x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ratificari cu cantec - Mai avem opt "pasi" pana la Europa

Ratificari cu cantec - Mai avem opt "pasi" pana la Europa

de Maria Toader    |    19 Mai 2006   •   00:00
Ratificari cu cantec - Mai avem opt "pasi" pana la Europa

Raportul de la 16 mai a trecut, dar nu a adus vesti foarte imbucuratoare. Daca cele noua state ramase sa ratifice Tratatul de aderare la Uniunea Europeana vor prefera sa astepte luna octombrie, aderarea in 2007 s-ar putea impotmoli din cauza procedurilor.

Ratificarea in unanimitate de tarile europene a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei inainte de raportul decisiv al Comisiei Europene din toamna ar reprezenta un mesaj de sprijin si de incredere, dar ar si forta mana Bruxellesului sa renunte la amanarea cu un an. Pe cat de favorabil ar fi acest scenariu pentru Romania si Bulgaria, pe atat de delicata este situatia in care se gasesc in prezent, caci mai sunt opt state care prelungesc momentul ratificarii: Olanda, Franta, Germania, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Luxemburg si Belgia.

Scepticismul din ce in ce mai mare pe care europenii il au fata de extinderea Uniunii Europene s-a vazut si in cazul ratificarii Constitutiei europene. Acum, Franta, Olanda si Germania isi manifesta dezaprobarea si nemultumirea si fata de aderarea celor doua state balcanice. Desi prin faptul ca au semnat Tratatul de aderare si-au asumat implicit si responsabilitatea sa il si ratifice, cele trei state ridica din umeri si se fac ca nu aud nici rugamintile cand diplomatice, cand disperate ale Bucurestiului si Sofiei, nici recomandarea reinnoita o data la cateva luni de Executivul european de a urgenta procedurile de ratificare. Nici vizita din noiembrie a presedintelui Traian Basescu in Franta, in care a avut convorbiri cu omologul sau, Jacques Chirac, si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, nu a reusit sa-i convinga ca Tratatul trebuie mai repede ratificat. O noua tentativa de a schimba macazul ratificarii, inainte de raportul din toamna, va fi facuta tot de Basescu in luna iunie. Daca pe langa autoritatile de la Paris mai trebuie facut lobby, in cazul Olandei lucrurile au fost rezolvate, dar numai pe jumatate. Tratatul de aderare a trecut doar de Camera Inferioara a Parlamentului.

GERMANIA
In privinta continuarii ratificarii Tratatului de aderare a celor doua state in Bundestag, adjunctul purtatorului de cuvant al grupului parlamentar social-democrat, Markus Meckel, a afirmat intr-un interviu acordat Deutsche Welle ca este convins ca acest proces isi va continua traseul stabilit: "Ambele guverne, din Romania si Bulgaria, trebuie sa ia in serios recomandarea Comisiei Europene si sa depuna toate eforturile pentru continuarea acestui drum. Bundestagul german trebuie acum sa tina cont de raportul de ieri, dar eu sunt de parere sa nu asteptam recomandarea din toamna a Comisiei Europene. Este insa clar ca procesul de ratificare se va incheia abia dupa recomandarea finala a Executivului european", a explicat Meckel.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul