x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
28 Sep 2005 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

PIZZA TARANEASCA
INGREDIENTE:
500 g piept de pui , o ceapa , doua linguri cu bulion , 50 g cascaval , 100 g de unt , un ardei gras , doua rosii , 150 g faina , sare , piper , ketchup

MOD DE PREPARARE
Carnea se dezoseaza si se pune la fiert in apa cu sare. Cand e gata, se scoate si se taie cubulete. Se framanta un aluat din faina, patru linguri cu unt topit la aburi, un praf de sare si putina apa. Coca se da deoparte o ora.

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, dupa care se caleste in untul ramas, pana ce devine sticloasa, moment in care se adauga bulionul. Se stinge cu putina apa, se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se mai lasa la fiert vreo 5 minute. Aluatul se intinde uniform in tava de copt, se toarna deasupra sosul, se presara cascavalul ras, carnea maruntita, ardeiul taiat feliute si rosiile rondele. Se da la cuptor, sa se rumeneasca.
SFAT
Se serveste cu ketchup.
BAUTURA:
Bere
CIORBA DE LEGUME CU VITA
INGREDIENTE:
300 g carne de vita , un morcov , o telina mica , un cartof , un pastarnac , o radacina de patrunjel , 4 rosii , o lingura cu bulion , un litru de bors , o legatura de leustean , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Carnea se curata de pielite, se spala si se taie bucati. Rosiile se oparesc in apa clocotita, se curata si se dau pe razatoare. Legumele si zarzavaturile se curata, se spala si se taie marunt.
Carnea se pune la fiert in apa rece cu sare, se aduna spuma, dupa care se adauga legumele. Se lasa la fiert, se pun rosiile si bulionul, borsul fiert si strecurat, sarea si putin piper.
SFAT
Se serveste calda cu leustean tocat presarat in farfurii.
BAUTURA:
Votca
PASTE MULTICOLORE CU SUNCA
INGREDIENTE:
o punga de paste , 200 g sunca presata , maioneza , castraveti acri , o ceapa , o telina , sare , piper , ulei de masline

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu sare. Sunca se taie cubulete si se caleste impreuna cu telina si ceapa, taiate marunt, in putin ulei de masline. Dupa ce se calesc, se adauga peste pastele fierte si trecute printr-un jet de apa rece. Castravetii murati se taie marunt si se pun la randul lor peste paste. Se amesteca bine, se adauga maioneza, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se servesc cu garnitura de legume.
BAUTURA:
Riesling
CARNE CU SOS DE MUSTAR
INGREDIENTE:
o bucata de carne de porc , doi-trei cartofi , doi-trei castraveti acri , ulei Sosul de muStar , 50 g unt , doua linguri cu faina , 400 g smantana , doua linguri cu otet , o lingurita cu zahar , doua linguri cu mustar , patrunjel verde , sare

MOD DE PREPARARE
Carnea se pune la fiert in apa cu sare. Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei.
Intre timp se pregateste sosul de mustar. Se incalzeste untul la bain-marie si se adauga faina. Se combina smantana cu otetul si 100 ml apa, iar amestecul rezultat se toarna peste faina, amestecand, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga mustarul, zaharul si sarea si se lasa sa fiarba la foc domol timp de 20 de minute, verificand din cand in cand sa nu se lipeasca. Carnea se scoate, se da putin la cuptor sa se rumeneasca si se serveste cu sosul de mustar si cartofii fierti.
SFAT
Se serveste cald, cu castraveciori acri si patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

CIORBA DE PESTE CA-N OLTENIA
INGREDIENTE:
un kg de peste marunt (obleti) , doua kg de crap , doua cepe , 3 morcovi , doua radacini de patrunjel , o telina mica , 3 ardei grasi , 6-7 rosii , doua linguri cu otet , 4 oua , o legatura de leustean , sare

