x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Energia din maini

Energia din maini

25 Apr 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Tuina este un masaj medical chinezesc, care se bazeaza pe principiul ca materia este produsul energiei. "Tui" inseamna mana, iar "na" – tras, ciupit. Ambii termeni arata actiunea de tratare a organismului cu ajutorul mainilor.

  • de ANDRADA FLORIA

  • Prin masajul Tuina, terapeutul indeparteaza blocajele de pe canalele energetice, prin eliberarea energiei vitale Qi.

    Afectiunile aparatului locomotor

    Terapia prin masajul Tuina este indicata in afectiunile traumatologice, ortopedice, chirurgicale, de medicina interna, ginecologice si pedriatice. "Masajul Tuina este util in special in leziuni sau afectiuni ale aparatului locomotor, precum si in refacerea functionala a acestuia", arata Anca Brandusa Dimitrievici, specialist in masajul terapeutic Tuina, cu diploma internationala in tratamentele Su Jok. Cele mai bune rezultate s-au obtinut in tratarea entorselor acute, a leziunilor cronice, a fracturilor si a dislocatiilor. Terapia cu ajutorul mainilor are efecte benefice in cazul spondilozei cervicale, in contuziile cutiei toracice, periartrita umarului. Masajul este indicat si pentru recuperarea flexibilitatii incheieturilor dupa o imobilizare indelungata. O data cu indepartarea blocajelor de pe meridianele energetice ale corpului uman, masajul previne si trateaza durerile de cap, durerile si deranjamentele functionale ale stomacului.

    Masajul trebuie realizat usor, nu cu forta. "Exista o serie de manevre speciale care ajuta la tratarea a 120 de afectiuni. Acest masaj terapeutic se realizeaza prin stimularea a 74 de puncte ale organismului", precizeaza Anca Brandusa Dimitrievici. Dintre aceste 74 de puncte, doua sunt mai importante. Prin stimularea punctului vital Hegu (intre aratator si degetul mare) este revitalizat intregul organism. Masand acest punct se indeparteaza durerile de cap, durerile dentare si cele ale membrelor superioare. Un alt punct, situat pe cap, la jumatatea distantei dintre urechi, realizeaza schimbul cu mediul cosmic si este folosit in cazul ametelilor, insomniilor si apoplexiilor.

    COMBINATIE. Pentru imbunatatirea masajului Tuina se folosesc sucuri naturale, infuzii si decocturi de plante, alcool, uleiuri. Foarte benefic pentru raceli este sucul de ghimbir, care mareste tonusul. Se maseaza pieptul, ceafa, zonele occipitale. Sucul de menta disperseaza energiile stagnante si indeparteaza factorii patogeni. In cadrul masajului se folosesc aromoterapie si preparate acetice, cum ar fi otetul.

    STIATI CA
  • Problemele functionale ale aparatului digestiv pot fi tratate cu un masaj usor in jurul ombilicului.
  • Pentru orice boala este recomandat sa masam foarte bine urechile (auriculoterapie). Prin acest masaj se stimuleaza tot organismul si se deschid meridianele energetice.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul masajul