x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lacune - Babelul microbuzelor scolare s-a nascut la sat

Lacune - Babelul microbuzelor scolare s-a nascut la sat

de Laura Toma    |    22 Feb 2007   •   00:00
Lacune - Babelul microbuzelor scolare s-a nascut la sat

In Teleorman, la o luna de la primirea microbuzelor scolare din partea Ministerului Educatiei lipseste cadrul legal de folosire a acestora si persista ambiguitatea vizavi de cine este mai indreptatit sa le aiba in custodie - scoala sau primaria.

Acum o luna, blejestenii a primit unul din cele 18 Fiat Ducato pe care ministrul Hardau le-a impartit in Teleorman si l-au parcat atent in curtea primariei, privindu-l ca pe un exponat. Peste 20 de copii trebuie adusi zilnic din Sericu, un sat la o distanta de 6 kilometri de Blejesti, pentru cursuri la scoala centrala. Pana sa aiba microbuzul, pustii veneau cu bicicletele pe vreme buna sau cu un microbuz particular la care plateau 0,5 RON biletul si cu tractorul cand veneau inundatiile si zapada.

PENTRU TURISM ESTIVAL. "Partea mai putin buna este faptul ca inca suntem intr-o stare de ambiguitate, caci actul de proprietate este pe numele scolii, dar masina e in custodia Primariei, care plateste soferul si carburantii", spune Natalita Iliuta, directoarea scolii din Blejesti. "Asteptam din partea Ministerului si Inspectoratului Scolar sa definitiveze daca soferul va intra in organigrama scolii, ca personal auxiliar, si in cazul asta va trebui sa ni se aloce un anumit fond", adauga directoarea scolii. De cealalta parte, primarul comunei se arata nemultumit. "Este bine ca l-am primit, dar asta nu e totul, asteptam si un cadru legal; adica astept ca ministerul sa dea o hotarare prin care microbuzul sa intre, eventual, in patrimoniul Primariei, altfel nu prea imi convine sa platesc sofer si sa cumpar motorina.
LA NEVOIE. ARO-urile date de Nastase au acum alta destinatie
Salariul ar ajunge la 1.000 RON, motorina 300 RON pe luna, la care se adauga revizia vreo 1.500 RON", conchide Ion Argesanu, un primar cu vechime, cum ii place sa se prezinte, caci e pe acelasi scaun din 1974. Primarul, om intreprinzator, are si ceva idei puse deoparte pentru momentul in care va sti sigur ca masina va fi a Primariei. "Nu exista restrictii legale pentru a nu le folosi si pentru alte scopuri. Domnul Tariceanu, cand ne-a inmanat cheile, ne-a sugerat sa pastram destinatia lor initiala, dar nu apare stipulata nicaieri chestia asta. Stiti cum e, verba volant, scripta manent. Eu m-am gandit ca pe timpul vacantelor sa organizez excursii pentru sateni, ba pe la manastiri, ba pe Valea Prahovei, ca sa mai recuperam din bani, pentru ca, altfel, microbuzul consuma fara sa produca nimic", adauga Ion Argesanu. In timpul asta, prichindeii nu prea pricep de ce se cearta mai marii locului pe "cadoul lor", care le-a transformat dezavantajul anterior in prilej de mandrie in fata celor care nu au nevoie de transport. Acestia din urma au primit doar o promisiune ca vor fi plimbati intr-o zi prin imprejurimile comunei sa vada si ei cum merge "cadoul buclucas".

PE DREAPTA
In orasul Videle, microbuzul stationeaza de cand a fost primit, din pricina ca nu este inca inmatriculat. "Am facut demersuri sa intre in custodia Primariei pentru ca, desi a fost destinat Scoli nr. 3 din Videle, ne-am gandit sa nu fim nedrepti si sa-l folosim pentru toti elevii care vin de la distante mari", spune Florica Constantinescu, viceprimarul din Videle. Pana una-alta, tinerii sunt adusi tot cu un batran ARO bleu din proprietatea Primariei. Mai sunt functionale si doua ARO galbene, de pe timpul guvernarii Nastase, dar acestea fac des alt gen de curse, transporta satence din Crevenicu la piata din Videle si retur. Nu departe, la Draganesti Vlasca, microbuzul sta in parcare de la Craciun, pentru ca scoala a tergiversat organizarea concursului pentru sofer. "Primul proces-verbal de primire s-a facut intre Primarie si firma Auto Italia. Ca mai apoi, in actele de proprietate sa apara scoala. Acum a ramas ca Primaria sa cumpere carburantii, nu sunt impotriva, dar ma gandesc ca daca angajam tot noi conducatorul auto, l-am fi putut folosi si pe timpul vacantei de vara", e de parere Petre Ivan, viceprimarul din Draganesti Vlasca.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul