x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

RETETE

01 Feb 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

SARMALE CU AFUMATURA
INGREDIENTE:
o varza mare acra , un kg carne de porc tocata , un kg de afumatura , doua cepe , o ceasca cu orez fiert pe jumatate , doua rosii mari , 6 linguri cu pasta de rosii , boia dulce de ardei , foi de dafin , sare , piper boabe , mamaliguta , ardei iute

MOD DE PREPARARE
Ceapa se toaca si se caleste pana ce capata o culoare frumoasa, aurie. Carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa calita, orezul, sarea, piperul macinat, boiaua de ardei si patru linguri cu pasta de rosii.
Foile de varza acra se intind pe masa, se taie partea groasa, se umplu cu tocatura si se infasoara sarmalele. Intr-o oala mare se asaza pe fund un strat de afumatura (dupa ce a fost putin fiarta inainte), varza tocata, sarmalele, varza tocata, rosiile feliate deasupra, foile de dafin printre sarmale, piper boabe si restul de pasta de rosii. Se adauga zeama in care a fiert afumatura si apa pana se umple oala. Se fierbe pe aragaz o jumatate de ora la foc mic, dupa care se dau la cuptor, la foc potrivit, acoperite, in jur de doua ore.
SFAT
Se servesc cu mamaliguta calda si ardei iute.
BAUTURA:
Pinot noir
LEGUME GRATINATE CU CARNE
INGREDIENTE:
o bucata de carne de vita , 200 g legume mixte congelate , 30 g unt , o lingurita cu sos de soia , o lingura cu ulei de masline , sare , piper , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Untul se topeste la foc mic si in el se calesc legumele congelate circa cinci-sase minute. Se toarna sosul de soia si uleiul de masline. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Carnea de vita se portioneaza, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se frige bine pe gratar si se serveste cu legumele gratinate.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
PUI CU SOS DE CASTRAVETI
INGREDIENTE:
4 ciocanele de pui , 300 g castraveti acri , maioneza , 3 linguri cu mustar , o lingura cu ketchup , ulei de masline , o lingura cu faina , o lingura cu pesmet , un ou , sare , piper , o legatura de marar

MOD DE PREPARARE
Castravetii se curata de coaja, se taie pe lungime si apoi in bucatele mici. Se face un sos din maioneza, mustar, castraveti si ketchup. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Ciocanelele de pui se condimenteaza, se trec prin faina, ou batut si pesmet. Se pun la prajit in ulei de masline. Se rumenesc bine pe ambele parti, dupa care se scot pe un platou. Se servesc cu sos de castraveti.
SFAT
Deasupra se presara putin marar verde tocat marunt.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
FASOLE ROSIE CU CARNATI
INGREDIENTE:
500 g fasole , 4 carnati afumati , o legatura de marar , 500 g rosii descojite (din conserva) , 3 catei de usturoi , un pahar cu ulei , piper negru , sare , 4 felii de salam , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Carnatii se pun la prajit in ulei incins. Dupa ce s-au rumenit bine se scot si se asaza pe un platou.
Pentru pregatirea acestui tip de mancare se foloseste fasole rosie din conserva. Usturoiul se curata si se taie felioare. Daca rosiile sunt proaspete, se oparesc, se curata de pielita si se taie in sferturi.
Intr-o tigaie cu ulei incins, se calesc usturoiul si rosiile tocate. Peste ele se pune fasolea rosie trecuta sub un jet de apa si scursa. Se sareaza, se pipereaza dupa gust si deasupra se presara marar tocat marunt. In loc de carnati se pot folosi si feliute de salam prajite.
SFAT
Se serveste cu castraveti acri.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

PILAF CU SCOICI
INGREDIENTE:
20-30 de scoici , o ceapa , o telina sau o radacina de patrunjel , o frunza de dafin , boabe de piper , sare , 300 g orez , 100 g unt , o lingurita cu bulion , o lamaie , verdeata

MOD DE PREPARARE
In vasul in care a fiert zarzavatul (telina sau radacina de patrunjel) se pun la fiert scoicile (20-25 de minute) spalate bine, se acopera vasul si se ia de pe foc. Dupa opt-zece minute, scoicile se deschid si se scoate carnea.
Intre timp se pune la prajit in unt ceapa tocata foarte marunt, dupa care se adauga carnea scoicilor si se inabusa impreuna opt-zece minute, apoi se adauga orezul curatat, spalat si bine scurs de apa.
Se mai tine la foc mic cinci-sase minute amestecand, apoi se sting cu zeama in care au fiert scoicile. Se adauga bulionul, sarea, piperul si frunza de dafin. Se amesteca totul pana da in clocot. Se lasa in cuptor pentru 20 de minute.
SFAT
Se stropeste cu zeama de lamaie si se presara verdeata tocata.
BAUTURA:
Traminer
SPROT AFUMAT CU GULII
INGREDIENTE:
3 gulii , o cutie cu sprot afumat , o telina , doi morcovi , o ceapa rosie , un ardei gras , o lamaie , sare , piper , ulei , sos de usturoi

MOD DE PREPARARE
Sprotul afumat, din conserva, se scoate si se pune intr-un bol. Guliile se curata si se taie cubulete. Morcovii si telina se curata de coaja si se dau pe razatoare. Ardeiul rosu se taie cubulete, iar ceapa rosie se taie solzisori.
Se amesteca toate si se adauga zeama de lamaie, putin ulei, sare si piper dupa gust. Dupa preferinta, se poate adauga si o lingura cu sos de usturoi.
SFAT
Se garniseste cu felii de lamaie.
BAUTURA:
Merlot
SALATA DE LEGUME CU TON
INGREDIENTE:
doua cutii cu ton , doua rosii , un ardei gras , doi castraveti , doua linguri cu boabe de porumb , cateva masline mari , un ou , o ceapa rosie , ulei de masline , 100 g pastai galbene , sare , piper , branza , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Se desfac cutiile de ton si se rastoarna in bolul de preparare. Se adauga doua rosii mari, taiate cubulete. Ardeiul gras si castravetii se taie cubulete. Ceapa se taie solzisori si se adauga in bol. Se pun porumbul, fasolea galbena si maslinele negre. Se amesteca toate impreuna cu tonul.
Se adauga o lingurita cu ulei de masline si un ou fiert taiat cubulete. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate orna cu putina branza rasa si cu feliute de lamaie.
BAUTURA:
Cramposie
SOMON CU MOZZARELLA
INGREDIENTE:
4-6 fileuri de somon afumat , branza mozzarella , salata verde , o lamaie , masline

MOD DE PREPARARE
Fileurile de somon afumat se stropesc cu putina zeama de lamaie, dupa care se formeaza rulouri umplute cu mozzarella.
Se garnisesc cu felii de lamaie si se servesc cu salata verde.
SFAT
Se pot adauga si rondele de masline negre.
BAUTURA:
Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

bARCUTE DE ANDIVE CU VINETE
INGREDIENTE:
200 g andive , 300 g vinete , o ceapa , ulei de masline , o lamaie , maioneza

MOD DE PREPARARE
Andivele se desfac, se spala si se stropesc cu zeama de lamaie.
Vinetele se coc, se curata si se lasa la scurs cateva ore. Se toaca, se adauga ceapa tocata marunt, ulei - putin cate putin - si cateva picaturi de zeama de lamaie, amestecandu-se continuu. Se umplu andivele cu aceasta salata si se dau la rece.
SFAT
Salata de vinete se poate face si cu maioneza.
BAUTURA:
Sauvignon blanc
SALATA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
3 dovlecei , doua rosii , 3 oua , doua legaturi de ceapa verde , o legatura de marar , ulei de masline , o lamaie , sare , piper , 3 catei de usturoi , branza telemea

MOD DE PREPARARE
Dovleceii se curata, se taie rondele si se prajesc. Ouale se fierb si se taie rondele. Rosiile se spala si se taie felioare.
Ceapa si mararul se toaca marunt. Se amesteca toate ingredientele, se sareaza si se pipereaza dupa gust. La sfarsit, se pun uleiul de masline, usturoiul si zeama de la o jumatate de lamaie.
SFAT
Se mai pot pune cubulete de branza telemea.
BAUTURA:
Tuica
SARMALUTE CU URDA
INGREDIENTE:
foi de vita , 500 g urda , 100 g orez , o legatura de ceapa verde , un ou , o legatura de marar , 500 ml bors , doua linguri cu bulion , sare , piper , smantana

