x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Normele UE, obligatorii pentru facultati

Normele UE, obligatorii pentru facultati

04 Mai 2005   •   00:00

Universitatile care nu se adapteaza cerintelor UE risca sa piarda fondurile de la stat, iar cursantii se pot trezi cu diplome nevalide.

  • de IRINA CRISTEA
  • INTEGRARE
  • Universitatile, in garda

    AVANTAJ. Tinerii trebuie sa opteze pentru facultatile "integrate"
    Universitatile care nu se adapteaza cerintelor europene risca sa piarda fondurile de la stat, iar cursantii se pot trezi ca diplomele lor nu beneficiaza de recunoastere in Uniune.

    Institutiile de invatamant superior care refuza modificarea ciclurilor de studiu, necesara pentru adaptarea la normele din Uniunea Europeana (UE), vor pierde finantarea, iar diplomele lor nu vor fi recunoscute in Europa. Potrivit presedintelui Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), Ioan Mihailescu, Romania va trebui, ca stat membru al Uniunii, sa aiba un sistem de invatamant compatibil cu cel din statele din comunitate. "Trebuie ca un student cu o anumita pregatire sa corespunda cerintelor din orice stat membru", a spus Mihailescu, citat de Mediafax. Cea mai importanta schimbare va fi ca acest ciclu de invatamant sa includa trei ani licenta, doi master si trei doctorat.

    ECHILIBRARE. Presedintele CNEAA a precizat ca in spatiul comunitar exista un mare deficit de forta de munca, atat calificata, cat si necalificata. In aceste conditii, multi tineri romani si-ar putea gasi un loc de munca bine platit in tarile membre. "Pentru a se putea angaja mai usor, romanii trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant a carei structura de pregatire sa fie compatibila cu cea din tarile Uniunii Europene", a explicat Mihailescu.

    Presedintele CNEAA recunoaste ca, pentru introducerea acestor schimbari, autoritatile din invatamant au de spart cateva blocaje. In afara catorva "universitati-locomotiva", restul nu este capabil de schimbare, a mai spus profesorul universitar. In cazul in care noile masuri vor fi ignorate, iar rectorii nu vor aplica reglementarile impuse prin procesul Bolognia, nu vor mai avea resurse financiare, iar universitatile care nu elibereaza diplome compatibile cu cele europene nu vor mai fi cautate de studenti.

    "Este de asteptat ca institutiile de invatamant superior din Romania sa intre in competitie cu universitati europene foarte puternice. Ne place sau nu, invatamantul romanesc a intrat intr-o piata internationala educationala", a continuat profesorul universitar.

    Un avantaj de care studentii romani vor avea parte este generalizarea evaluarii pregatirii prin sistemul de credite transferabile, la toate institutiile de invatamant superior din Romania, incepand cu anul academic 2005-2006. Aceasta masura le va permite studentilor sa inceapa pregatirea intr-o facultate si sa o continue in alta din cadrul aceleiasi universitati sau chiar in universitati diferite. Fiecare stagiu de pregatire va fi recunoscut chiar daca este urmat in alta institutie decat cea in care a fost admis initial, a adaugat profesorul Mihailescu.

    PERICOL
    Presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica atrage atentia asupra faptului ca, in conditiile declinului demografic, va exista o politica agresiva de atragere a unor studenti, iar acestia vor opta pentru prestigioase institutii din Romania sau din afara granitelor. Spre exemplu, costurile platite de autoritatile americane pentru pregatirea in propriile universitati a olimpicilor din diverse tari sunt compensate de munca pe care acestia o presteaza dupa absolvirea facultatii, a mai spus Mihailescu. De aceea, schimbarile ciclurilor de studii, a curriculei, modificarea nomenclatorului de specializari si generalizarea sistemului de credite transferabile sunt chestiuni ce nu pot fi negociate, a adaugat Mihailescu.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul invăţămănt