x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    29 Oct 2009   •   00:00

"Vino în vizită în această ţară pentru istorie şi rămâi pentru mâncare", este sloganul cu care eşti întâmpinat în Turcia. Arta culinară este o împletire între modern şi tradiţie, marcată de influenţele hitiţilor, grecilor şi romanilor. Bucătăria Turciei este renumită încă din vremea Imperiului Otoman şi a avut o perioadă de vârf între 1453-1650.

Acesta este momentul în care arta culinară a avut cea mai mare influenţă în lume, în special în Estul Europei şi în Orientul Mijlociu. Foarte multe reţete precum salatele cu iaurt, peştele în ulei de măsline, legumele umplute şi deserturile cu sirop se regăsesc în aceste zone. Bucătarii de la Curtea otomană au perfecţionat de-a lungul timpului reţetele de pilaf, budinca cu lapte şi deserturile.

Deschiderea la mare înseamnă preparate pe bază de peşte şi fructe de mare. Pentru turci foarte importantă este prospeţimea: pâinea nu este niciodată veche, la fel şi legumele şi fructele. Doar iarna preferă măslinele, caisele uscate, nucile şi alunele. Să mănânci din mâncarea turcească este întotdeauna o delectare, aşa că încercaţi cu încredere!

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda