x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Linoleumul şi acoperirile din PVC sunt două materiale foarte diferite

Linoleumul şi acoperirile din PVC sunt două materiale foarte diferite

de Adela Parvu    |    08 Ian 2009   •   00:00

DEŞI PAR SIMILARE, CELE DOUĂ TIPURI DE PARDOSELI AU CARACTERISTICI PROPRII
Linoleumul este asociat cu vechile finisaje folosite pentru pardoselile din apartamentele de bloc comuniste, când de fapt acestea erau acoperiri vinilice. Deşi ambele tipuri de finisaje par a fi asemănătoare din cauza faptului că se prezintă sub formă de suluri, ele diferă esenţial ca şi compoziţie.



Linoleumul este un material cu o compoziţie integral naturală, pe când vinilinul este un material obţinut exclusiv cu ajutorul unor componenţi artificiali, adică din plastic. În componenţa linoleumului intră ulei de in, făină de lemn, răşină de conifere, praf de calcar, iută şi pigmenţi naturali, ceea ce îi determină pe producători să afirme că este un material 100% natural.

DIFERĂ ŞI CA PREŢ
Diferenţa de compoziţie este aşadar esenţială, nu numai în departajarea netă a celor două materiale, ci şi în proprietăţile şi caracteristicile lor. Pe de altă parte, linoleumul este mai scump decât orice pardoseală vinilică. Diferenţele se simt şi la montaj. Linoleumul este un material care se montează numai de profesionişti, cu ajutorul unor echipamente speciale, iar între role, îmbinările se realizează la cald, nefiind ulterior vizibile. Pardoselile vinilice sau cum mai sunt denumite acum variantele lor înbunătăţite pardoseli din PVC se pot monta cu uşurinţă şi de amatori cu ajutorul adezivilor dedicaţi. Există pardoseli din PVC care se prezintă sub formă de plăci, pe când linoleumul se prezintă numai sub formă de suluri.

DESPRE LINOLEUM
Durata medie de viaţă mare, de circa 50 de ani, îmbinările perfecte realizate la cald, suprafaţa sa antibacteriană, care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor, a igrasiei recomandă linoleumul pentru locuinţe, dar şi pentru spaţii publice precum grădiniţe, spitale, hoteluri. Linoleumul nu se zgârie şi nu se tasează sub greutatea mobilei şi poate fi reparabil prin metoda abrazivă fină, cu scule speciale. Linoleumul este şi un bun izolator termic şi fonic, având şi proprietăţi antistatice. De asemenea este un finisaj antiderapant, motiv pentru care se recomandă şi pentru spaţii umede. Se curăţă foarte uşor şi cu costuri mici.

Finisajele din PVC

Sunt mai sensibile la acţiunea apei dacă nu sunt perfect lipite. Sunt slab conducătoare de căldură, greu inflamabile, rezistente la substanţe chimice şi stabile la factorii corozivi. Există şi PVC pe suport de burete, o pardoseală amortizantă.  

×
Subiecte în articol: linoleumul