x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Poiana Braşov şi-a schimbat faţa – VIDEO

Poiana Braşov şi-a schimbat faţa – VIDEO

de Sorin Anghel    |    24 Noi 2011   •   09:16
Poiana Braşov şi-a schimbat faţa – VIDEO

Autoritatile locale au realizat faptul ca tot turismul brasovean este dependent de Masivul Postavaru. Astfel, s-au facut investitii prin care in Poiana Brasov vor fi montate pana la inceputul sezonului de schi doua telescaune. In plus, statiunea brasoveana va avea cea mai mare instaltaie de zapada artificiala din tara. Banii provin de la Ministerul Dezvoltarii Durabile si Turismului.
Scopul extinderii domeniului schiabil il reprezinta eliminarea aglomerarilor de pe partii, cele mai suprasolicitate fiind Drumul Rosu si Sulinar. Se mai urmareste latirea pistelor si “indulcirea' zonelor periculoase. Montarea instalatiei de zapada artificiala are ca scop nu doar garantarea sezonului de schi, ci si prelungirea acestuia. De asemenea, vor fi “desenate' partii noi si realizate bretele de legatura cu cele existente in clipa de fata.

Imagini LIVE din Poiana Brasov

In Platoul Ruia a fost amenajat un lac artificial cu o capacitate de stocare de 120.000 de metri cubi de apa, iar in imediata apropiere va exista o statie de pompare. Lungimea totala a instalatiei de zapada artificiala va fi de 18 kilometri.
Specialistii sustin ca, in Masivul Postavaru, pentru inzapezirea unui hectar de partie cu un strat de 35 de centimetri de zapada ar fi nevoie de 1.500 de metri cubi de apa. Pentru “corecturi' ar mai fi necesari cam 1.300 de metri cubi de apa la hectar. |nzapezirea totala a domeniului schiabil nu ar trebui sa dureze mai mult de 70 de ore. Prioritate vor avea intotdeauna partiile Sulinar si Drumul Rosu. Totalul arealului ce va fi inzapezit artificial ajunge la 60 de hectare. Cea mai mare suprafata o ocupa partia Lupului, cu 13,8 hectare. Kanzel, cea mai dificila pista din Poiana Brasov, nu va avea instalatie de zapada artificiala si nici nu va fi reabilitata. Lacul din Platoul Ruia va avea o suprafata de 14.000 de metri patrati, adancimea maxima fiind de 13 metri. La capacitate maxima, instalatia de zapada artificiala din Poiana Brasov va consuma 900 de metri cubi de apa pe ora. |n partea superioara a domeniului schiabil vor exista tunuri mobile, foarte usor de manevrat. Lancile vor fi montate in zonele abrupte, acolo unde tunurile ar fi greu de manevrat. |n total, Masivul Postavaru va avea 236 de lanci, 46 de tunuri si 9 utilaje hibrid.
Partia Lupului, cea care era candva “emblema' statiunii brasovene, a fost reabilitata in partea de jos pentru a permite turistilor sa poata face coborari complete, pana jos, la baza muntelui. De asemenea, partea din Sulinar numita Canal a fost largita cu 6 metri. |n plus, din aceasta pista va exista o bretea de legatura care va duce in varful partiei Bradul. Drumul Rosu a fost largit atat in bucata ce coboara de la Telecabina Kanzel pana la statia superioara a telegondolei, dar si de la Cabana Postavaru pana in Platoul Ruia. Lucrari de reabilitare s-au efectuat si pe partia Subteleferic. Constructorul, firma Vectra, s-a angajat sa elimine si pietrele care i-au speriat pe turisti pana acum.
De pe partia Lupului, turistii vor putea ajunge si la statia inferioara a telescaunului Ruia printr-o bretea de legatura. De la statia superioara a telescaunului Lupului va fi amenajata o partie care va ajunge pana jos, la statia de imbarcare a telegondolei Postavaru Express. Din Drumul Rosu va exista inca o pista noua, care va ajunge pana la statia inferioara a telescaunului Lupului. Practic, schiorii care nu se simt in stare sa coboare partia Lupului, vor avea la dispozitie o varianta ocolitoare, mult mai “dulce' si mai lunga. Drumul care face legatura intre statia superioara a telegondolei si partia Lupului a fost largit. Pentru ca suprafata schiabila va creste in mod evident, vor fi achizitionate cinci masini de batut zapada.
Telescaunul Ruia este debraiabil, cu 6 locuri, si are statia inferioara mai jos de Poienita Cristian. Capacitatea de transport va fi de 2.400 de persoane pe ora. Telescaunul Lupului va fi unul fix, cu 4 locuri, urmand sa transporte 1.600 de turisti intr-o ora.

×