x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Importanţa izolării optime a locuinţelor

Importanţa izolării optime a locuinţelor

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    13 Noi 2008   •   00:00

CONSUMUL DE ENERGIE TERMICĂ POATE FI REDUS CU 40%-50%
Conform reprezentanţilor Knauf Insulation, elementele de construcţie care consumă un procent important din energia termică necesară încălzirii blocurilor neizolate din România sunt pereţii exteriori, acoperişul şi planşeul de peste subsol. Acestea cumulează o valoare de aproximativ 40%-50% din consumul total de energie.



DIRECŢII DE URMAT
Aceste date demonstrează necesitatea unui program de reabilitare energetică a imobilelor. Astfel, Ministerul Dezvoltării şi al Lucrărilor Publice, împreună cu primăriile, vor susţine parţial programul de izolare a blocurilor.

"Majoritatea proiectelor iniţiate de-a lungul timpului în România privind reabilitarea energetică a clădirilor au avut o soluţionare parţială, fapt care nu a generat un impact substanţial asupra reducerii gradului de dependenţă pentru energia termică a românilor. În aceste condiţii, considerăm că soluţia optimă pentru această piaţă ar fi demararea unor proiecte ample de reabilitare a blocurilor din România, utilizând în acest sens materiale izolante care să asigure cele mai bune rezultate în vederea reducerii consumului de energie", a declarat Adrian Garofeanu, director comercial al Knauf Insulation România.

CUPTOR CARE STABILEŞTE CONDIŢIILE PENTRU GĂTIT
Un nou electrocasnic din categoria celor destinate "bucătăritului" a fost de curând lansat de Electrolux. Spre deosebire de cuptoarele convenţionale ce oferă câteva reţete predefinite, care, în general, necesită să fie urmate îndeaproape, Inspiro este foarte flexibil şi îi permite utilizatorului să fie creativ.

În plus, te anunţă când este bine să foloseşti proba de carne, care trebuie introdusă în mijlocul bucăţii de carne sau de peşte. Senzorii cuptorului măsoară automat conţinutul şi calculează timpul şi temperatura optime pentru gătirea mâncării. O dată ce mâncarea este gata, cuptorul se opreşte şi anunţă bucătarul că-şi poate servi musafirii.

În baza unui studiu efectuat pe o clădire de locuit multietajată (P+10 E), s-a constatat că prin pereţii exteriori se pierde aproximativ 33% din energia termică totală consumată, prin acoperişul şi planşeul peste subsol neizolate se pierde aproximativ 11%, iar restul prin ferestre şi uşi.

×