x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Info sanatate 24 iulie

Info sanatate 24 iulie

24 Iul 2007   •   00:00


ALIMENTAŢIA COPIILOR. Un studiu realizat in Franţa pe un eşantion de copii cu vărste intre 13 şi 18 luni a scos la iveală că unu din cinci micuţi mănăncă o porţie de cartofi prăjiţi pe săptămănă. Mai mult, 85% dintre copii mănăncă aceleaşi feluri de măncare ca şi părinţii lor. Ceea ce poate fi o problemă dacă adulţii au o alimentaţie nesănătoasă. Dr Alain Bocquet, preşedintele Asociaţiei Franceze de Pediatrie, a atras atenţia că pănă la 3 ani copiii trebuie să bea lapte praf (formule de creştere), iar in rest hrana trebuie să fie diversificată şi pe căt posibil special preparată pentru ei.

 SCOLIOZA. In premieră, cercetătorii americani au descoperit o genă implicată in apariţia scoliozei. Această deformare a coloanei vertebrale, care afectează peste 3% din copii, are aşadar o componentă genetică. Gena responsabilă a fost denumită CHD7. Insă nu este singura genă aflată la originea scoliozei. "Deformarea coloanei vertebrale este cauzată de numeroase gene care interacţionează intre ele. Insă CHD7 este prima descoperită", a explicat dr Carol Wise de la Spitalul pentru copii din Texas. Descoperirea reprezintă primul pas spre punerea la punct a unui tratament pentru prevenirea scoliozei.

CREIER DE PITIC. Un francez de 44 de ani are o viaţă absolut normală in ciuda faptului că este posesorul unui creier extrem de mic din cauza unei pungi de lichid din cutia craniană. "Este căsătorit, tatăl a doi copii şi lucrează in administraţia publică", povesteşte, in revista The Lancet, medicul Lionel Feuillet de la Universitatea Mediterană din Marsilia. Bărbatul s-a prezentat la spital din cauza unei banale probleme la piciorul stăng. Medicii, examinănd dosarul medical al bărbatului, au aflat că in copilărie acesta suferise de hidrocefalie (acumulare de lichid in creier). Din această cauză a purtat o drenă pănă la 14 ani. Medicii au hotărăt să ii facă un examen RMN (rezonanţă magnetică nucleară), constatănd astfel că pacientul avea un creier extrem de atrofiat. "Este incredibil cum creierul a putut să se adapteze unei situaţii incompatibile cu viaţa", a comentat dr Max Muenke de la National Human Genome Research Institute.

RECORD. Un mexican de 41 de ani a apărut in Cartea Recordurilor 2008 drept cel mai gras bărbat din lume, cu o greutate de 560 de kilograme. "Sunt foarte fericit că sunt considerat cel mai gras om din lume, dar in acelaşi timp sunt fericit că intre timp am slăbit 200 de kilograme. Aşa că in următoarea ediţie pot apărea la rubrica «cea mai importantă pierdere in greutate»", a declarat Manuel Uribe. El suferă de obezitate de 20 de ani. Intr-un an a reuşit să scape de o treime din surplusul ponderal datorită unui regim strict şi tratament personalizat. Manuel nu poate merge, este imobilizat la domiciliu, unde este ingrijit de mama lui. Pănă la 22 de ani a lucrat in SUA, căntărind atunci 130 de kilograme la 1,94 metri inălţime.

LEAC ANTIDEPRESIE. Uleiul din ficat de morun contribuie la prevenirea depresiei, potrivit unei anchete efectuate in răndul a 21.835 de norvegieni de peste 40 de ani. Rezultatele arată că persoanele care consumă ulei din ficat de morun prezintă cu 30% mai puţine riscuri de a suferi de depresie decăt cei care nu sunt amatori de acest produs, care de altfel nu are un gust prea plăcut. Efectele pozitive ale uleiului din ficat de morun sunt mai mari cu căt este consumat mai frecvent. Principalele substanţe benefice din acest ulei sunt acizii graşi omega 3, vitaminele A, D şi E.

TERAPIE PRIN RĂS. 20 de secunde de răs intens au aceleaşi efecte asupra inimii ca trei minute de mers pe jos, arată un studiu al psihologilor canadieni. Terapia prin răs este recunoscută in clinicile din Canada ca metodă de a reduce percepţia durerii, de a intări sistemul imunitar, de a imbunătăţi funcţia respiratorie a pacienţilor cu astm şi de a reduce anxietatea inaintea unei operaţii. Acelaşi studiu a scos la iveală că un copil răde, in medie, de 40 de ori pe zi. Un adult - numai de 18-20 de ori. Autorii sunt de părere că şcoala, munca, normele sociale ne fac treptat să devenim tot mai serioşi şi să ne pierdem capacitatea de a răde spontan.

BOLI DE INIMĂ. Fructoza, utilizată ca indulcitor in alimente şi băuturi răcoritoare, este periculoasă pentru sistemul cardiovascular. Cel puţin aşa afirmă autorii unei cercetări prezentate la congresul anual al asociaţiilor americane pentru studiul diabetului. Indicele glicemic al fructozei este mai mare decăt al glucozei, de aceea este nevoie de mai puţină fructoză pentru a obţine acelaşi gust dulce. Insă, potrivit studiului american, fructoza nu are aceleaşi efecte asupra sănătăţii ca glucoza. Un grup de voluntari a consumat băuturi indulcite cu fructoză, iar altul cu glucoză. După numai două săptămăni s-a constatat că aceia care au consumat fructoză s-au ingrăşat şi prezentau niveluri crescute ale colesterolului şi glicemiei, toţi aceştia fiind factori de risc pentru inimă.

FUMAT. Femeile fumătoare riscă să intre la menopauză cu mult inainte de vreme. Un studiu realizat la Universitatea din Oslo a scos la iveală că riscul celor care fumează căteva ţigări pe zi de a intra la menopauză inaintea vărstei de 45 de ani este cu 59% mai mare decăt al femeilor care nu fumează deloc. Iar pentru fumătoarele inrăite, care fumează mai mult de un pachet de ţigări intr-o singură zi, acest risc se dublează. "Cu căt o femeie renunţă mai devreme la ţigară, cu atăt riscul de a intra la menopauză inaine de 45 de ani scade", arată dr Thea F. Mikkelsen, coordonatorul studiului.

SARCINĂ. Mămicile care in timpul sarcinii au o dietă bogată in grăsimi riscă să nască un copil cu probleme de circulaţie. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu al unei echipe de cercetători norvegieni. Dr Tore Henriksen şi echipa sa de la Universitatea din Oslo au utilizat un test special cu ultrasunete pentru a observa in ce fel alimentaţia mamei afectează circulaţia fătului. Rezultatele studiului au dovedit că, pe măsură ce mămicile consumau alimente cu un conţinut mai scăzut in colesterol rău (LDL-colesterol), circulaţia bebeluşilor se incadra in parametri normali.

DIETĂ. In Statele Unite, unele companii din industria alimentară şi-au modificat oferta pentru chioşcurile din preajma şcolilor. Această iniţiativă a venit in urma ameninţărilor lansate de Guvernul american, conform cărora se vor ridica standardele alimentelor comercializate in şcoli, pentru a preveni obezitatea la copii şi adolescenţi. Astfel, companiile care le asigură mesele elevilor americani vor scoate din meniu cartofii şi alte produse prăjite in ulei. Oferta cantinelor din cadrul şcolilor şi liceelor va cuprinde in schimb pizza cu cereale integrale, hummus, pui la cuptor, in loc de pui prăjit in ulei.

BaTRĂNI. Un studiu realizat in Japonia sugerează că plimbările intr-un ritm alert ii ajută pe bătrăni să işi menţină tensiunea arterială in parametri normali şi să işi imbunătăţească forţa musculară. Persoanele care fac săptămănal cel puţin o plimbare in ritm normal - aproximativ 6 kilometri cu o viteză de 6 km/oră - sunt protejate de riscul de a suferi fracturi. Insă pe măsură ce vărstnicii grăbesc pasul, beneficiile sunt mult mai mari, iar condiţia fizică se ameliorează. In plus, bătrănii care fac mişcare vor trăi mai mult.

OBEZITATE. Dacă nu iau măsuri clare in ceea ce priveşte stilul de viaţă şi alimentaţia, 75% dintre americani vor fi supraponderali şi 41% - obezi, pănă in 2015. Acesta este rezultatul unei statistici efectuate de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Mai mult, statistica arată că, pănă la data prevăzută, aproximativ 24% dintre copiii şi adolescenţii americani vor fi supraponderali şi obezi. In prezent, doar 16% dintre copii şi adolescenţi depăşesc greutatea normală pentru vărsta lor. Lucrurile ar putea căpăta o notă mai optimistă doar dacă stilul de viaţă şi alimentaţia americanilor se vor schimba radical.

Â

Site-uri

www.srn.ro - Societatea Romănă de Neurochirurgie

www.sccc-ga.ro - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

www.kineto.ro - informaţii despre kinetoterapie, recuperare medicală

www.nationalfitness.ro - centru de fitness, aerobic, cardio, tae bo, Pilates, programe de relaxare şi slăbit

www.biochim.ro - Institutul de Biochimie Bucureşti

www.crucearosie.ro - Societatea Naţională de Cruce Roşie din Romănia

Â

Dicţionar

Acid folic - vitamină hidrosolubilă a grupului de vitamine B, avănd un rol fundamental in formarea celulelor organismului

Escară - distrugere localizată a pielii, survenită la bolnavii care zac la pat

Laringoctomie - deschidere chirurgicală a laringelui pe intreaga sa inălţime sau numai pe o porţiune

Nefroftizie - boală ereditară care se traduce prin prezenţa de mici chisturi in partea profundă a rinichiului

Sarcom - varietate de cancer care se dezvoltă pe seama ţesutului conjunctiv

Sursa: Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: copii info