x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prieteni - Tandretea uneori se numeste delfin

Prieteni - Tandretea uneori se numeste delfin

de Roxana Roseti    |    28 Mai 2006   •   00:00
Prieteni - Tandretea uneori se numeste delfin

Romanii, grecii si alte popoare din antichitate le-au dedicat poezii si i-au "zugravit", prezentandu-i uneori purtand oameni pe spate, printre valurile inspumate ale marilor si oceanelor.

In prezent se cunosc aproximativ saptezeci de specii de delfini, diferite ca forma si dimensiuni, numar de dinti, culoare. Delfinii aud foarte bine, de la sunetele obisnuite, cu frecvente mici, pana la sunete cu frecvente foarte inalte. Sunt neintrecuti inotatori si scufundatori, le place muzica. O incununare a calitatilor delfinilor: sunt capabili sa se strige si sa se identifice dupa numele lor. Acesta este rezultatul unui studiu recent, realizat de o echipa de cercetatori americani si britanici in Florida.

LA FEL. Studiul a durat trei ani si a fost initiat de Societatea regala din Londra. Cercetatorii au studiat delfinii cu bot gros (Tursiops truncatus), singura specie de animale cunoscuta pana in prezent care utilizeaza nume, si nu numai pentru a se identifica si a recunoaste pe ceilalti membri ai grupului lor. Multa vreme cercetatorii s-au gandit ca fluieraturile emise de delfini contin informatii repetate corespondente numelor lor. Delfinii recunosc aceste nume chiar si atunci cand intonatiile vocii sunt eliminate din fluieraturi. Cercetatorii au inregistrat si sintetizat pe un computer fluieraturile, pastrand aceeasi modulatie a frecventei, fara nici o caracteristica a vocii. Ei au difuzat ulterior fluieraturile sintetizate prin difuzoare speciale instalate in bazinele cu apa si au constatat ca delfinii raspund. "Acum stim ca delfinii au nume la fel ca si oamenii", a declarat profesorul Vincent Janik, coordonatorul studiului.

POZITIVI. Oamenii de stiinta studiaza in prezent influenta pozitiva pe care par sa o aiba delfinii in anumite cazuri de depresii nervoase sau de dificultati de invatare. De exemplu, un medic din Ciudad de Mexico pretinde ca a descoperit o terapie care sa ii ajute pe copiii suferinzi de autism sau alte handicapuri mintale. Medicul este ferm convins ca sunetele de inalta frecventa pe care le scot delfinii reprezinta un stimul cerebral puternic pentru copiii cu probleme neurologice. Nu s-a dovedit inca eficienta tratamentului, dar un lucru este sigur: de-a lungul timpului, delfinii s-au dovedit a fi plini de tandrete cu oamenii si mai ales cu puii de om.

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta delfinii