MOD DE PREPARARE
Pestele marunt se fierbe, dupa care se strecoara, iar in zeama rezultata se fierbe zarzavatul taiat marunt. Cand acesta este aproape fiert, se introduce crapul portionat si se mai fierbe inca 10 minute. Se adauga rosiile curatate de pielita si taiate marunt si otetul. (In functie de preferinte, se poate folosi si suc de lamaie sau corcoduse fierte.) Se lasa in continuare la fiert, se sareaza, dupa care se adauga leusteanul tocat marunt.
SFAT
In timpul fierberii, se adauga treptat ouale batute.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
PESTE CU CASTRAVETI
INGREDIENTE:
doua conserve cu ton sau cod , doi morcovi , doi castraveti , sare , piper , doua rosii , o ceapa , cateva linguri cu ulei , gogosari , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Morcovii si castravetii se spala si se taie rondele. Ceapa, morcovii si castravetii se pun la calit in putin ulei incins. Se lasa sa capete putina culoare, dupa care se adauga pestele. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, dupa care se adauga rosiile curatate de coaja si tocate marunt. Se mai lasa putin la foc domol. Se serveste cu garnitura de gogosari.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Feteasca Regala
ARDEI UMPLUTI CU CREVETI
INGREDIENTE:
cativa ardei grasi , 400 g creveti , doua capatani de usturoi , 200 ml ulei , 3 oua , o lingura cu mustar , zeama de lamaie , sare , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Ardeii se curata de cotoare si de seminte si se spala. Intre timp se pregatesc crevetii. Se ia o punga de creveti congelati si se lasa in apa calduta, la dezghetat. Apoi se pun la fiert in apa cu sare.
Se face o maioneza dintr-un galbenus fiert tare si amestecat cu ulei, la care se adauga, pe rand, celelalte galbenusuri nefierte, apoi uleiul. Se adauga mustarul si zeama de lamaie. Se face un mujdei, care se amesteca impreuna cu maioneza. In sosul obtinut se pun crevetii fierti. Ardeii se umplu cu aceasta compozitie si se asaza intr-o tava unsa cu ulei. Se dau la cuptor cateva minute, cat sa se rumeneasca.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Chardonnay
RULOURI DE COD CU MASLINE
INGREDIENTE:
4-5 fileuri de cod , o lingurita cu hrean ras , doua linguri cu maioneza , 150 g masline verzi , sare , piper , doi castraveti acri , unt , o lamaie , verdeata

MOD DE PREPARARE
Fileurile de cod se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie. Intre timp se prepara un sos din hreanul ras, castraveciorii murati taiati marunt, maioneza si maslinele fara samburi. Se amesteca totul, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se umplu rulourile de cod cu aceasta compozitie si se asaza intr-o tava unsa cu putin unt. Se stropeste totul cu lamaie si se lasa sa se rumeneasca putin.
SFAT
Se presara verdeata.
BAUTURA:
Sampanie

PREPARATE DIN LEGUME

SALATA DE LINTE CU CEAPA
INGREDIENTE:
200 g linte , ulei , o ceapa rosie , 3 fire de ceapa verde , sare , piper , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Lintea se pune la fiert in putina apa cu sare sau vegeta. Dupa ce a fiert, se ia de pe foc si se amesteca bine cu putin ulei. Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori. Se pune peste lintea batuta. Se sareaza si se condimenteaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE VARZA ROSIE
INGREDIENTE:
o varza rosie , 4-5 cartofi , o cutie cu ciuperci , sare , piper , verdeata , ulei , o lamaie , maioneza , sos de hrean

MOD DE PREPARARE
Varza rosie se toaca marunt, se freaca cu zeama de lamaie si impreuna cu ciupercile se pun la calit in putin ulei. Cartofii se curata de coaja, se taie rondele si se pun la fiert in putina apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se scot si se pun peste varza si ciupercile calite. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
SFAT
Se poate servi, dupa preferinta, cu putina maioneza sau cu un sos de hrean.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
ZACUSCA CU MORCOVI SI TELINA
INGREDIENTE:
un kg de morcovi , un kg de telina , un kg de vinete , un kg de ceapa , un kg de ardei grasi , un kg de gogosari , un litru de ulei , 800 g pasta de rosii , doua linguri cu zahar , sare

MOD DE PREPARARE
Se spala si se dau pe razatoare telina si morcovii, apoi se pune totul la calit cu 250 ml de ulei. Se toaca ceapa si se caleste cu aceeasi cantitate de ulei. In alt vas, se calesc ardeii grasi si gogosarii, bine spalati, curatati si tocati. Se coc vinetele, se curata si se amesteca impreuna cu ulei. Cand toate aceste ingrediente s-au racit, separat, se pun intr-un vas mare, se adauga 800 g de pasta de rosii diluata cu un pahar de apa. Se omogenizeaza zacusca, se adauga doua linguri de zahar, sare si restul de ulei pana la un litru. Se da la cuptor la foc mic, amestecand din cand in cand pana ce scade, iar grasimea se ridica la suprafata.
SFAT
Se pot adauga si ciuperci.
BAUTURA:
Palinca
CARTOFI CU FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
o ceapa , cateva rosii , 3 ardei , doua capatani de usturoi , 200 g fasole verde , 4-5 cartofi , ulei , sare , piper , marar , tarhon , cimbru , muraturi

