x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Oare ce-o mai face Janet Jackson?

Oare ce-o mai face Janet Jackson?

de Loreta Popa    |    10 Feb 2008   •   00:00
Oare ce-o mai face Janet Jackson?

Teatrul Joint şi Compania Mică au prezentat un spectacol nefiresc de mi­nunat, marţi, 5 februarie 2008, la Clubul Ţăranului din Bu­cu­reşti, “Eva Reloaded” sau “Un studiu asupra sentimentelor”.

Teatrul Joint şi Compania Mică au prezentat un spectacol nefiresc de mi­nunat, marţi, 5 februarie 2008, la Clubul Ţăranului din Bu­cu­reşti, “Eva Reloaded” sau “Un studiu asupra sentimentelor”.

 

Aveţi chef să plân­geţi sau, dimpo­tri­vă, să râdeţi cu pof­tă? Aveţi chef să vedeţi un spectacol care să vă schimbe percepţia asupra vieţii. Nimic mai simplu. “Eva Reloaded” este genul acela de spectacol despre dragoste, des­păr­ţi­re, relaţii, poezie, dezamăgiri, pri­mul sărut, iubiţi, familie, fericire, lucruri mici spuse cu mult umor. Alcătuit din numeroase “fo­to­grame” după texte în versuri şi gân­duri de Jacques Prevert, Mir­cea Cărtărescu, Nichita Stănescu, George Ţărnea, Rabindranath Tagore, Maria James, Denisa Co­mă­nescu, Oscar Wilde, Amy Lowell, Ileana Vulpescu, George To­pâr­ceanu, Ion Pribeagu, Muriel Rukeyser, Erich Kastner, acest spectacol are o vitalitate şi o putere ine­puizabilă de a cuceri. În distri­buţie, Oana Rusu, Carmen Palcu şi Marin Grigore.

Grecii spun că doar o femeie care şi-a spălat ochii cu lacrimi poate să vadă lim­pe­de. Aşa că Oana Rusu şi Carmen Palcu, două actriţe în plină as­cen­si­une, au ema­nat un magne­tism ce se face simţit dincolo de orice pri­viri fals indiferente, pe care le arun­că non­şa­lant. Când pre­zenţe sen­zuale sau obsedante, când fiinţe al căror farmec se compune din miş­cări dezordonate, aritmice, dintr-o lumină a ochilor ce sclipesc dintr-o dată de sub pleoape um­flate de somn, dintr-un râs tul­bu­ră­tor de spontan, cuceritor şi de­zar­mant. În spatele tuturor acestor detalii de gestică am desluşit o căl­­dură in­tensă, neobişnuită, ce con­feră gesturilor celor două femei o uma­ni-tate princiară. S-au amu­zat să tră­iască în joacă banalitatea, făcân­du-ne cu ochiul şi amuzân­du-ne mereu, reamintindu-ne că atât timp cât poţi să zâmbeşti, nimic nu e pierdut… Mai mult, tumultul şi uriaşa poftă a perso­najelor de a-şi defini identitatea sunt absolut copleşitoare. Un singur lucru te întrebi, cum este posibil ca două actriţe atât de talentate să nu fie solicitate pentru roluri care să le pună în valoare şi să strălucească la intensitate ma­ximă. 

 

MIGALĂ. Dacă există vreun rost în fiecare discuţie, care are la bază problematica sexelor, acesta poartă în el naivitatea şi ridicolul reduse până la esenţă a  celei mai neînţelese relaţii interumane. Etern incompleţi, supuşi blestemului căutării perpetue, femeia şi bărbatul din secolul codului de bare rămân două necunoscute unul pentru celălat. Poate că la în­ce­put eşti tentat să dai dreptate fe­me­ii, apoi faci un pas înapoi şi dai dreptate bărbatului… Dar până la sfârşit realizezi că amândoi sunt creaţia lui Dumnezeu şi fiecare are dreptul la opinie, la fericire, la lacrimă şi la nebunia iubirii… Adunate cu migală şi suflet, textele şi melodiile spectacolului “Eva Reloaded” se doresc un imn dedicat clipei în care El poate... sau poate Ea... Un spectacol pentru tipuri, arhetipuri, pentru noi, necunoscutele, necunoscuţii... 

 

DESPRE TEXT. “Este un text pe care l-am lucrat astă vară, eram amândouă cu sufletul zdrobit”, ne-a spus Oana Rusu, a cărei ex­pre­si­vitate nu lasă loc superfici­a­li­tăţii. “Aşa a ieşit spectacolul acesta. Am adăugat melodiile noastre de suflet şi am căutat ca mesajul să fie potrivit. Textele erau mult mai tris­te, aveam amândouă depresii”, a declarat şi Carmen Palcu, o mi­nune mignonă, delicată, dar cu o forţă interioară asemănătoare cascadei Niagara. “Noi ne-am gândit că fiind un spectacol de dragoste, aşa ar fi mai bine. Dar la un mo­ment dat, mama mi-a spus că lu­mea nu vine să plângă la un spectacol de club, ci să râdă, aşa că am schimbat textele. Am tăiat 90 la sută, dar a fost o muncă de suflet”.

×
Subiecte în articol: spectator spectacol