x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul De ce exista UE?

De ce exista UE?

de Camelia Muntean    |    18 Noi 2005   •   00:00
De ce exista UE?

Rusia considera ca Uniunea Europeana nu mai are nici o ratiune de a exista in acest moment si ca extinderea ei in prezent ar reprezenta doar o "mitologie politica", mostenita din perioada de dupa al doilea razboi mondial.

Intr-un comentariu al analistului Nikolai Pahomov se arata ca, in conditiile de criza cu care se confrunta in prezent UE (respingerea Constitutiei, a bugetului, neintelegerile privind subventiile agricole), chiar si specialistii europeni se afla in dificultate cand trebuie sa raspunda la intrebarea referitoare la ratiunea de a exista a Uniunii. Cu atat mai mult cu cat in acest moment se pregateste aderarea Romaniei si Bulgariei, tari pe care Moscova le considera total nepotrivite pentru a intra in familia Europeana.

BETE IN ROATE. "Aparent, Romania si Bulgaria corespund criteriilor minime pentru calitatea de membru al UE. Atat Bulgaria, cat si Romania sunt situate in intregime in Europa si nu s-au remarcat prin epurari etnice cum este cazul Croatiei sau Serbiei. Poate din acest motiv, sau altele - comenteaza analistul rus - , politicienii occidentali si diplomatii continua sa laude dezvoltarea societatii democratice atat in Bulgaria, cat si in Romania. Totusi cele doua tari nu sunt membre UE, si este putin probabil sa devina in urmatorii cativa ani."

ACUZATI DE OPORTUNISM. Daca Bulgariei si Romaniei li se interzice calitatea de membru UE, ar putea insemna o lovitura serioasa initiativelor democratice din cele doua tari. Intre timp, Romania si Bulgaria continua sa primeasca bani de la contribuabilii europeni. In 2006, Bulgaria va primi 545 de milioane de euro, in timp ce Romania se va bucura de 1,115 miliarde. Aceste cifre impresionante explica de ce atat de multe tari s-au aratat interesate de a deveni membre UE. Pentru ca, in opinia lui Pahomov, procesul de aderare este mult mai placut decat rezultatul. Cu toate aceste consideratii aproape rautaciose, in mod oficial, Rusia sustine ca aderarea celor doua state la UE nu reprezinta o chestiune care sa dea batai de cap autoritatilor ruse.

FATARNICIE IN STIL RUSESC
Parlamentarii europeni au afirmat, initial, ca Bulgaria si Romania vor deveni membre UE in 2007, dar s-au razgandit si au impins aceasta probabilitate in 2008, se arata in comentariul citat. Analistul rus ii banuieste pe europeni de fatarnicie si se intreaba de ce nu ne spun deschis ca nu am facut destul pentru a ajunge la nivelul membrelor UE. El considera ca ideea de a folosi oportunitatea de aderare la UE ca impuls pentru reforme democratice in tarile candidate s-a dovedit a fi gresita. Expertii Comisiei Europene au concluzionat in recentul raport ca cele doua state trebuie sa munceasca mult pentru protejarea drepturilor omului, dezvoltarea legilor anticoruptie, ceea ce l-a determinat pe Pahomov sa se intrebe de ce suntem incurajati, daca democratia este atat de slaba la noi.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul