x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Gripa aviara, intre alerta si prudenta

Gripa aviara, intre alerta si prudenta

10 Ian 2006   •   00:00
AMENINTARE
Gripa aviara a ajuns la "portile Europei", avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, dupa ce in Turcia s-au inregistrat primele decese din cauza temutului virus.
Cele trei victime faceau parte din aceeasi familie originara dintr-o localitate din estul Turciei, aproape de granita cu Armenia. Satul respectiv se afla la 100 de kilometri de un focar de gripa aviara.

Acestea sunt primele decese din Turcia provocate de virusul gripei aviare. De asemenea, este pentru prima oara cand virusul se transmite la om in afara Extremului Orient, unde s-au inregistrat peste 70 de victime. Alte 23 de persoane sunt internate in spitale prezentand simptomele gripei aviare, 15 dintre acestea fiind in stare critica.

Ministrul turc al Sanatatii, Regep Akdag, preciza ca pacientii au mancat pui bolnavi sau au intrat in contact cu pasari infectate cu virusul gripei aviare. "Infectia este izolata intr-o provincie din estul Turciei, unde au fost depistate pasari contaminate, si nu trebuie sa se creeze panica exagerata", a declarat Fadela Chaib, purtator de cuvant al OMS.

Mai multe mostre au fost trimise la un laborator londonez din reteaua OMS pentru efectuarea de teste, care vor stabili daca este vorba despre virusul gripei aviare de tip H5N1. "Prima ipoteza este ca acesti copii au atins ori s-au jucat cu puii infectati si au luat virusul in acest mod", a apreciat purtatorul de cuvant. La ora actuala, expertii OMS sunt in alerta, deoarece testele ar putea indica daca este vorba despre primul caz de "transmitere a virusului de la om la om. Aceasta ar insemna inceputul unei epidemii de gripa".

Doctorul Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta OMS pentru Gripa, este de parere ca, "indiferent de gradul de dezvoltare, nici o tara nu este pregatita pentru a face fata corespunzator unei pandemii de gripa". In opinia sa, "probabilitatea modificarii virusului H5N1 in sensul transmiterii interumane, conditie obligatorie in debutul unei pandemii, depinde si de cresterea numarului de focare de pasari".

ROMÂNIA. Evenimentele din Turcia trag un semnal de alarma asupra masurilor ce trebuie luate pentru protejarea persoanelor care au misiunea de a sacrifica pasari, pentru limitarea pericolului focarelor de gripa aviara, spune conf. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals“. Autoritatile romAne au cerut OMS sa trimita o echipa de experti pentru actualizarea planurilor de supraveghere, n contextul evolutiei evenimentelor din Turcia. Aceste planuri cuprind masuri de supraveghere, de management al cazurilor, vaccinare si chimioprofilaxie. Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals“ din Bucuresti a fost desemnat unitatea spitaliceasca unde se vor interna eventualele cazuri suspecte de gripa aviara.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul gripă