x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Frumusete cu iz de levantica

Frumusete cu iz de levantica

15 Apr 2006   •   00:00

Parfumuri, creme, sapunuri, masti si uleiuri esentiale... multe produse cosmetice se folosesc de proprietatile florilor de levantica. Parfumurile relaxeaza sistemul nervos, atenueaza starile de stres si anxietate, migrenele si insomniile. Cosmeticele din flori de levantica relaxeaza, tonifica si hidrateaza pielea. Se poate spune deci ca levantica este o floare dedicata frumusetii. Uleiul volatil de levantica este produsul de baza in industria parfumurilor si cosmeticelor. "Prin continutul in monoterpene, lactone si cumarine, uleiul de levantica are actiune antiseptica, antiinflamatoare, analgezica, cicatrizanta si tonica", ne spune dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Aceste proprietati recomanda uleiul volatil in tratamentul acneei, eczemelor, psoriazisului sau pentru combaterea imbatranirii pielii. Atentie! Este interzisa utilizarea uleiului volatil in stare pura. El se foloseste numai inglobat in creme, lotiuni si sapunuri.

ANTISEPTIC

Pentru tratarea acneei, dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda un decoct de levantica preparat dintr-un pumn de flori la un litru de apa. Amestecul se fierbe zece minute si, folosind comprese imbibate in acest decoct, se curata tenul acneic. Levantica are proprietati antiseptice si cicatrizante, iar decoctul pentru tenul acneic poate fi folosit si pentru pentru curatarea si vindecarea ranilor sau intepaturilor de insecte (albine, tantari). Din lavanda se poate prepara si o infuzie, folosind flori din planta, care se fierb doua-trei minute. Infuzia se utilizeaza ca demachiant, in amestec cu otet de mere. Se folosesc sase parti de infuzie de lavanda si o parte de otet de mere. Amestecul se aplica pe tamponul de demachiat.

LOTIUNE TONICA

Pentru tonifierea tenului, dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda o lotiune din lavanda. Se prepara o infuzie (2-3 minute de fierbere) din frunze de hamamelis, planta care are o actiune calmanta. Se folosesc cinci linguri din aceasta infuzie, impreuna cu alte cinci linguri de apa de lavanda si o lingura cu suc de lamaie. Se adauga doua-trei picaturi de ulei esential de lavanda, iar amestecul se foloseste dimineata, pentru improspatarea tenului. Lotiunea tonica se poate utiliza si pentru combaterea acneei.

MASTI. Proprietatile benefice ale lavandei recomanda utilizarea plantei si pentru masti cosmetice. Puteti obtine un efect tonic si purificator amestecand intr-un mojar trei lingurite de malai si 60 de grame de argila verde. Se adauga apoi o picatura de ulei esential de lavanda, o picatura de ulei esential de musetel si o alta picatura de ulei de ienupar. Masca se aplica o data pe saptamana, seara si se curata cu apa calda. ARSURI SOLARE. Pentru ca levantica are proprietati calmante si cicatrizante, ea este recomandata si in caz de arsuri solare, atat vara, cat si iarna. Dr. Larisa Ionescu-Calinesti recomanda pentru aceasta un gel, obtinut din cinci picaturi de ulei volatil de lavanda si doua linguri cu gel de aloe, rezultat prin stoarcerea unei frunze din aceasta planta. Cele doua se amesteca si se aplica apoi pe zona de piele iritata.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul lavanda levantica