x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Noul BMW Z4 vine la Detroit!

Noul BMW Z4 vine la Detroit!

08 Ian 2013   •   23:18
Noul BMW Z4 vine la Detroit!

Cea mai nouă versiune a modelului roadster BMW Z4, echipată cu o serie de inovaţii suplimentare la nivelul sistemului de propulsie şi al dotărilor, este pregătită pentru premiera mondială la Salonul Auto de la Detroit.

Puţină istorie.
Noul BMW Z4 intră în scenă la 25 de ani după legendarul BMW Z1. Atunci când a fost lansat în 1987, la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA), acel roadster a atras multe priviri - nu numai prin conceptul revoluţionar al uşilor, ci şi datorită agilităţii şi manevrabilităţii. Odată cu BMW Z1 a început un nou capitol din istoria modelelor BMW roadster - o tradiţie care a început în anii '30 şi a culminat cu BMW 328 (câştigător Mille Miglia în 1940) şi BMW 507 din 1955. În anii '90, BMW Z3 şi BMW Z8 au readus la viaţă tradiţia bogată a acestor modele. De asemenea, au fost deschizătoare de drum pentru prima generaţie BMW Z4 şi apoi succesorului acestuia, primul roadster al mărcii care a fost echipat cu un hard top retractabil.

Conceptul.
Succesul unui roadster BMW din prezent îşi are originile în execuţia riguroasă a conceptului, un proces care şi-a lăsat amprenta asupra designului şi a proprietăţilor de condus ale fiecărui automobil. Capota proeminentă, ampatamentul lung, talia joasă şi spatele coborât joacă un rol deosebit de important în modelarea aspectului pentru a obţine proporţiile pure de roadster. Poziţia coborâtă a scaunelor, aflate chiar înaintea punţii spate, oferă conducătorului şi pasagerului o experienţă intensă a condusului. Impresia că face "parte din maşină" permite conducătorului să repartizeze sensibil şi precis puterea pe care o transferă punţii spate. Aceasta este reţeta unui roadster în stilul BMW.

Hard topul se îmbină perfect cu forma automobilului. Când este închis, acesta formează o linie cursivă a acoperişului în timp ce suprafaţa largă a geamurilor optimizează vizibilitatea şi sentimentul de spaţiu în interiorul maşinii.

Imaginea dinamică este accentuată şi de pachetul opţional M Sport, care cuprinde suspensia M Sport, jantele M de 18 ţoli din aliaj uşor, dar şi pachetul aerodinamic M cu prize largi de aer în aripa faţă şi insert în bara spate de culoare Anthracite metalizat.

Motorizări
Încă de la lansare, BMW Z4 va dispune de o gamă de cinci motorizări pe benzină, clienţii putând opta între cele trei versiuni cu patru cilindri şi cele două cu şase cilindri. Cea mai importantă particularitate a acestora este tehnologia BMW TwinPower Turbo, care asigură un echilibru excepţional între plăcerea condusului şi consumul de combustibil indiferent de putere. Toate propulsoarele noului BMW Z4 îndeplinesc - standard - normele EU6 privind emisiile, care vor intra în vigoare în 2014.

BMW Z4 sDrive18i va interpreta rolul noului model entry-level. Este echipat cu un motor de 2,0 litri, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, care dezvoltă o putere maximă de 115 kW/156 CP la 5.000 rpm. Noua variantă a motorului cu patru cilindri furnizează un cuplu maxim de 240 Nm pe un interval al turaţiilor cuprins între 1.250 şi 4.400 rpm. BMW Z4 sDrive18i este dotat standard cu transmisie manuală cu şase trepte, dar opţional poate fi comandată şi o cutie de viteze automată, cu opt rapoarte. Noul model accelerează de la 0 la 100 km/în 7,9 secunde (transmisie automată: 8,1 secunde) şi atinge o viteză maximă de 221 km/h (220 km/h).

×
Subiecte în articol: BMW bmw z4