x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    09 Iul 2009   •   00:00
Reţeta de suflet
Sursa foto: /

Kyushu, cea mai sud-vestică insulă din arhipe­lagul nipon, se crede că a fost leagănul po­po­rului proto-japonez "azumi". Navigatori şi artizani, "azumii" obişnuiau să se hrănească cu fruc­te de mare, somon roşu şi alge, mâncând din vase frumos modelate şi ornamentate (chiar dacă uzând de tehnici primitive).



Ei trebuie să fi fost cei dintâi care au observat calităţile argilei din care, secole mai târziu, niponii care le-au urmat au făurit minunatele vase de porţelan Arita şi Imari, cărora, încă de la sfârşitul Evului Mediu, li s-a dus vestea pe întregul continent asiatic şi chiar mai departe, încântând ochii şi ima­ginaţia aristocraţiei europene. Cele mai multe istorii fixează însă începuturile porţelanului pe Kyushu în veacul al XVI-lea, o dată cu venirea pe insulă a olarilor din peninsula coreeană. Cu siguranţă atunci, o dată cu roata olarului, ceramica realizată pe Kyushu a câştigat în perfecţiune, în... străvezimea pereţilor cupelor de sake, lucrate ca să fie dăruite familiei shogunului. Despre toate acestea îmi povesteşte Pierre-Philippe-Radu, tânărul de origine helveto-română, care de vreo 6 ani lucrează ca translator la Okinawa, capitala insulei. Şi tot el îmi atrage atenţia asupra unui fel de mâncare local, "motsu-nabe", ceva între o tocană cu măruntaie şi... o ciorbă de potroace românească. Văzându-mă contrariată, îmi explică faptul că "motsu" s-ar putea traduce chiar aşa: "potroace", în vreme ce "nabe" semnifică o fiertură scăzută, cum spuneam, între o supă deasă şi o tocană zemoasă. Îmi completez voca­bularul nipon cu alte câteva cuvinte din dome­niul gastronomic: "mizutaki" e un fel de tocăniţă pe bază de pui, "seki saba" reprezintă o mâncare din macrou brezat, în vreme ce "unagi seiromushi" se referă la o porţie de anghilă pregătită la aburi. Ca să înţeleg mai mult, îmi spune, ar trebui poate "să trag o fugă" până în Japonia...  

Puzzle gastronomic
Vă propun un joc. Să alegem, din articolele şi reţetele ediţiei de azi a Jurnalului de Bucătărie, rând pe rând, câte o piesă şi să recompunem bucătăria lumii. Un puzzle gastronomic!

Fie că pornim de la Vest spre Estul Extrem, călătorind, rând pe rând, prin Chile, Tunisia, Japonia, fie că ne ducem în ţinuturile boreale - la popoarele scandinave - ori în cele australe, în insula-continent-ţară numită... Australia, orice popas se va dovedi o revelaţie a simţurilor. Iar dacă nu ne încumetăm să pornim prea departe atunci putem rămâne în "lumile cunoscute", trecând în revistă gusturile mediteraneene, fie ele ale Spaniei, Italiei sau Greciei.

×
Subiecte în articol: editorial