x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Impartire - De unde iti iei masina subventionata

Impartire - De unde iti iei masina subventionata

21 Apr 2005   •   00:00

Dealerii auto au semnat deja contracte cu Administratia Fondului de Mediu pentru masinile care vor fi achizitionate prin programul de reciclare a rablelor. Cele mai multe masini vor fi puse la bataie de Dacia.

  • de CATALIN FAINISI
  • AUTO
  • Incepeti odata!



    BENEFICIU. Dacia Logan detine aproape o treime din contractele cu AFM, cu peste 4.400 de unitati puse la bataie
    Desi au intarziat cu inca o saptamana inceperea programului de stimulare a innoirii parcului auto, reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) au stabilit cuantumul de masini pentru fiecare dealer.

    Conform uneia dintre Legile lui Murphy, orice incepe prost se termina si mai prost! Administratia Fondului pentru Mediu (AMF) trebuia sa demareze programul de schimbare a "rablelor" cu masini noi inca de la 1 aprilie, dar problemele birocratice au intarziat procedura cu doua saptamani.

    INTARZIERE. La mijlocul lunii, desi au reusit sa stabileasca numarul vanzatorilor de masini noi inclusi in program, reprezentantii statului au decis ca actiunea sa fie amanata cu inca o saptamana. Motivul: nu au fost semnate protocoalele cu producatorii si importatorii. Se pare insa ca la 27 aprilie va incepe actiunea care presupune acordarea unei subventii de 450 de miliarde de lei, in schimbul a 15.000 de masini mai vechi de 12 ani, care vor fi casate si considerate avans pentru unele noi.

    NEINTELEGERI. Multi dintre dealerii admisi in cadrul acestui program nu stiu inca daca va reusi sa stabileasca o colaborare eficienta cu AFM, unii dintre acestia apeland la reprezentantii presei pentru a afla ultimele informatii cu privire la subiect. Unii dintre acestia au semnat deja protocoalele cu statul, altii au fost insa amanati pentru sfarsitul acestei saptamani sau pentru inceputul celei viitoare. Cei de la Dacia si-au pus deja semnatura pe contracte, cei de la Daewoo inca asteapta, iar Renault nu cunoaste cuantumul de masini care i-a fost alocat. De asemenea, Romcar SRL, dealer autorizat in Romania al masinilor Ford si Mazda, s-a retras deja din program, desi fusese anuntat pe lista celor 20 de participanti. Cei de la AFM au gasit dificultati in acordarea unor explicatii cu privire la situatie, astfel incat ramane de vazut cand va incepe mult trambitata campanie.

    IMPARTIRE CIUDATA LA DEALERI
    Desi parcul de masini vechi ce pot fi schimbate cu unele noi este de 15.000 de unitati, distribuirea acestora la fiecare importator si producator este una ce da adevarate dureri de cap. Astfel, clasamentul se imparte in felul urmator: 1. Dacia - 4.455; 2. Porsche Romania - 594; 3. Daewoo - 500; 4. CitroIn - 400; 5. AutoItalia - 252; 6. Opel si Chevrolet - 250; 7. Kia - 47; 8. Suzuki - 44; 9. Mitsubishi - 5. Renault Nissan Romania nu a stabilit inca numarul masinilor pe care le va comercializa prin acest program, Ford si Mazda s-au retras, iar Peugeot nu a comunicat inca rezultatul. Este ciudat faptul ca Porsche Romania, cel mai mare importator din tara noastra, a primit doar 600 de masini, dat fiind faptul ca ceruse aceasta suma numai pentru Skoda. Conform unui calcul simplu, rezulta ca totalul unitatilor impartite este cu putin peste 6.500, ceea ce inseamna ca raman 8.500, singurul nehotarat fiind Renault Nissan. Aceste masini vor merge in totalitate la francezi sau vor fi redistribuite pe parcurs?

    OFERTA
    Una dintre cele mai interesante oferte in cadrul acestui program este cea a lui Renault, care ofera, pe langa cele 30 de milioane acordate de Guvern pentru "rable", cel putin aceeasi suma pentru cumpararea unui model nou. Aceasta functioneaza ca in cazul unei reduceri, clientii avand la dispozitie, din start, un avans de aproape 2.000 de euro. De amintit faptul ca in program se pot inscrie doar persoane fizice si ca nu este permis sistemul leasing, ci doar ratele sau plata integrala.

    ×
    Subiecte în articol: auto masini