x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prioritatea MIE - Monitorizare pentru cele 11 clauze speciale

Prioritatea MIE - Monitorizare pentru cele 11 clauze speciale

12 Ian 2005   •   00:00

"Pasaportul pentru aderarea la Uniunea Europeana e completat in Romania", a reamintit proaspatul ministru al Integrarii Europene, Ene Dinga, la prima sa conferinta de presa de la investitura.

De aceea, monitorizarea indeplinirii celor 11 conditii impuse de Bruxelles la capitolele "Concurenta" si "Justitie si Afaceri Interne" reprezinta "prioritatea acuta" a ministerului pana la semnarea Tratatului de Aderare, la sfarsitul lunii aprilie. Cele 11 conditii sunt extrem de importante, pentru ca neindeplinirea lor poate atrage amanarea cu un an a aderarii Romaniei la Uniune. Potrivit lui Dinga, cea mai grea conditie la capitolul "Concurenta" tine de ajutoarele de stat, care trebuie acordate numai in conditiile acceptate in UE. La JAI, principala dificultate este, in opinia ministrului, asigurarea independentei justitiei.

EVALUARE. Dinga a mai explicat ca prioritatile mandatului sau includ evaluarea punctelor slabe ale Romaniei si ale riscurilor ca anumite conditii stabilite la Bruxelles sa nu fie indeplinite. O reevaluare a procedurilor de acordare a fondurilor europene pentru dezvoltare regionala, precum si o evaluare a impactului acestor fonduri sunt, crede ministrul, alte domenii prioritare in acest moment. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul