x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Orhideele, fara secrete

Orhideele, fara secrete

23 Noi 2006   •   00:00
DIALOG CU CITITORII
Multa vreme amatorii de plante decorative nu s-au atins de orhidee pentru ca le-au considerat fara sanse sa se adapteze la conditiile de mediu din casele noastre. In ultimii ani a crescut totusi interesul lor pentru aceste frumuseti exotice si din ce in ce mai multi au in casa cel putin o orhidee. Pentru ca cea mai raspandita orhidee in magazinele noastre de specialitate este Phalaenopsis, cele mai multe intrebari ajunse la redactie se refera la ea.

  • Pot sa tai tulpinile ramase fara flori?
  • "Acum cateva luni am cumparat o orhidee plina de flori. Intre timp florile s-au trecut si au ramas tulpinile goale. Unele sunt partial uscate. Ce sa fac? Pot sa tai acele tulpini florale? Sau urmatoarele flori vor aparea pe aceleasi tulpini?" Andreea Marica - Timisoara
    Phalaenopsis este singura orhidee care face flori si in anul urmator pe aceeasi tulpina. Din acest motiv se recomanda scurtarea ei, nu taierea de la baza. Insa, daca ele se usuca, nu aveti ce altceva sa faceti, decat sa le taiati complet. Probabil ca in urmatorul sezon vor creste altele. Desigur, daca veti ingriji planta corespunzator. Intre timp nu aruncati betisoarele de sprijin ale vechilor tije si nici clemele cu care au fost prinse. O sa mai aveti nevoie de ele.

  • E normal sa aiba frunze incretite?
  • "Tocmai am primit in dar o orhidee si ma intriga faptul ca are frunzele incretite. Este normal? Sau are vreo problema si eu nu stiu ce sa-i fac?" Magdalena Trocea - Craiova
    Cele mai multe orhidee sunt aduse din Olanda - ca multe alte plante decorative. Asadar, pana sa ajunga la dumneavoastra au de parcurs un drum lung. Si chiar daca ele se aduc in masini cu climatizare, uneori sufera din cauza lipsei de apa la radacina. Supraveghetorii florariilor nu se ocupa mereu de ingrijirea plantelor puse in vanzare, asa ca va revine responsabilitatea revigorarii lor. Udati moderat orhideea, atat la radacina, cat si pe frunze.
    Treptat isi va reveni, dar este posibil ca frunzele aflate la baza sa se ingalbeneasca si sa fie nevoie sa le indepartati. Chiar daca pare surprinzator, orhideele nu mor in urma unui astfel de soc si, daca le ingrijiti atent, va veti bucura de ele ani la rand.

  • De ce se maronesc radacinile?
  • "Am de ceva vreme o orhidee si pana acum i-a mers bine. Insa de vreo doua saptamani radacinile se maronesc. Am gresit cu ceva in ingrijirea ei? Imi este foarte draga si n-as vrea s-o pierd." Teodora Bunescu - Tulcea
    Exista cel putin doua cauze care provoaca maronirea radacinilor: prima este o dereglare de udare si a doua se refera la ghiveciul in care se afla orhideea. Udarea se asociaza cu temperatura camerei in care sta planta. Daca planta sta la caldura, atunci se uda mai des, daca sta la racoare, atunci se uda mai rar. Este daunatoare udarea abundenta in timp ce temperatura scade.
    Ghivecele in care stau orhideele sunt ghivece usoare din plastic transparent. Incercati sa asezati ghiveciul transparent pe o tavita si nu uitati sa indepartati toata apa suplimentara care se scurge dupa udare.

    ATENTIE
    In aceasta perioada, temperatura spatiului in care tineti orhideele nu trebuie sa scada sub 15-16 grade. Umiditatea in aer trebuie sa fie de 60%-70%, iar plantelor mature este necesar sa li se lase pamantul sa se usuce putin intre doua udari. Daunatorii orhideelor sunt cei comuni plantelor decorative de interior, de aceea e bine sa aveti la indemana insecticide (ex. Mospilan) si fungicide eficiente (precum Topsin si Dithane)

    Transplantarea se face la un interval de unu-doi ani, dupa ce sezonul de inflorire s-a incheiat, primavara tarziu. Achizitionati pamant special pentru orhidee, care sa contina scoarta de copac, si alegeti un ghiveci care sa acopere suficient de bine radacinile, nu unul mai mare. Daca ghiveciul este prea mare, exista riscul ca radacinile sa putrezeasca. Nu este indicat in cazul Phalaenopsis-ului sa folositi ghivece masca si nici pamant obisnuit de flori, care ar avea un drenaj defectuos. Pamantul special nu se gaseste in florariile obisnuite, dar puteti sa incercati in retelele de hipermarketuri
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul orhidee