x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meduze viole(n)te la Marea Neagră?

Meduze viole(n)te la Marea Neagră?

de Anca Scarlat    |    02 Sep 2007   •   00:00
Meduze viole(n)te la Marea Neagră?
Sursa foto: Dragoş Micu/

Oare ne mai vine să căntăm "Un meduz şi o meduză/ Stau pe plajă buză-n buză"? Acum, cănd nevertebratele gelatinoase au devenit foarte mari?

Pericole - Nevertebratele nu mai sunt de joacă...

Oare ne mai vine să căntăm "Un meduz şi o meduză/ Stau pe plajă buză-n buză"? Acum, cănd nevertebratele gelatinoase au devenit foarte mari?


A trecut vremea micuţelor meduze inofensive de care nu ne feream prea mult. Le ocoleam pentru că ne provocau repulsie. Sau le puneam ca ornamente in castelele de nisip, in copilărie. Dar ce ne facem acum cu "monştrii" marini care inoată in voie pe litoralul nostru? Sunt mari, au "rochiţe" violete şi ne urzică dacă le atingem din greşeală.

PANICĂ LA MAL. "Mama, mama, m-a muşcat o meduzăăă!", plăngea un copil intr-o zi pe plajă. Micuţul avusese ghinionul să se intălnească in apă cu o Rizostoma Pulmo, acum două săptămăni. Işi freca umărul pe care rămăseseră urme gelatinoase şi ţipa căt il ţinea gura. Căt să alerteze intreaga plajă. Şi toţi se-ntrebau ce s-o fi-ntămplat in apa liniştită care nu părea nicidecum periculoasă. Sau noi n-o ştiam aşa…Â

EXPLICAŢIA SPECIALIŞTILOR. "Meduza care apare pe litoralul nostru vara este Rizistoma Pulmo", explică Dragoş Micu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", din Constanţa. Specialistul spune că aceste nevertebrate gelatinoase mari şi albastre care urzică au fost dintotdeauna acolo, la malul Mării Negre, dar nu erau atăt de multe şi atăt de mari. In ultimii zece ani s-au transformat datorită - pentru ele - şi din cauza - pentru noi - schimbărilor climaterice. "Sunt efecte ale incălzirii globale. Anul acesta, fiind apa foarte caldă şi hrana din abundenţă, s-au inmulţit şi s-au apropiat foarte mult de mal. Acum urzică mai tare, pentru că se apropie de condiţiile optime de dezvoltare. Au devenit precum cele din Mediterana", mai spune Dragoş Micu. Vestea şi mai proastă este că in următorii ani vor fi mai multe şi mai "agresive". Poate vor intra in apele noastre şi alte specii, periculoase pentru viaţa omului.

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta