x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Obezitatea canină

Obezitatea canină

de Raluca Grintescu    |    22 Iul 2007   •   00:00
Obezitatea canină

Obezitatea este cea mai importantă problemă nutriţională canină. Aceasta poate afecta foarte grav sănătatea animalelor de companie.

Obezitatea este cea mai importantă problemă nutriţională canină. Aceasta poate afecta foarte grav sănătatea animalelor de companie, deşi unii stăpăni cred in mod eronat că un companion "mai plinuţ" este un semn de bunăstare.

Obezitatea afectează aproximativ 25% din populaţia canină, cifră cauzată de cele mai multe ori de boli precum diabet, probleme ortopedice, boli cardiovasculare şi alte probleme metabolice. Din nefericire, cu toate tratamentele sau intervenţiile chirurgicale, un animal atins de obezitate nu-şi va mai putea recăpăta formele de altădată. Se pare că obezitatea are mai multe cauze: fizice, emoţionale, endocrine, neurologice sau ambientale.

EFECTE ADVERSE. Creşterea exagerată a greutăţii corporale apare in urma unui consum de hrană mai mare decăt nevoile energetice, la care se adaugă şi incapacitatea organismului de a mobiliza grăsimile depozitate. O problemă o constituie hrana gătită sau cea specială care nu este corelată potrivit cu vărsta, talia şi activitatea patrupedului. Vărsta inaintată, castrarea (in special la femele), stilul de viaţă sedentar, rasa (Labrador, Teckel, Beagle) sunt căţiva dintre factorii apariţiei acestei boli "populare". Dintre efectele adverse ale obezităţii menţionăm: boli ale pielii, hipertensiune şi insuficienţă cardiacă, imunosupresie, degenerescenţă grasă a ficatului la pisică, probleme la nivelul articulaţiilor din cauza suprasolicitării acestora, risc crescut in cazul anesteziei şi operaţiilor.

CE PUTEM FACE? Inainte de a trece la un regim alimentar, vizitaţi medicul veterinar, acesta poate stabili dacă animalul nu are alte probleme, precum gestaţie, sindrom Cushing sau hipotiroidism. La recomandarea medicului veterinar, alegeţi o măncare specială care să fie cu puţine grăsimi şi bogată in fibre. Hrăniţi animalul cu cantităţi mici de mai multe ori pe zi. Evitaţi măncarea gătită şi alte "bunătăţi" de la masă. Pentru căini, plimbările zilnice, minimum 30 de minute, sunt obligatorii.

STRICT INTERZIS. In general, se vorbeşte foarte mult despre alimentaţia corectă a căinelui şi mai puţin despre greşelile de nutriţie pe care foarte mulţi proprietari de căini le comit cu cele mai bune intenţii! Unele alimente trebuie excluse cu desăvărşire din hrana căinelui: ceapa - conţine toxine care in concentraţie mare pot fi fatale; ciocolata - conţine cofeină şi provoacă agitaţie; dulciurile - pentru că s-ar putea să le prefere măncării obişnuite, ducănd la boli precum diabet sau subnutriţie; oasele de pui şi de porc - dacă se sfarămă in cioturi ascuţite cauzează constipaţii, dermatite alergice şi alte probleme stomacale şi intestinale; resturile de la masa ta, mai ales cele condimentate (sare, piper, boia etc.) - pot irita mucoasa stomacală şi intestinală a căinelui; carne de porc şi vănat crudă - pot transmite parazitoze grave şi boli incurabile; alimente vechi, semialterate sau alterate care pot genera toxiinfecţii grave; măncare uscată sau la conservă. De asemenea, incercaţi să nu-i daţi căinelui "gustări" intre mese, pentru că riscaţi in cel mai bun caz să-i "stricaţi" pofta de măncare. Barometrul dvs. in privinţa dietei este starea generală a căinelui. Un căţel cu o dietă echilibrată va fi vioi, va avea o musculatură bună, o piele şi o blăniţă sănătoasă şi strălucitoare. Dacă aşa stau lucrurile, sunteţi pe drumul cel bun!

Primele semne ale obezităţii

Sunt o sumedenie de semne care indică creşterea greutăţii corporale a animalului vostru de companie. Dacă nu li se mai simt coastele la pipăit, dacă nu se mai distinge talia, dacă au dificultăţi la mers, dacă sunt inceţi in mişcări, dacă au respiraţia sacadată şi scurtă, dacă sunt mai iritabile şi dorm mai mult, atunci este clar că trebuie să interveniţi imediat pentru a vă salva prietenul necuvăntător de efectele crunte ale obezităţii şi, in unele cazuri,de boli grave şi incurabile.

×
Subiecte în articol: boli pagina lui zdreanta