x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Centenarul Puccini - Producţii de operă, concerte şi recitaluri, găzduite de zece instituţii culturale din ţară

Centenarul Puccini - Producţii de operă, concerte şi recitaluri, găzduite de zece instituţii culturale din ţară

de Magdalena Popa Buluc    |    28 Apr 2024   •   14:00
Centenarul Puccini - Producţii de operă, concerte şi recitaluri, găzduite de zece instituţii culturale din ţară

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în acest an 100 de ani.

În România, Centenarul Puccini va fi celebrat sub patronajul Ambasadei Italiei și va fi organizat de Institutul Italian de Cultură, în colaborare cu Artexim. Centenarul va include producții de operă, concerte, recitaluri, prelegeri și masterclass-uri, evenimente remarcabile ce se vor desfășura în teatre, instituţii culturale şi universităţi de prestigiu din principalele centre culturale ale României.

Centenarul Puccini va fi celebrat în România, pe parcursul acestui an, prin producţii de operă, concerte, recitaluri, prelegeri şi masterclass-uri.

Evenimentele vor fi găzduite de către Operele naţionale din Cluj, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti, de către Filarmonicile din Sibiu, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, de către Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Printre spectacole se numără „Tosca” şi „Turandot”. Este programat şi un masterclass susţinut de soprana Barbara Frittoli la Opera Naţională Bucureşti, în perioada 1 - 4 iunie.

Giacomo Puccini este reprezentantul de marcă al verismului italian, curent muzical care a marcat creația de operă din Italia la sfârșitul secolului XIX, inspirat de teme realiste şi naturaliste, legate de viața cotidiană şi de faptele oamenilor simpli transformați în personaje cu trăiri și pasiuni intense. În 40 de ani de creație artistică cuprinsă între 1884 -1924, Giacomo Puccini a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea teatrului de operă. Titluri precum Manon Lescaut, La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Turandot sunt adevărate capodopere menite să emoționeze profund publicul din întreaga lume.

Institutul Italian de Cultură, în parteneriat cu Artexim, a prezentat luni, 22 aprilie 2024, la sediul institutului, evenimentele care vor avea loc în acest an comemorativ.

Ambasadorul Italiei, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat, că demersurile pentru celebrarea centenarului au început în urmă cu doi ani, iar în acest proiect sunt implicaţi parteneri „prestigioşi”. El a subliniat că, în 2024, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti sărbătoreşte un secol de la înfiinţare.

„Ne-am gândit la o serie de evenimente care să fie prezentate nu numai în Capitală, ci şi în celelalte oraşe ale ţării. Sunt implicaţi şi artişti italieni în producţiile locale. (...) În cadrul acestui festival, (...) un moment special va fi dedicat celei care a interpretat pentru prima dată rolul din Tosca, Hariclea Darclée”, a precizat ambasadorul, într-o conferinţă de presă găzduită de Institutul Italian de Cultură.

Directorul Institutului Italian de Cultură, Laura Napolitano, a evidenţiat că Giacomo Puccini a fost unul dintre cei mai mari compozitori italieni ai secolului XX. Colaborarea cu operele şi filarmonicile din România vizează oferirea unui program cât mai variat, a completat ea.

„Conform unui studiu realizat chiar anul acesta, operele lui Puccini au fost prezentate de 2.839 de ori în cadrul a 971 de evenimente. Este compozitorul cel mai reprezentat în operele din întreaga lume, după Verdi şi Mozart. (...) Vom avea o conferinţă dedicată Haricleei Darclée, organizată împreună cu Universitatea din Milano şi cea din Bucureşti. Împreună cu soprana Barbara Frittoli şi Opera din Bucureşti vom avea un masterclass cu cântăreţi de operă”, a anunţat Laura Napolitano.

Centenarul Puccini include o serie de evenimente de înaltă ţinută artistică, care onorează contribuţia extraordinară pe care compozitorul a avut-o în istoria muzicii universale, a precizat managerul interimar al Artexim, Cristina Uruc. Ea a precizat că instituţiile de spectacole şi concerte din România au invitat nume sonore specializate în creaţia pucciniană, precum regizorul Matteo Manzzoni, scenografa Alessandra Serbolisca, dirijorii Guido Mancusi, Tito Ceccherini, Giovanni Pompeo, soliştii Barbara Frittoli, Matteo Desole, Leonardo Caimi, Cellia Costea, Davide Piaggio.

Potrivit managerului – director general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, Puccini este o prezenţă constantă în repertoriul instituţiei. Totodată, în acest an, Bucharest Opera Festival va fi dedicat compozitorului italian.

„Anul acesta, în iunie, aşa cum ne-am obişnuit publicul, la Opera Naţională se întâmplă Bucharest Opera Festival, un festival de operă, cred eu, inedit la nivel mondial, pentru că în fiecare zi un alt teatru de operă, o altă companie, vine pe scena ONB şi prezintă o lucrare din repertoriul personal. În acest an noi am numit Bucharest Opera Festival 'All Puccini Edition', pentru că ne-am dorit să jucăm numai Puccini”, a explicat Jinga.

Managerul-director general interimar al Operei Naţionale Române Iaşi, Andrei Fermeşanu, a precizat că în acest an au fost organizate deja mai multe evenimente în contextul centenarului Puccini, iar premiera spectacolului „Turandot”, de pe 1 iunie, va reprezenta cel mai important proiect.

„Ultima operă a lui Puccini, în 1924, neterminată, care a avut premiera în 1926, la Scala, este o operă cu o importanţă aparte, pentru că este foarte relevantă în contextul mişcării feministe. (...) Pentru Opera din Iaşi are o importanţă aparte, deoarece nu a fost pus în scenă niciodată”, a menţionat el.

„Giacomo Puccini este reprezentantul de marcă al verismului italian, curent muzical care a marcat creaţia de operă din Italia la sfârşitul secolului XIX, inspirat de teme realiste şi naturaliste, legate de viaţa cotidiană şi de faptele oamenilor simpli transformaţi în personaje cu trăiri şi pasiuni intense. În 40 de ani de creaţie artistică cuprinsă între 1884 -1924, Giacomo Puccini a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea teatrului de operă. Titluri precum Manon Lescaut, La Boheme, Tosca, Madama Butterfly, Turandot sunt adevărate capodopere menite să emoţioneze profund publicul din întreaga lume”, a transmis Artexim.

Anul Puccini, sărbătorit la Opera română clujeană cu premiera spectacolului Tosca

Tot sub egida Centenarului Puccini, Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra Anul Puccini în România.

Cea mai nouă producție a Operei clujene a avut loc în două reprezentații de excepție sâmbătă, 20 aprilie, și duminică, 21 aprilie, în două distribuții care au prezentat un spectacol ce promite o cufundare în adâncurile pasiunii și dramei umane, amplificată de tragismul desăvârșit al muzicii pucciniene.

În viziunea regizorală a invitatului Matteo Mazzoni și sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, captivanta poveste a libretului a prins viață pe Scena Operei române clujene, iar  scenografia rafinată și costumele realizate de către invitații Elisabetta Salvatori și Roberta Fratini, precum și designul de lumini creat de Lorenzo Caproli și designul video creat de Luca Attili, ne-au introdus în atmosfera dramatică a poveștii.

Una dintre capodoperele pucciniene, opera TOSCA, compusă în anul 1900, aduce în fața publicului o poveste de dragoste ancorată în realitatea Romei anului 1800, din timpul bătăliei de la Marengo dintre monarhiști și republicani. Pe acest fond de agitație generală se derulează povestea de iubire dintre celebra cântăreață Floria Tosca – o femeie credincioasă, însă extrem de geloasă – și pictorul Mario Cavaradossi – plin de afecțiune, demn, purtat de idealurile libertății, a cărui soartă va sta sub semnul intervențiilor baronului Scarpia – ministrul poliției pontificale, puternic atras de frumusețea Toscăi. Din păcate, ajutorul pe care Cavaradossi i-l acordă lui Cesare Angelotti – revoluționarul evadat din închisoarea castelului Sant' Angelo – și iubirea profundă a Toscăi, capabilă de sacrificiul suprem pentru a-și proteja alesul inimii, îi vor oferi lui Scarpia resursele ,,ideale” în atingerea scopurilor sale reprobabile: acelea de a se bucura de favorurile Toscăi, fie și pentru o noapte, și de a pedepsi crunt trădarea pictorului Mario Cavaradossi. Premiera operei a avut loc la Teatro Costanzi (azi Teatro dell'Opera di Roma) în 14 ianuarie 1900. Opera Tosca s-a afirmat la nivel mondial, fiind preluată, alături de La bohème și Madama Butterfly, în repertoriul marilor case de operă și contribuind semnificativ la reafirmarea calităților remarcabile ale compozitorului.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte Dirijor: Vladimir Lungu, Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat), Scenografie: Elisabetta Salvatori (invitată), Costume: Roberta Fratini (invitată), Design video: Luca Attili (invitat), Lighting Design: Lorenzo Caproli (invitat).

Distribuția Premierei din 20 aprilie i-a titrat în rolurile principale pe soliștii: Floria Tosca: Aurelia Florian (invitată), Mario Cavaradossi: Cristian Mogoșan (debut), Scarpia: Florin Estefan (debut), Cesare Angelotti: Corneliu Huțanu (debut), Sacristanul: Zoltan Molnar (debut), Spoletta: Eusebiu Huțan, Sciarrone: David Pogana (debut), Temnicerul: Horațiu Ruști (debut), Păstorul: Natalia Barz alături de Corul de copii Junior VIP - Dirijor: Anca Mona Mariaș, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

„Sărbătorirea centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de mare relevanță culturală desfășurate pentru a comemora 100  de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, având astfel ocazia de a onora contribuția sa extraordinară în muzica de operă și de a sărbători impactul ei de durată asupra culturii muzicale globale.

Principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului Puccini în România este promovarea cunoașterii și aprecierii operei lui Puccini în rândul publicului român, precum și consolidarea legăturilor culturale dintre Italia și România prin muzică și artă. Această aniversare oferă și ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească, evidențiind impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării. Mai mult, sărbătorirea centenarului Puccini în România poate servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare.”

Un alt eveniment de mare importanță pentru Opera Națională Română Cluj-Napoca este VERUM SOLITUS VOCAL COMPETITION - ediția II, ce se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 22-26 aprilie 2024. Această competiție se va încheia cu GALA LAUREAȚILOR din 26 aprilie, ce va avea loc la ora 18:30, pe Scena Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca – o seară deosebită în care cei 10 artiști lirici selectați pentru finală își vor încânta publicul cu performanțe remarcabile. În timpul acestei seri speciale, cei patru câștigători ai competiției vor fi dezvăluiți.

Sub egida VERUM SOLITUS se vor reuni numeroase personalități artistice și multiple entități culturale emblematice din România. Juriul va fi prezidat de tenorul galez Dennis O'neill, fondatorul prestigioasei instituții The Wales International Academy of Voice. Alături îi vor fi managerii instituțiilor lirice din România și din Republica Moldova: Florin Estefan – bariton și Manager general, Opera Națională Română Cluj-Napoca; Daniel Magdal – tenor și Director artistic, Opera Națională București; Cristian Rudic – bariton și Manager general, Opera Națională Română Timișoara; Andrei Fermeșanu – tenor și Director general, Opera Naționale Română Iași; Kosztin Áron – Director general adjunct, Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca; Daniela Vlădescu – soprană și Manager general, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța; Teodor Niță – Director general, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați; Mihai Octavian Irimia – tenor și Director artistic, Opera Brașov; Felicia Filip – soprană și Manager general, Opera Comică pentru copii București; Nicolae Dohotaru - Manager general, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșcu” Chișinău, Radu Petrovici – Manager interimar al Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian București.

„Turandot” de Giacomo Puccini la Opera Română din Timișoara în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală” ediția a XLVIII

 

Vineri, 26 aprilie 2024, de la ora 19.00, Opera Națională Română din Timișoara va prezenta spectacolul Turandot de Giacomo Puccini.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală” ediția a XLVIII – a și sub egida Anului Puccini în România.

turandot timisoara

Sărbătorirea centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de mare relevanță culturală desfăşurate pentru a comemora 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, având astfel ocazia de a onora contribuția sa extraordinară în muzica de operă și de a sărbători impactul ei de durată asupra culturii muzicale globale.

Turandot

Operă în 3 acte
Libretul: Giuseppe Adami și ‎Renato Simoni‎

Conducerea muzicală: GUIDO MANCUSI (invitat)
Regia artistică: CORNELIU MURGU
Decoruri și costume: MARIO DE CARLO

Principesa Turandot DRAGANA RADAKOVIĆ (invitată)
Calaf BOGDAN ZAHARIEA
Timur GELU DOBREA
Liu MIHAELA MARCU (debut)
Ping MIHAIL DOGOTARI
Pang CRISTIAN BĂLĂȘESCU
Pong COSMIN IFRIM (debut)
Împăratul Altoum  MIRCEA DAN PETCU
Mandarinul MARIUS GOȘA
Principele Persan ARIS NICOLAS ROMAN
Călăul MANUELA ARDELEAN

Concert maeştri : OVIDIU RUSU, CORINA MURGU
Maestru de cor: LAURA MARE
Coregrafia: CARMEN COJOCARU
Maeștri de balet: OVIDIU MATEI IANCU, MANUELA ARDELEAN, ALIN RADU
Regia tehnică: LUCIAN BORU
Pregătirea muzicală: ANGELA BALICI, RAREȘ PĂLTINEANU, IRINA BELEA
Sufleur: EUGENIA GYURIȘ

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză
Vârsta recomandată: 10+
Durata spectacolului: 130 min. (2 pause)

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Principalul obiectiv al sărbătoririi Centenarului Puccini în România este promovarea operei lui Giacomo Puccini în rândul publicului român, oferind ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Giacomo Puccini în cultura românească și de a evidenția impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.

Mai mult, sărbătorirea Centenarului Puccini în România va servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare, fapt ce va consolida legăturile culturale dintre Italia și România, prin muzică și artă.

 

 

 

 

×