x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

09 Apr 2009   •   00:00

Trebuie să spun de la început că sunt foarte rare momentele în care mănânc preparate ce conţin şi carne de peşte.



Câteodată mă las păcălită atunci când bucătarul se străduieşte din răsputeri să ascundă bucăţile de peşte printre celelalte ingrediente ca să nu le observ textura şi gustul. Cred că simt un fel de solidaritate cu toate vieţuitoarele acvatice, preferând să le văd înotând în râuri (sau în acvarii) decât în tigăi cu ulei încins.

Cu toate acestea, există clipe în care tentaţiile sunt mai presus decât orice judecată logică. Totul începe cu un om şi o poveste. Omul, un înfocat pasionat de bucătărie, pentru care o bucată de peşte reprezintă o provocare. Povestea? Una pescărească.

Ei bine, Nelu Anca, căci despre el este vorba, ştie a pregăti din peşte absolut orice, iar o invitaţie la masă este echivalentă cu un răsfăţ culinar pantagruelic. Somni, chefali, lipani, cegă, somoni, rechini, fructe de mare, cu toate se îngrămădesc pe platouri şi farfurii. Sosuri albe sau roz, cu busuioc, rozmarin sau lămâie, legume proaspete, bine coapte.

Secrete care fac diferenţa dintre un preparat de peşte obişnuit şi unul care-ţi spune o poveste. Şi cum poveştile trebuie ascultate, am savurat prima bucăţică de păstrăv stropit cu sos. A urmat încă una şi încă una...

×
Subiecte în articol: agenda