x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Frunzis decorativ atragator

Frunzis decorativ atragator

30 Noi 2006   •   00:00

Ne scrie Cristina Mincu din Sibiu: "Am cumparat acum cateva luni o planta cu frunzis roscat patat cu verde. Arata foarte frumos atunci, dar acum are varfuri maro si a crescut dezordonat. Nu stiu cum se numeste si nici ce ar trebui sa-i fac. Va rog sa ma ajutati cu un sfat."

DIALOG CU CITITORII

Ne scrie Cristina Mincu din Sibiu: "Am cumparat acum cateva luni o planta cu frunzis roscat patat cu verde. Arata foarte frumos atunci, dar acum are varfuri maro si a crescut dezordonat. Nu stiu cum se numeste si nici ce ar trebui sa-i fac. Va rog sa ma ajutati cu un sfat."

Daca planta dumneavoastra seamana cu cea din imaginile alaturate, atunci este cu siguranta vorba de Hypoestes. Si Fittonia are un aspect asemanator, dar frunzele sale sunt usor gofrate, mai aspre la atingere, iar talia plantei este mai mica. Revenind insa la problema semnalata, trebuie sa va spun ca planta nu agreeaza caldura uscata. Probabil ca ati asezat-o pe pervaz, ca sa aiba lumina, dar n-ati luat in calcul faptul ca de cele mai multe ori langa fereastra e amplasat si caloriferul.

Puteti sa incercati sa cresteti umiditatea relativa (in aer) din preajma plantei, asezand-o pe o tavita cu nisip umezit sau s-o pulverizati periodic, dar s-ar putea sa nu fie de ajuns. Daca exista in casa dumneavoastra un loc luminos mai departe de calorifer, mutati-o acolo. La doar 1 m de fereastra cantitatea de lumina scade aproape la jumatate si este normal ca plantele sa aiba o crestere etiolata (tulpini alungite, frunze rare). Brunificarea varfurilor frunzelor poate sa mai aiba o cauza, la care de obicei nu se gandeste nimeni in aceasta perioada: udarea necorespunzatoare. Nu folositi ghivece mari pentru planta. Chiar si atunci cand sunt asezate mai multe plante in acelasi ghiveci este de obicei suficient unul cu diametru de 12-15 cm.

Cosmetizare. Cresterea dezordonata se rezolva simplu, prin tunderea lastarilor maturi si prin ciupirea celor tineri. In locul unde aplicati o taiere sau ciupire vor aparea cel putin doi-trei lastari noi, deci planta va arata mult mai bine. Nu amanati acest lucru. Daca n-ati aplicat taierile, desi v-ati gandit la acest lucru, a fost probabil din cauza florilor roz-lila care v-au atras atentia. Trebuie sa stiti insa ca Hypoestes este o planta decorativa prin frunze. Chiar daca sunt simpatice, florile sale sunt de fapt insignifiante.
Ghiveciul prea mare acumuleaza apa la radacina plantei. Umiditatea in exces o face sa putrezeasca treptat, iar frunzele au comportamentul amintit. Nu udati niciodata plantele fara sa verificati pamantul si nu uitati de pulverizare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul