x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Qashqai cu patru ochi

Qashqai cu patru ochi

de Dragos Stoica    |    06 Apr 2012   •   21:00
Qashqai cu patru ochi

La cinci ani de la aparitie, Qashqai a primit cateva actualizari de efect, la nivelul vremurilor actuale. Gama din 2012 vine cu un motor complet nou, un diesel de 1.6 litri, ce a fost dezvoltat impreuna cu RenaultF1 engineering, precum si cu gadgeturi de varf pentru cel de la volan. Saltul tehnologic consta in primul rand in sistemul cu patru camere care permite acces vizual de 360 de grade asupra masinii. Practic, dupa cateva momente in care te convingi ca poti avea incredere deplina in sistem, poti parca doar cu privirea in ecran, fara sa recurgi la oglinzi sau la intors capul spre luneta.

Sub capota, cel mai important lucru este ca dieselul de 1.6 litri are emisii de noxe reduse, corespunzatoare capacitatii sale cilindrice, in conditiile in care se lauda cu 130 de cai-putere si un cuplu de 320 Nm. Nota bene, momentul maxim al motorului vine la 1.750 rpm, dar se simte foarte bine inca de la 1.500 de turatii. Versiunea testata a fost dotata cu o transmisie automata, care a lucrat excelent, mai ales in privinta optimizarii consumului. Constructorul sustine ca acesta s-a redus cu 24% fata de generatia precedenta (de la 5,9 litri la 4,5 litri in regim mixt de exploatare), iar rezultatul de pe teren tinde sa-i dea dreptate, unde am scos insa aproximativ 5,8 litri la suta de kilometri.

Oricum, cu peste un litru mai putin decat in cazul motorului de 2.0 litri pe care il inlocuieste acum noul propulsor. Practic, Qashqai ofera acum cel mai economic motor din segmentul unde se lupta cu Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Hyundai ix35, Ford Kuga si Skoda Yeti.

Cea de-a doua mare noutate este ecranul tactil de cinci inch, mai bine zis functia acestuia Around View Monitor, care este oferita in premiera de Qashqai pe segmentul compact. Patru camere sunt inglobate in oglinzile retrovizoare, hayon si grila frontala. Rezultatul fiind ca pe ecran masina poate fi vazuta de deasupra, cu repere precise pe toate partile fata de obstacolele din jur. Ne-am increzut in capacitatile sale si n-am gresit, rezultatul fiind ca parcarea in zone aglomerate se poate transforma in ceva placut, asemanator unui joc pe calculator pe care il pot practica si cei mai putin indemanateci. Evident, exista functii de navigatie, Bluetooth. In functie de varianta de motorizare si de nivelul de echipare alese, preturile pentru Nissan Qashqai se misca intre 17.990 de euro si 33.440 de euro.

Doua concepte noi
In urma cu mai putin de o luna, niponii au prezentat la Salonul Auto de la Geneva inca doua concepte noi, in conditiile in care ei au fost primii in trecut care au promovat conceptul de crossover. De data aceasta, premiera mondiala a fost reprezentata de Nissan Hi Cross Concept, care vizeaza o extindere a actualei game crossover. Totodata, Nissan l-a infatisat publicului pe Juke Nismo, care este un 'sportiv' care prefateaza o serie de versiuni mai 'nervoase' ale actualelor modele de serie.

×
Subiecte în articol: auto&moto