x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gătind din inimă pentru inimi

Gătind din inimă pentru inimi

de Simona Chiriac    |    13 Noi 2009   •   00:00
Gătind din inimă pentru inimi
Sursa foto: Andreea Anton/Jurnalul Naţional

Există într-adevăr bucătărie românească de mare valoare! Aceasta este sentimentul pe care l-au avut cei care au participat la semifinala primei ediţii a concursului "Bucătarul de Aur al Bucureştiului". Organizat de Centrul de Învăţământ Turistic şi Federaţia Bucătarilor din România, evenimentul a propus o abordare nouă, absolut inedită, a reţetelor tradiţionale româneşti. În acelaşi timp însă, concursul ce se doreşte a fi unul de tradiţie, şi-a propus să aducă gastronomia şi mai aproape de comunitate, astfel încât preparatele culinare să poată face... minuni. La finala concursului, care va avea loc la 1 decembrie, preparatele realizate de bucătari vor fi vândute, sumele obţinute fiind donate Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară (pediatrie) a Spitalului Marie Curie.


Aşa se face că în bucătăria modernă şi generoasă a Centrului de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară - AROMA, nouă bucătari experimentaţi de la unele dintre cele mai importante restaurante româneşti şi-au dat măsura talentului, recompunând în manieră modernă preparate româneşti despre care credeam până de curând că nu se pot metamorfoza.


Conform regulamentului de participare, fiecare bucătar (ajutat de un asistent) a pregătit trei servicii (gustare, fel de bază şi desert), în limita a 90 de minute, pentru două persoane, reţetele fiind la alegerea fiecăruia. Într-o linişte aproape nefirească, concurenţii au oferit un spectacol culinar de excepţie celor care au avut puterea de a rezista până la sfârşit aromelor pe cât de diverse, pe atât de interesant de descoperit.  


Juriul tehnic şi de specialitate, format din maeştri în arta culinară (Maria Ginghină, Cornelia Ghişoi, Martin White, Cristina Mardare, Carmela Dragomir, Petronela Ciubotariu şi Irina Hriapca) au punctat concurenţii ca la orice mare consurs gastronomic internaţional. Au fost luate în considerare tehnicile corecte de pregătire, prezentarea, inovaţia, gustul. Foarte importantă a fost asezonarea preparatelor, ingredientele fiind alăturate după o bună chibzuinţă, astfel încât să nu mascheze în vreun fel ingredientul principal.


Printre gustările calde sau reci s-au aflat medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure, crocant de mămăligă, terină de măruntaie de pui cu castraveciori acri şi mărar verde, bulz cu smântână mixtă şi cârnat picant, ardei gras umplut cu ciuperci. La felul de bază juriul a degustat ruladă de miel dobrogean cu farsă de ierburi aromatice, ruladă de purceluş umplută cu piept de raţă afumat, tochitură bucovineană, friptură roze de viţel cu topping curcubeu de legume, cotlet de porc cu mere şi legume. Desertul a fost o surpriză plăcută, populara plăcintă cu mere "îmbrăcând haine noi", transformându-se în  puzzle din plăcintă de mere, cremă de frişcă cu portocale şi sirop de portocale. Clătitele au stat la baza unei terine de clătite cu dulceaţă de caise, royal cu smântână şi caramel. Au urmat găluşte de aur cu sos de vanilie şi pere coapte umplute cu brânză şi alune. Cel mai neobişnuit şi incitant desert a fost însă îngheţata de colivă, pe firimituri de negrese şi ciocolată deshidratată.


Din cei nouă aspiranţi la titlul de "Bucătarul de Aur al Bucureştiului" au fost selectaţi şase finalişti: Pîrvu Marilena (Grand Hotel Continental), Kovacsa Attila Gellert (Festival 39), Ion Toma (Intercontinental), David Contant (Crowne Plaza), Henrik Sebok (Howard Johnson) şi Nicolae Lica (J.W. Mariott). 

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda