x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul EKG-ul spune totul despre inima

EKG-ul spune totul despre inima

23 Mai 2005   •   00:00

APARATURA MEDICALA
Aparatul EKG inregistreaza activitatea electrica a inimii (electrocardiograma – EKG).

  • de OANA ANTONESCU

  • Pentru realizarea investigatiei, pacientul este conectat la aparat prin cativa electrozi, care se monteaza la nivelul membrelor si pe fata anterioara a toracelui: doua pe membrele superioare, doua pe membrele inferioare si sase pe torace. Electrozii de pe membre sunt fixati cu ajutorul unor clestisori, iar cei de pe torace se fixeaza fie cu ajutorul unei benzi circulare, fie cu ventuze. Se aplica o cantitate mica de gel pe tegument in zona in care sunt fixati electrozii, pentru o aderenta mai buna. Ei sunt conectati prin fire la un aparat de inregistrat. Semnalele electrice ale inimii fac penitele din interiorul aparatului sa se miste pe o hartie termosensibila. Medicul studiaza traseele desenate de penite, pentru a observa daca exista abateri de la ritmul normal. Investigatia poate dura de la 15 secunde pana la cateva ore, in functie de cat de lunga este inregistrarea. Daca medicul vrea sa urmareasca o anumita tulburare de ritm, il poate tine conectat la aparat pentru mai multe ore. Pacientul trebuie sa stea intins la orizontala si in timpul functionarii aparatului nu trebuie sa se miste sau sa vorbeasca. EKG-ul nu este dureros si nu are efecte secundare.

    Investigatia se poate face la cerere. In spitale, ea este gratuita. "EKG-ul este o investigatie de rutina pentru toti pacientii de peste 40 de ani care ajung in stare grava la spital", spune Andreea Mitescu, medic specialist in medicina de urgenta in cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca.

    Aparatele EGK sunt de dimensiuni diferite, in functie de model. Performanta unui aparat EKG este stabilita in functie de gradul de sensibilitate si de capacitatea de deparazitare (posibilitatea aparatului de a inregistra numai activitatea cardiaca, fara paraziti, care pot aparea ori de cate ori pacientul se misca si vorbeste). Modelele mai vechi nu inregistreaza semnalele electrice pe hartie termosensibila, ci pe hartie normala, care este imprimata cu tus. Aparatele EKG noi nu au penitele la vedere, precum cele mai vechi. Ele sunt ascunse in carcasa de plastic.

    TIPURI DE EKG. Cele mai cunoscute sunt aparatele EKG de repaus: pacientul este intins pe un pat in timp ce se realizeaza inregistrarea. Exista insa si aparate de efort, la care pacientul fie pedaleaza pe bicicleta, fie merge pe o banda mobila, conectate la EKG. Aceasta a doua modalitate de investigare poate determina daca aritmia este determinata de efortul fizic sau daca este agravata de acesta. Pacientul poate fi monitorizat vreme de 24 de ore, cu ajutorul unui alt tip de aparat EKG, portabil, pe care pacientul il tine asupra sa, pe piept, in timp ce isi desfasoara activitatile zilnice. Metoda de investigatie este avantajoasa, deoarece de-a lungul inregistrarii pot aparea modificari ale ritmului cardiac (aritmii) care nu sunt detectate in timpul unei investigatii EKG de rutina. Aritmiile se pot descoperi si prin studii electrofiziologice: tuburi foarte subtiri si flexibile (catetere) sunt introduse de-a lungul venelor membrelor pana in atriul drept.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul pacientul