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori. Cartofii se curata, se spala, se taie cuburi, dupa care se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa la foc mic 40 de minute. Ardeiul se spala si se taie felioare mai subtiri, iar rosiile descojite se paseaza. Ceapa, impreuna cu ardeii, fasolea verde si rosiile se pun la calit in uleiul incins. Se adauga usturoiul, tarhonul si cimbrul. Dupa ce cartofii au fiert, li se adauga sosul de rosii si se mai lasa sa dea cateva clocote. La sfarsit se presara deasupra marar verde tocat marunt.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga

PREPARATE DULCI

PRAJITURA Cu PIERSICI
INGREDIENTE:
250 g faina , 3 oua , 250 g zahar , 250 g unt , un praf de copt , 600 g piersici , esenta de rom , 3 linguri cu zahar pudra , 3 linguri cu nuci macinate , nuca de cocos , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Untul se amesteca cu zaharul, dupa care se adauga rand pe rand ouale, faina si praful de copt. Se bate bine, pana cand compozitia se omogenizeaza. Se adauga nuca macinata si esenta de rom, dupa care se toarna intr-o tava jumatate din aceasta compozitie. Piersicile se taie felii si se asaza deasupra compozitiei, iar peste ele cealalta jumatate din compozitia ramasa. Se da la cuptor pentru 40 de minute. Dupa ce s-a racit se taie bucati si se pudreaza cu zahar.
SFAT
Se presara deasupra si nuca de cocos sau topping de ciocolata.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
PRAJITURA CU FRUCTE CONFIATE
INGREDIENTE:
300 g de faina , 300 g unt , 300 g zahar , 6 oua , un plic de zahar vanilinat , doua linguri cu cacao , fructe confiate , nuca de cocos

MOD DE PREPARARE
Se freaca bine untul cu zaharul pana cand devine o spuma. Se incorporeaza in compozitie galbenusurile unul cate unul si se amesteca dupa fiecare. Se adauga apoi faina, albusurile batute spuma tare, zaharul vanilinat si cacaoa.
Se unge tava cu putin unt si se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se da la cuptor pentru aproximativ o jumatate de ora. Cu cateva minute inainte sa se scoata din cuptor se pun deasupra fructele confiate. Se mai lasa 5-10 minute si apoi se scoate si se taie bucati potrivite.
SFAT
Se poate presara deasupra zahar pudra sau nuca de cocos.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
CREMA DE LAMAIE
INGREDIENTE:
200 g unt , 300 g de zahar , 400 ml de lapte , doua linguri cu faina , o lamaie , stafide

MOD DE PREPARARE
Untul topit se freaca bine cu zaharul, pana se obtine o spuma destul de consistenta. Faina se dizolva in lapte, dupa care se pun la fiert, la foc moale, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase. Cand da in clocot se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga zeama si coaja rasa de lamaie. Se amesteca apoi cu untul si zaharul si se omogenizeaza. Se pune in cupe si se da cateva ore la congelator.
SFAT
Deasupra se presara stafide.
BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CU NUCA SI MIERE
INGREDIENTE:
Blatul un ou , 200 g zahar , 150 ml lapte , 250 g faina , un plic praf de copt , 3 linguri cu miere de albine , doua linguri cu cacao
Crema 200 g zahar , 200 g unt , doua pliculete zahar vanilinat , 300 g nuca , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Se face o coca moale care se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa cam 20 de minute. Se scoate si se taie fierbinte.
Pentru crema se amesteca toate ingredientele, apoi cu aceasta crema se ung foile blatului.
SFAT
Se stropeste cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Cappuccino
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   bautura,   minute,   lămăie,   pătrunjel,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   roşii,   făină,   rosiile,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   cuptor,   spala,   serveste,   fiert,   tocat,   amesteca,   sareaza,   marunt,   presara,   telina,   nuca,   maioneza,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de