x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    22 Oct 2009   •   00:00
Reţeta de suflet
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Cum deunăzi tocmai s-a deschis marele Târg de Turism al Bucureştilor, iar ministerul de resort a închiriat tot parterul Romexpo ca să promoveze oferta turistică a judeţelor ţării, m-am întrebat de ce s-a ţinut la o "parcelare" atât de previzibilă a spaţiului, cu designuri identice şi panotări parcă trase la şapirograf şi, mai ales, de ce nimeni nu s-a gândit că unul dintre elementele de promovare cele mai atractive (şi vizual, dar şi olfactiv şi gustativ) ar fi fost gastronomia?



Că nu e judeţ, regiune sau sat care să nu aibă ceva de spus şi de arătat în planul acesta. Dar, mai ales, eu încă n-am văzut turist care să-şi facă vacanţa pe nemâncate. Şi dacă dragostea trece prin stomac, turismul mai abitir ar trebui să ţină seama de bucate. Că francezul ne cheamă la supă de ceapă, la ratatouille şi la stridii cu lămâie, ungurul, la gulaş, grecul ne îmbie cu suvlaki şi turcul cu baclavale... Iar nouă de ce nu ne-ar sta bine să ne prezentăm la un târg de turism şi cu o farfurie cu hribi, smântână şi mămăliguţă ca-n Maramureş, şi cu o tochitură dobrogeană, cu o ştiucă umplută ca-n Delta Dunării, cu niscaiva alivenci moldoveneşti, cu o lipie la ţest ca-n Oltenia ori cu o palincă ardelenească...? Asta ca să dau numai câteva exemple. E drept însă că dacă a lipsit de la Târgul de Turism componenta gastronomică - ori, dacă o fi fost, nu era prea vizibilă - Bucureştiul a avut parte nu demult de un excelent festival gastronomic, unde ne-am străduit să ne găsim şi noi locul, organizând un workshop despre actualitatea bucătăriei româneşti tradiţionale. Dar bucureştenii nu au fost singurii care s-au bucurat de gusturile toamnei. Iată, veţi afla din Jurnalul de bucătărie, despre "naşterea" unui nou festival, la Polovragi, acolo unde se află una dintre cele trei păduri de castani cu fructe comestibile din ţară.

Savori olteneşti
După o ediţie întreagă Jamie Oliver, să ne tragem sufletul şi să respirăm adânc, apoi să ne întoarcem în bucătăria noastră, printre mâncărurile neaoşe. Nu de alta, dar avem a vă povesti cum a fost la Bucharest Food Festival, când, cu ajutorul maestrului bucătar Radu Gerheş, am făcut o scurtă incursiune în istoria gastronomiei autohtone. La workshopul organizat de Jurnalul de bucătărie aţi avut parte şi de o demonstraţie culinară, preparatul pe care am ales să vi-l prezentăm fiind saramura de pui, fel de mâncare specific oltenesc, care se potriveşte cu o mămăliguţă sau, şi mai bine, cu o bucată caldă de azimă coaptă la ţest.

×
Subiecte în articol: editorial