x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Omul care pictează cu inima

Omul care pictează cu inima

de Loreta Popa    |    07 Sep 2008   •   00:00
Omul care pictează cu inima

Picasso s-a inspirat de la măşile africane pentru perioada neagră. Pe Kingsley Nwabia l-a inspirat România. A doua oară...

Picasso s-a inspirat de la măşile africane pentru perioada neagră. Pe Kingsley Nwabia l-a inspirat România. A doua oară...

 
O cale de a evada din imediat şi de a găsi un refugiu a fost de multe ori pentru unii dintre noi vernisajul unei expoziţii. Acesta este cazul celei care a avut loc joi, 4 septembrie, la sediul Institutului IRECSON, ora 17:00, numită “A different life”. Recursul nostalgic la memorie ce poartă acest nume evocă tot ceea ce este nou, diferit, în viaţa noastră, care are un impact mai mare decît tot ceea ce ne este familiar. Kingsley Nwabia, pictorul acesta plin de energie, vesel mereu, visător şi pămîntean totodată, rafinat şi direct, vorbeşte în primul rînd inimii şi scoate la iveală întîmplări cu tîlc, consumate în lumina blîndă a apusului de soare sau printre stropii de rouă ai răsăritului. 

 
BUCURII. Cu imaginea sa ce aduce mai mult a bodyguard decît a artist, posesor al unei diplome în macrobiologie, Kingsley Nwabia a încercat să arate prin lucrările sale ce diferită poate fi viaţa şi cum depinde ea de locul în care te afli, de mentalitatea oamenilor pe care îi întîlneşti. În fiecare tablou, privitorul descoperă giuvaiericale lucrate atent, în luciul cărora se ascund bucurii simple şi limpezi. “Through the eyes of a Nigerian” a fost cea dintîi expoziţie a lui Kingsley Nwabia, îndelung aşteptată, şi a avut vernisajul la sediul Naţiunilor Unite din Bulevardul Primăverii, anul trecut. Printre cei prezenţi la vernisaj s-au numărat Excelenţa Sa Mba Ama Mba, ambasadorul Nigeriei la Bucureşti, doamna consul Fanny O. Adjarho, dar şi Emmanuel K. Akashie de la aceeaşi ambasadă. Nu mai vorbim de nenumăraţii prieteni şi apropiaţi ai pictorului, atît de iubit şi de apreciat aici, pe pămînt românesc. “Am nenumărate metode de a da frîu liber energiei mele creative. Puteţi găsi asta ciudat, dar, înainte de a începe să pictez, trebuie să mă păcălesc că sînt îndrăgostit de cineva, pentru a picta direct cu sufletul”, ne-a spus pictorul.

 
ADEVĂR. La doar 30 de ani, pictorul Kingsley Nwabia a avut doar o şansă să arate cine este cu adevărat, cît valorează, ce este capabil să realizeze, iar el a apucat-o cu amîndouă mîinile. Fostul ambasador al Nigeriei la Bucureşti, Umar Iliya Damagum, i-a întins această mînă de ajutor. Nu a studiat arta în nici o şcoală, a început să picteze din dorinţa de a impresiona o anumită persoană care îl interesa. Nu a reuşit, aşa că a rămas doar cu această abilitate. Evoluează constant atît ca artist, cît şi ca individ, nu a terminat cu România încă şi are sentimentul că nici ea cu el. Expoziţia “A different life” a beneficiat de ajutorul Ambasadei Nigeriei şi este deschisă publicului pînă la data de 22 septembrie, în fiecare zi a săptămînii, de la 9:00 la 17:00.

×
Subiecte în articol: spectator kingsley nwabia