x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    23 Apr 2009   •   00:00

"A face mâncare presupune o inteligenţă sprintenă, un spirit generos şi o inimă largă." - Paul Gauguin



Antonela Iosub, Moeciu. Pentru mâncarea de mărar aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 5 legături de mărar (mai închis la culoare), 500 g carne de porc, 2 cepe potrivite, 2 cartofi potriviţi, o lămâie cojită, 2 linguriţe făină, 2-3 linguri bulion (după gust), ulei, sare şi piper.

Preparare:
Se taie carnea în bucăţi potrivite, se pune la înăbuşit într-un vas cu ulei, împreună cu ceapa tocată şi un praf de sare. După 10 minute adăugaţi o cană de apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă carnea. Spălaţi mărarul şi îi scoateţi tulpinile groase, apoi îl tăiaţi în lungime de 2 cm. Curăţaţi cartofii şi-i tăiaţi felii rotunde.
Când a fiert carnea, adăugaţi mărarul şi feliile de cartofi, o cană de apă fierbinte şi daţi la fiert, cu foc mic, 10 minute. Scoateţi cartofii, adăugaţi făina amestecată cu bulion, un praf de sare, apă fiartă (dacă se îngroaşă) şi 2-3 feliuţe de lămâie. Dregeţi de sare şi piper după gust. Mai fierbeţi la foc mic până iese uleiul la suprafaţă.


Octavia Duma, Sinaia. O mâncare de legume deosebită se prepară din ingredientele: 200 g arpagic, 2 cartofi, 2 ţeline potrivite, 2 morcovi, o vânătă mică, 2 dovlecei, 2 ardei graşi, 4 roşii, sare, piper, doi căţei de usturoi, o legătură de mărar.

Preparare: curăţaţi toate legumele şi le feliaţi rotund (de 5 mm grosime) cartofii, ţelina, vânăta, dovleceii. Daţi cu sare feliile de vânătă şi lăsaţi la scurs. Radeţi morcovul, curăţaţi roşiile şi ardeii şi le faceţi cubuleţe. Puneţi ulei în vas, feliile de cartofi, apoi arpagicul, un praf de sare şi puţină apă, lăsaţi la înăbuşit 10 minute, adăugaţi morcovul ras, jumătate din ardei, deasupra feliile de vânătă spălate şi scurse, usturoiul feliat, ardei, jumătate roşii, feliile de dovlecel, mărar tocat, roşii şi piper.
Daţi la foc mic, până începe să fiarbă. Scuturaţi vasul, puneţi o jumătate cană de apă fiartă, acoperiţi cu staniol sau un capac şi daţi la cuptor, la foc potrivit, 15 minute. Nu amestecaţi! (V.B.)

×
Subiecte în articol: sare agenda