x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

10 Mai 2006   •   00:00
SUPLIMENTE NUTRITIVE. Timothy Bingham, un baietel britanic in varsta de 10 ani, si-a revenit dupa ce timp de 5 ani a fost paralizat. Medicii au descoperit ca baietelul suferea din cauza unei carente de L-serina, un aminoacid care se gaseste in produsele de origine animala si a carui lipsa poate provoca epilepsie, intarzieri de crestere. Dupa ce i-au administrat suplimente cu L-serina cateva luni, medicii au observat ca baietelul a inceput sa vorbeasca, sa isi miste mainile si picioarele. In literatura de specialitate mai exista un singur caz de paralizie determinata de carenta de L-serina.

FEMEI. Media de viata a femeilor europene a crescut in ultimii ani, arata un referat al Ministerului Sanatatii din Italia. Cu toate acestea, 25% dintre femei sunt dependente de nicotina sau alcool, iar fiecare a patra locuitoare a Europei este victima a violentei domestice. Printre cauzele de mortalitate in randul femeilor se numara afectiunile cardiovasculare (40%), cele oncologice (25%), respiratorii (5%).

SEMIPREPARATE. Consumul de alimente semipreparate poate creste riscul de cancer. Cercetatorii suedezi au tinut sub observatie 64.500 de persoane care mancau de cateva ori pe saptamana semipreparate. Studiul a stabilit o legatura stransa intre asemenea produse si dezvoltarea unor forme de cancer (de san, de pancreas, de colon). Alimentele semipreparate contin foarte mult zahar, care se acumuleaza in tesuturi si in sange si poate favoriza dezvoltarea celulelor canceroase – sustin specialistii.

CEASUL BIOLOGIC. Cauza dezvoltarii psihozei maniaco-depresive si a altor probleme psihice poate fi tulburarea activitatii ceasului biologic al organismului. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii americani dupa ce au studiat cum actioneaza gena responsabila de ciclul somn-veghe. Persoanele la care aceasta gena nu functioneaza corespunzator sunt hiperactive si au tendinte maniacale in comportament. Mutatiile acestei gene explica si predispozitia la narcotice.

MAI TARE CA SEXUL. Asociatia Americana de Psihologie atrage atentia ca sindromul dependentei de cumparaturi tinde sa devina o adevarata boala. Potrivit statisticilor, in SUA sunt 15 milioane de persoane (femei si barbati) dependente de cumparaturi, iar 50 de milioane sunt la granita dependentei. In Europa, cel mai mult merg la shopping englezoaicele: 52% dintre ele afirma ca a merge prin magazine este mult mai placut decat a face sex.

EMOTII NEGATIVE. Un studiu coordonat de dr. Paul Lerer de la Universitatea de Medicina si Stomatologie New Jersey a aratat ca emotiile negative isi pun amprenta asupra imunitatii si asupra sanatatii plamanilor. La studiu au participat 670 de barbati, intre 45 si 86 de ani, carora le-a fost urmarit comportamentul si le-a fost testata functia pulmonara periodic. S-a dovedit ca imunitatea a scazut, iar functia pulmonara s-a inrautatit cu fiecare testare la subiectii care se enervau foarte repede.

AVORTURI. In Senatul Carolinei de Sud a fost aprobat un proiect de lege inedit cu privire la avorturi. Potrivit acestuia, femeile care vor sa faca o intrerupere de sarcina sunt obligate sa vada ecografia fatului inainte de avort. Cu doua ore inainte de avort, medicii trebuie sa le spuna femeilor varsta aproximativa a embrionului si starea acestuia. Astfel, specialistii spera sa le convinga pe femei sa renunte la intreruperea sarcinii. De aceasta procedura vor fi scutite femeile care au fost victimele unui viol sau ale unui incest.

LONGEVITATE. Profesorul John Speakman, de la Universitatea Aberdeen (Scotia), sustine ca administrarea unei pilule pe baza de tiroxina ne poate prelungi viata cu 30 de ani. Tiroxina este un hormon secretat de tiroida, care imbunatateste metabolismul si prelungeste viata in acelasi timp. Daca dozele de tiroxina sunt corecte, un om normal poate trai pana la 100 de ani, pe cand fara acest hormon – numai 70 de ani. Prof. John Speakman avertizeaza totusi ca o doza prea mare de tiroxina poate fi periculoasa pentru sanatate.

SUPLIMENTE NUTRITIVE. Inainte de a va schimba obiceiurile alimentare si de a incepe administrarea unor suplimente nutritive consultati un medic nutritionist. Aceasta este recomandarea autorilor unui studiu asupra eficientei dietei si aportului suplimentar de vitamine si minerale. Ei au ajuns la concluzia ca suplimentele nutritive au efecte benefice daca sunt administrate in functie de nevoile fiecarei persoane determinate in urma evaluarii starii de sanatate, se arata in studiul realizat sub egida Institutului European de Nutritie.

ADOLESCENTI. Criza din perioada adolescentei este provocata de un hormon descoperit recent de o echipa americana. Denumit THP, acest hormon incepe sa fie secretat inainte de pubertate si determina stari de anxietate, neliniste, timiditate. La maturitate, rolul hormonului THP se schimba radical, avand efect sedativ. Prof. Sheryl S. Smith si colegii sai de la SUNY Downstate Medical Center (New York) au descoperit ca acest hormon este eliberat in momentele de stres intens, accentuand anxietatea in cazul adolescentilor.

Site-uri

  • www.explorarea-visurilor.ro – Centrul pentru Explorarea Visurilor din Bucuresti
  • www.sraic.ro – Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica
  • www.boli-medicina.com – tratamente, informatii despre boli, alimentatie sanatoasa, medicina naturista
  • www.medica.ro – Asociatia Medicala Romana
  • www.samf.ro – Societatea Academica de Medicina a Familiei
  • www.oamr.ro – Ordinul Asistentelor si Moaselor din Romania
  • Dictionar

  • LIPOMATOZA – boala caracterizata prin prezenta de lipoame (formatiuni benigne de grasime) numeroase si diseminate sub piele.
  • OBSTETRICA – ramura a medicinei care are ca domeniu de activitate sarcina, nasterea si perioada care urmeaza nasterii.
  • PARESTEZIE – senzatie anormala de furnicaturi si amortire, nedureroasa, dar neplacuta, resimtita pe piele; paresteziile apar din cauza unei afectari a fibrelor nervoase si se observa in unele afectiuni neurologice.
  • Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 1998
  • ×
    Subiecte în articol: info