Păstrăvăria Fiad din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost luată cu asalt în preajma Sărbătorilor Pascale. Atît localnicii, cît şi turiştii au preferat să cumpere peşte viu direct de la sursă. Păstrăvăria Fiad, aflată în subordinea Direcţiei Silvice Bistriţa, creşte păstrăvi în 30 de bazine, iar turiştii îi pot pescui singuri cu plasa.
Păstrăvăria Fiad din judeţul Bistriţa-Năsăud a fost luată cu asalt în preajma Sărbătorilor Pascale. Atît localnicii, cît şi turiştii au preferat să cumpere peşte viu direct din de la sursă. Păstrăvăria Fiad, aflată în subordinea Direcţiei Silvice Bistriţa, creşte păstrăvi în 30 de bazine, iar turiştii îi pot pescui singuri cu plasa. Păstrăvăria vinde în medie 30 de tone de peşte pe an, iar o bună parte din banii încasaţi sunt folosiţi pentru achiziţionarea hranei pentru peşti. (C.D.)
Lansarea revistei “Étoile”
Michelin, care editează celebrul ghid al hotelurilor şi restaurantelor, lansează în Franţa o revistă bilunară, “Étoile”, care se prezintă drept “noul magazin de referinţă în gastronomie”. Revista va fi vîndută şi în Belgia, Elveţia şi Canada. Cititorul va găsi în fiecare număr patru repere: actualităţi, gastronomie, călătorii şi vinuri. Rubrica “Drumul inspectorului” va prezenta o regiune şi recomandări de hoteluri, restaurante, podgoreni şi meşteri populari. (C.D)
Luptă dreaptă
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, estimează că negocierile comerciale multilaterale de la Doha vor facilita lupta împotriva creşterii preţurilor agricole. Unul dintre punctele cheie de la negocierile de la Doha, duse sub egida Organizaţiei mondiale a comerţului, priveşte liberalizarea schimburilor agricole. Strauss-Kahn a remarcat creşterea preţului la orez cu peste 50% şi a pledat pentru existenţa unui plan la nivel mondial în ceea ce priveşte preţurile. (C.D.)
Summitul preţurilor
În luna aprilie, a avut loc la Londra un summit al preţurilor alimentare. Gordon Brown, organizatorul acestui summit, a dorit să pună bazele unui plan internaţional de acţiune care să stopeze creşterea preţurilor la alimente. La reuniune au participat 30 de persoane care se ocupă de Programul alimentar mondial. Rezultatul summitului va fi prezentat în luna iunie şefilor de stat din UE. (C.D.)
Preţuri mici
Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, estimează că sunt necesare măsuri pentru a rezolva problema creşterii preţurilor produselor alimentare. Strauss-Kahn a insistat asupra coordonării globale a politicii agricole şi a subliniat că protecţionismul şi utilizarea alimentelor necesare pentru producerea biocarburanţilor contribuie, între altele, la creşterea preţurilor alimentelor. (C.D)
Tradiţie sau modă?
Cît de tradiţionale mai sunt oare astăzi preparatele pregătite după reţete păstrate în sipetul bunicii? Conform unui studiu publicat de către Universitatea din Sao Paolo, reţetele se modifică de-a lungul timpului, unele ingrediente fiind înlocuite cu altele devenite “la modă”. Cu ajutorul metodelor de analiză statistică, cercetătorii au observat că multe dintre reţetele specifice unui areal geografic se transformă în timp atunci cînd vine vorba despre ingredientele folosite. Conform aceluiaşi studiu, fiecare perioadă istorică este dominată de un anumit ingredient. (C.D.)
Paşte şi Pesach
Bucate tradiţionale de Paşte specifice comunităţilor evreieşti, dar şi românilor din zona Oradei, au fost pregătite de elevii Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu”. Înainte de a fi gustate, ele au fost aşezate în holul liceului pentru a fi admirate şi “poftite” de către toţi participanţii la eveniment. Inedita acţiune face parte din proiectul şcolar întitulat “Oradea – model de interculturalitate”, demarat în martie. Pe agenda programului se mai află şi curăţarea Cimitirului Evreiesc din Velenţa. (C.D.)