x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    02 Apr 2009   •   00:00
Reţeta de suflet

Grea misie cea de membru al juriului la un concurs de gastronomie! Grea, pe de o parte, pentru că trebuie să alegi cu chibzuinţă cine va fi câştigătorul, iar, pe de altă parte, pentru că, dacă vrei să fii corect, ar cam trebui să guşti din toate bucatele aduse în concurs de participanţi.



Să-l văd eu pe acela dintre dvs. care face faţă. Data viitoare îi propun să schimbe locul cu mine. Acum, ce-i drept, n-am jurizat singură. Aşa că ne-am putut spijini unii pe gusturile şi părerile celorlalţi, pentru a face alegerile potrivite. Juriul - Gheorghe Marin, secretar de stat la Ministerul IMM-urilor, Cristina Partal, preşedinte executiv, şi Maria Stoian, preşedinte de onoare ANTREC România, Daragus Attila, membru în Consiliul Director, Carmen Dulamă, din partea ANTREC filiala Argeş, precum şi ceilalţi colegi din presă - a deliberat şi a ales. La secţiunea Cel mai original platou - premiul a revenit Pensiunii Rucsi din Rucăr, Argeş, Casa Matei (Berca, Buzău) şi Pensiunea Ionela (Bran, Braşov) obţinând diplome de merit. La secţiunea Platou tradiţional a fost premiată Pensiunea Roata Norocului (Rucăr) şi au mai fost recompensate Casa cu Dor (Ampoiţa, Alba), Pensiunea Liliana (Dâmbovicioara, Argeş), Pensiunea Gura Raiului (Moeciu, Braşov), Pensiunea Liliana (Bran). Pentru Cel mai bogat platou, premiul cel mare a revenit Pensiunii Dealul Sasului (Dâmbovicioara), iar diplome  de merit au primit Casa Cristina (Câmpulung Muscel, Argeş) şi Casa Europan (Dâmbovicioara). La secţiunea Reţetă originală s-a evidenţiat Casa Friţ (Şinca Nouă, Braşov) şi au obţinut diplome de merit Pensiunea Mariana (Teliu, Braşov), Pensiunea Vârful Crucii (Rucăr). Poate să pară uneori plictisitoare o înşiruire de nume şi premii ca aceasta. Dar cei care au muncit pentru a participa la astfel de competiţii ştiu că ea echivalează, adeseori, cu o mângâiere pe creştet. Luaţi deci reţeta de suflet de astăzi ca atare: o mângâiere pentru toţi cei care ne-au oferit, la echinocţiul de primăvară, "O masă într-o farfurie".

O moştenire culturală rurală

Încă de la prima sa apariţie, Jurnalul de bucătărie şi-a propus să redescopere gastronomia tradiţională românească. Să pornească în căutarea reţetelor vechi, să scotocească după secrete, să şteargă praful de pe lada de zestre a bucătăriei strămoşilor. De-a lungul timpului, ne-am făcut numeroşi prieteni, iar unul dintre cei mai constanţi parteneri de dialog s-a dovedit a fi ANTREC România. "Este şi firesc să fie aşa, câtă vreme turismul rural, în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să pornească de la o moştenire culturală rurală, pe care să o remodeleze, după exigenţele prezentului şi previzionând cerinţele viitoare", îmi spunea Cristina Partal, preşedinta asociaţiei. Astăzi vom încerca să vedem, din punctul de vedere al gastronomiei, cum se poate face acest lucru.

×
Subiecte în articol: editorial pensiunea