x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fondul de ten nu imbatraneste!

Fondul de ten nu imbatraneste!

07 Mar 2006   •   00:00
COSMETICA
Exista un mit conform caruia semnele batranetii se fac simtite pe fata mai devreme la persoanele care folosesc in mod frecvent fondul de ten. "Este fals!
Ridurile apar mai devreme doar in cazul in care femeile care utilizeaza zilnic fondul de ten nu isi aplica si o crema hidratanta inainte", precizeaza dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog. Cel mai important este insa ca fondul de ten sa fie de calitate. Calitatea fondului de ten este data, in primul rand, de puterea sa de acoperire. Cu cat reuseste sa mascheze mai bine imperfectiunile tenului, cu atat are un succes mai mare. Iar in al doilea rand, un fond de ten bun trebuie sa lase totusi pielea sa respire. Daca una dintre aceste doua proprietati nu este satisfacuta, apar problemele. Fondurile de ten de calitate indoielnica ne pot produce neplaceri pur si simplu prin "sufocarea pielii". "Glandele sebacee si glandele sudoripare de pe fata nu mai reusesc sa respire, iar atunci porii se infunda si se intampla ceea ce noi numim o reactie comedogena, adica persoanei respective ii apar mai multe puncte negre sau albe", explica dermatologul.

Hidratare


Inainte de aplicarea fondului de ten este obligatoriu sa folositi o crema hidratanta. In caz contrar, fondul de ten poate intra in stratul cornos al pielii, lucru care creste riscul de a astupa porii. In plus, in cazul in care ramane timp indelungat pe fata, fondul de ten poate sa produca iritatii. In aceasta situatie, tenul se inroseste, pentru ca stratul lipidic protector nu este suficient. Un alt dezavantaj al fondului de ten apare vara, atunci cand fata transpira. "La temperaturi ridicate, la suprafata pielii se va crea un amestec de pudra si pigmenti din fondul de ten, cu propriul sebum si propria transpiratie. In acest caz va aparea cu siguranta o reactie alergica, manifestata printr-o senzatie de mancarime", avertizeaza dr. Viviana Iordache.

AVANTAJE. Fondul de ten asigura o buna protectie impotriva variatiilor de temperatura, venind in ajutorul persoanelor cu rozacee, cu vinisoare pe fata, cu obrajii vesnic rosii. Se creeaza astfel o bariera intre fata si mediul exterior, care ajuta ca aceste afectiuni ale pielii sa nu progreseze. De asemenea, fondul de ten previne iarna deshidratarea cutanata. Pe de alta parte, persoanele care folosesc fondul de ten isi formeaza reflexul de a-si curata tenul seara, un obicei foarte sanatos. Factorul fotoprotector este cea mai nesigura calitate a fondului de ten. "Chiar daca pe ambalaj scrie ca produsul are si factor fotoprotector, trebuie sa folosim in continuare crema fotoprotectoare", recomanda dermatologul Viviana Iordache.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul fondul