x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Prolog: Primii kilometri au fost parcurşi

Prolog: Primii kilometri au fost parcurşi

de Sorin Anghel    |    08 Iul 2007   •   00:00
Prolog: Primii kilometri au fost parcurşi
Sursa foto: Marin Raica/

Capitala Regatului Unit al Marii Britanii a fost ieri locul de start al celebrei curse cicliste, Londra fiind asaltată de turiştii de pe continent care n-au vrut să rateze momentul.

Pentru prima oară in istoria Turului Ciclistic al Franţei, startul s-a dat de la Londra. O idee nemaipomenită a organizatorilor, care au ştiut să asocieze imaginea competiţiei cu cea a unei metropole in care conservatorismul tipic britanic se pupă perfect cu tot ce inseamnă nou.

TRASEU. Dacă faci drumul Bucureşti Londra cu maşina, eşti un om deştept. Pe lăngă faptul că incă de la intrarea in Regat te intămpină o altă atitudine, mai descoperi şi diferenţele uriaşe dintre ei şi noi. Aici, turismul inseamnă cu totul altceva decăt in Romănia, acolo unde toată lumea dă buluc in hoteluri care de care mai inghesuite şi dezvoltate pe verticală. Englezii, oameni care trăiesc infinit mai bine ca noi, preferă campingurile, fiind foarte atraşi de sejururile cu cortul. Genul acesta de turism se desfăşoară chiar şi in apropierea Londrei. Distanţa de la suburbii pănă in centrul vestitei metropole se parcurge cam intr-o oră şi ceva, dar dacă nu eşti dotat cu un sistem GPS de navigaţie şansele de a ajunge la destinaţie sunt aproape nule.

AGLOMERAŢIE. In acest week-end, partea de sud a Londrei este sufocată de turişti veniţi de dincolo, de pe continent, pentru a fi martori la startul Turului Ciclistic al Franţei. In ideea de a cosmopoliza competiţia, organizatorii vor plimba caravana anul acesta atăt prin Anglia, căt şi prin Belgia. Cum arată Londra cănd are de-a face cu un astfel de eveniment? Nu vă imaginaţi că se petrec aceleaşi lucruri ca la noi. Viaţa curge absolut firesc, excepţie făcănd turiştii care umblă ca nişte furnicuţe incă de la primele ore ale dimineţii. Aproape fiecare persoană are in mănă căte o hartă, sperănd să găsească căt mai uşor traseul.

ATLAS. Cănd intri in oraş iţi alegi ca reper Tamisa, dar, pe măsură ce te apropii şi mai mult, incepi să te orientezi in funcţie de Trafalgar Square. De fapt, o nimereşti fără să iţi dai seama. Identifici locul nu după clădirile din zonă, ci după afişele uriaşe şi ecranele gigantice care inconjoară făntăna arteziană. Lumea se pozează, cumpără tricouri promoţionale şi incearcă să-şi dea seama care va fi traseul rutierilor. E doar 11:00 dimineaţa in Londra şi nebunia pentru căutarea unui loc căt mai bun a inceput. Prologul turului ciclistic al Franţei atrage şi sute de ziarişti dornici să surprindă căt mai bine evenimentul. Pănă se dă startul de pe strada unde se găseşte biroul premierului britanic, precum şi Palatul Parlamentului, nimeni nu se plictiseşte. Undeva, la poarta unei clădiri care adăposteşte cartierul general al Le Tour, se face schimbul de gărzi. Turiştii se apropie şi chiar indrăznesc să atingă caii. Toată lumea face fotografii. Pănă şi persoanele din staff, aflate pe rampa de plecare a rutierilor, lasă totul baltă pentru a imortaliza momentul.

PLAJĂ. In faţa Palatului Parlamentului se intinde o pajişte. Parcă ar fi un camping. In aşteptarea spectacolului, turiştii şi-au intins corturile, in vreme ce politiştii patrulează cu atenţie, să nu care cumva să apară vreun hoţ, aglomeraţia atrăgănd şi la Londra amatorii de furtişaguri. Pe ecranele uriaşe amplasate aici se derulează filmuleţe de la ediţiile trecute ale Le Tour. Pe vreme ce ora Prologului se apropie, spectatorii devin din ce in ce mai nerăbdători. Turul Franţei a inceput!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul