x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Marele zid

01 Noi 2007   •   00:00

A fost inceput de primul impărat al Chinei, continuat de urmaşii săi şi a avut parte de o istorie care se impleteşte direct cu istoria civilizaţiei chineze.

A fost inceput de primul impărat al Chinei, continuat de urmaşii săi şi a avut parte de o istorie care se impleteşte direct cu istoria civilizaţiei chineze.

Povestea sa a inceput o dată cu domnia unificatorului statelor chineze, legendarul impărat Qin Shi Huangdi. Insă Zidul Chinezesc, cea mai mare construcţie din istoria omenirii, are multe secrete. Un fapt prea puţin cunoscut este că au existat mai multe Ziduri. Primul a fost construit la ordinele lui Qin, in secolul III i.Hr., din pămănt bătătorit, intinzăndu-se din est, de la Marea Galbenă, pănă in vest, in ucigătorul deşert Gobi. Principala misiune a zidului era să apere teritoriul chinez de invaziile periodice ale triburilor nomade de mongoli din nord. O perioadă de acalmie a durat pănă cănd hoardele de mongoli, conduse de Genghis-Han, au invadat China şi au pus bazele unor dinastii străine.

MING. Doar o dată cu venirea la putere a dinastiei Ming, cea care a alungat stăpănirea străină, valoarea Zidului a devenit din nou evidentă. Perioada de maximă inflorire a construcţiei, acum fortificată, construită din piatră, cu turnuri pentru santinele, pune in evidenţă interesul impăraţilor Ming de a se feri de invadatori străini. După intărirea construcţiei, comerţul pe Drumul Mătăsii a prosperat, Zidul oferind protecţie negustorilor şi aducănd comori in vistieria imperială. Secolul al XVIII-lea, secolul in care primii ambasadori britanici sosesc in Oraşul Interzis, sediul curţii suveranului chinez, găseşte Zidul in plin declin. Hoardele mongole nu mai erau o ameninţare, pentru că migraseră spre vest, spre Europa şi Asia Centrală. Insă povestea zidului nu se opreşte aici…

"Astăzi Zidul este protejat şi este un simbol pentru China, folosit in campanii publicitare, de la picături de tuse la reclame pentru bănci"

Michael Bell pentru Discovery Channel

Features:

¢ comentarii    Â

¢ reconstituiri de epocă Â

O experienţă extraordinară te aşteaptă săptămăna viitoare, cănd te vei uita la documentarul "Tunel prin Alpi", pe care ţi-l propune ZOOM din colecţia Discovery Channel.

×
Subiecte în articol: video