MOD DE PREPARARE
Foile de vita se oparesc. Urda se amesteca bine cu oul, ceapa si mararul tocate marunt, se adauga orezul fiert, se sareaza si se pipereaza.
Cu aceasta compozitie se umplu foile de vita, se asaza intr-o cratita, se pune apa si se dau la fiert.
Intre timp se pune borsul la fiert si se ia spuma. Dupa ce au fiert sarmalele un sfert de ora se adauga borsul impreuna cu bulionul si se continua fierberea la foc mic.
SFAT
Se pot servi cu smantana.
BAUTURA:
Palinca
ANDIVE CU NUCI SI MERE
INGREDIENTE:
200 g andive , 200 g nuci , 200 g cascaval , 3 mere , o salata verde , ulei de masline , o lamaie , sare , piper , sos tartar

MOD DE PREPARARE
Andivele se desfac, se spala si se stropesc cu zeama de lamaie. Merele se spala si se taie felii, cascavalul se taie cubulete, nucile se rup in bucatele, iar salata se taie fasii late.
Se pun toate intr-un castron, se amesteca impreuna cu uleiul de masline si zeama de lamaie si se condimenteaza.
SFAT
Se poate folosi si sos tartar.
BAUTURA:
Whisky

PREPARATE DULCI

BOMBE DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
4 oua , 300 g migdale , 300 g zahar , 150 g ciocolata rasa , 200 g ciocolata menaj , cirese confiate , nuci macinate

MOD DE PREPARARE
Se freaca un galbenus crud cu 3 galbenusuri rascoapte. Se adauga migdalele macinate, zaharul si ciocolata rasa.
Se amesteca toate bine si se modeleaza niste bile mai mari, avand in mijloc cate o cireasa confiata. Se dau prin ciocolata de menaj topita.
SFAT
Dupa ce se dau prin ciocolata se pot tavali si prin nuci macinate.
BAUTURA:
Kagor
PATEURI CU NUCI
INGREDIENTE:
300 g faina , 200 g unt , 150 g smantana , un varf de cutit de sare , 300 g nuci macinate , 200 ml lapte , 150 g zahar , esenta de vanilie , gem , ciuperci

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne, se adauga smantana, untul moale, putina sare si se framanta. Aluatul framantat se lasa vreo jumatate de ora la crescut, intr-un loc cald, apoi se intinde o foaie, se impatureste si se da la rece pentru 20 de minute. Operatia se repeta inca o data.
Intre timp se face umplutura. Nucile macinate si zaharul se fierb in lapte, iar la urma se adauga esenta de vanilie si se lasa la rece. Se scoate aluatul, se intinde, se decupeaza patratele si se pune crema de nuci. Pateurile se coc la foc iute in cuptorul preincalzit.
SFAT
Aluatul de pateuri se poate umple si cu gem sau ciuperci.
BAUTURA:
Ciocolata calda
PRUNE UMPLUTE CU BRANZA
INGREDIENTE:
400 g prune uscate , 250 g branza dulce , doua linguri cu miere , 100 g nuci intregi , un plic cu zahar vanilinat , suc de lamaie , frisca

MOD DE PREPARARE
Prunele se pun la inmuiat in apa calduta, apoi li se scot samburii si se lasa sa se scurga.
Branza dulce se amesteca impreuna cu mierea, zaharul vanilinat si sucul de la o jumatate de lamaie. Prunele se umplu cu aceasta compozitie, se orneaza cu miez de nuca si se dau la rece pentru o jumatate de ora.
SFAT
Prunele se pot orna si cu frisca.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
CLATITE CU CAISE
INGREDIENTE:
3 oua , o lingura cu zahar , jumatate litru de lapte , un plic cu zahar vanilinat , un varf de cutit de sare , faina cat cuprinde , doua linguri cu ulei , compot de caise , miere , frisca

MOD DE PREPARARE
Ouale se bat cu zaharul, sarea si zaharul vanilinat. Se adauga laptele, apoi faina cernuta putin cate putin, ca sa nu se faca cocoloase, iar la sfarsit se pune uleiul.
Se amesteca bine si se coc clatitele pe o parte si pe alta. Caisele din compot se taie in bucati, se amesteca impreuna cu mierea si se lasa putin la rece, apoi se umplu clatitele.
SFAT
Se pot orna cu frisca.
BAUTURA:
Ceai din fructe de padure
×