x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    14 Ian 2010   •   00:00
Pauză de cafea

Orient sau oriental sugerează multimilenar, multicolor şi... multiculinar. De la bogatele festinuri ale celor avuţi, cu bucătari pricepuţi, până la 5499-111167-bucate22_3024.jpgsluga săracă, dornică de un blid de pilaf, toţi locuitorii Orientului încercau să cultive şi să valorifice fiecare soi de plantă sau vietate. Legume precum ceapa, usturoiul, prazul lintea etc. sunt foarte apreciate în Orient, pentru că ele rezistă timp îndelungat la o climă uscată.

Varietatea mâncărurilor turceşti constă mai ales în folosirea diferenţiată a mirodeniilor în combinaţie cu legume sau cu carne. Dintre preparatele specifice ale Turciei amintim musacaua, care se prepară din orice fel de legume împreună cu carne de pui, oaie sau berbec, pilaful sau neasemuitul kebab; de asemenea, specifice sunt prăjiturile cu nuci în nenumărate combinaţii, însiropate sau nu, şerbeturile, halvaua, nugaua etc.

Natura parcă a încercat să înlocuiască lipsa de apă din această zonă cu fructe acrişoare şi zemoase cum sunt protocalele, strugurii sau lămâile. În perioada caldă din lunile de vară, turcii consumă mult ceai cald, foarte concentrat, cafea aburindă cu caimac, dar, totuşi, cea mai apreciată băutură rămâne apa rece.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda