x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Expogrădina Herăstrău un eveniment intrat in tradiţie

Expogrădina Herăstrău un eveniment intrat in tradiţie

31 Mai 2007   •   00:00

Parte a unui eveniment mai amplu, Expogrădina Herăstrău a fost o expoziţie horticolă relativ de mici dimensiuni, dar care a colorat un pic peisajul bucureştean şi a atras vizitatorul interesat de domeniu, dar şi pe cel ajuns in parc pentru a petrece căteva ore departe de zarva oraşului. Este o expoziţie anuală, care are loc mereu la final de luna mai sau inceput de iunie şi deja putem să vorbim despre tradiţie - fără să fie spectaculoasă este totuşi plăcută şi oferă posibilitatea de a achiziţiona plante, mai ales pentru decorul balcoanelor şi al teraselor in perioada caldă, dar şi căte ceva pentru grădină.

Deşi se vorbea cum că in cadrul expoziţiei vor avea loc diverse demonstraţii de realizare de grădină şi ingrijire de plante n-am văzut acest lucru. De fapt, chiar n-a fost nici o propunere de amenajare de grădină, in comparaţie cu alţi ani, cănd erau totuşi căteva. Şi segmentul de mobilier şi echipamente de ingrijire a grădinii a fost slab reprezentat, dar expoziţia a compensat prin numărul destul de mare de plante frumoase. Au existat atăt plante mici şi accesibile ca preţ, căt şi plante de mari dimensiuni la preţuri pe măsură.

Plante in balcoane şi terase

Pentru cei care au venit la expoziţie deoarece doreau să-şi achiziţioneze plante pentru decorul balconului sau al terasei a fost dificil să aleagă din multitudinea de petunii şi plante anuale, muşcate de diverse talii şi varietăţi oferite la vănzare. Intr-un spaţiu insorit, toate aceste plante se dezvoltă de minune. Pentru umbră se puteau cumpăra fuchsii graţioase la preţuri destul de bune şi begonii (in expoziţie s-a aflat un stand intreg cu o gamă variată de bulbi). Ca plante de grădină se puteau cumpăra clematite, hortensii, rhododendronii şi azalee, căteva varietăţi de trandafiri cu flori simple, mici conifere şi plante tunse decorativ (viitoare topiarii).

Decoraţiuni

S-au putut achiziţiona vase ceramice de tip ghiveci mască sau vaze pentru interioare, toate decorate cu modele florale stilizate şi intr-o mică măsură geometrice sau tradiţionale chinezeşti. Au existat şi decoraţiuni destul de reuşite obţinute din flori uscate precum şi "fluturi de grădină" - fluturi şi găze din material plastic realizate cu scopul de a inveseli anumite zone din grădină.

Flori, flori, flori

Ce atrăgea atenţia in materie de flori? Invariabil o azalée de grădină cu flori portocalii abundente, dar fără nici un fel de frunze, hortensia cu flori

roz-roşcate, clematitele cu flori involte şi nu numai, rhododendronii, leandrii mediteraneeni destul de mari ca dimensiuni, cala şi clivia, care in expoziţie au avut un preţ excelent, palmieri şi plante decorative prin frunziş, cactuşi şi suculente pentru cei interesaţi.

Vizitatorii

Au fost tot felul de vizitatori, dar evident cei mai mulţi au fost pasionaţi de infrumuseţarea balcoanelor şi a teraselor şi probabil că din acest motiv şi plantele care s-au văndut cel mai bine au fost petuniile, muşcatele şi plantele anuale, care se puteau planta in ghivece suspendate.

Au fost de asemenea şi pasionaţi de cactuşi şi suculente pentru care florile unor ţepoşi reprezintă un eveniment deosebit, dar şi alţii in căutare de plante rare.

Din păcate, rarităţi n-am prea văzut in expoziţie, dar se puteau achiziţiona plante frumoase.

Notă

Deşi pe ansamblu evenimentul a fost destul de reuşit s-a simţit totuşi lipsa specialiştilor, care să orienteze iubitorii de frumos către anumite plante, in funcţie de condiţiile disponibile in grădinile lor şi care să ofere idei de amenajare sau demonstraţii diverse. Oamenii vor să ştie ce anume trebuie să facă, aşa incăt să aibă grădini frumoase cu plante sănătoase şi informaţiile telegrafice care apar prin revistele frumos colorate nu le sunt suficiente şi in mod clar nu compensează lipsa unei literaturi de specialitate in limba romănă. Continuu să mă intreb de ce editurile noastre lasă descoperit un segment de interes care ar putea să producă bani frumoşi. Poate că totuşi in anii ce vin...

×
Subiecte în articol: grădina plante flori