x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Revelaţii cromatice

Revelaţii cromatice

de Loreta Popa    |    15 Noi 2009   •   00:00
Revelaţii cromatice
Sursa foto: /Arhiva personală

Se spune că artiştii sunt inspiraţi de muze, câte una pentru fiecare artă. Că dau aripi creativităţii şi culoare ideilor. Totuşi, puţini dintre cei atinşi de inspiraţie au reuşit cu atâta naturaleţe să surprindă în creaţia lor omul, natura, viaţa însăşi precum a făcut-o Elena Uţă Chelaru.



Iubitorii de artă au avut ocazia să descopere tablouri care au făcut deja înconjurul Europei, dar şi lucrări prezentate pentru prima oară de pictoriţă Elena Uţă Chelaru la vernisajul expoziţiei deschise la 10 noiembrie, ora 18:30, la Galeria Galateca (BCU). Vernisajul s-a bucurat de prezenţa artistei, a Nicoletei Arnăutu, curatorul expoziţiei, şi Adrianei Botez Crainic, critic de artă. A fost lansat şi albumul „Elena Chelaru", o retrospectivă a lucrărilor reprezentative ale artistei, publicată de Editura ARC. De cinci decenii, tablourile şi numele Elenei Uţă Chelaru se regăsesc în cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage şi colecţii din România, Franţa, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania şi Norvegia. Absolventă a Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, unde a avut profesori precum Samuel Mützner, Catul Bogdan sau Alexandru Ciucurencu, Elena Uţă Chelaru s-a remarcat în pictura contemporană europeană, expunând periodic în Italia, Franţa, Belgia. Este membră a mai multor Academii de artă, iar expoziţia i-a fost susţinută şi recomandată de If Magic.   

Culori intense, pure, pline de vitalitate, forme armonioase, lumină şi exuberanţă, cristalizate de cele mai multe ori în imagini ale chipului, căci expoziţia are parte de surpriza câtorva portrete. Elementele definitorii ale creaţiei sale au atras întotdeauna aprecierea publicului, dar şi a criticilor de artă. „Arta, expresia trăirilor şi a sentimentelor, nu trebuie să rămână doar pentru creator", spune Elena Uţă Chelaru. „Un artist care nu are public practic nu există. Pictura reprezintă un mod de viaţă. Este un mod de exprimare, de dăruire. Fiecare artist prin picturile sale se pictează pe sine, iar cei care ştiu acest limbaj îl vor vedea ca într-o carte deschisă în picturile sale. Am ales lucrări din diverse cicluri, pentru că trebuie să fii exigent cu tine însăţi, să nu expui orice, să vezi calitatea fiecărei lucrări. E greu să optezi, să vezi ce alegi, către ce mergi. Trebuie să ai curaj să mergi cu ele în lume, să le expui. Nu poţi să-i satisfaci pe toţi. Nu ai cum. Dar sufletul omului nu se schimbă. Am o suită de 35 de lucrări în cadrul acestei expoziţii, câteva peisaje pariziene, de altfel unul dintre subiectele care mă preocupă cam din anii 1970. Primul drum pe care l-am făcut a fost la Catedrala Notre Dame, să-i mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la Paris. Era perioada în care foarte greu se putea ajunge în ţările din vest. O altă temă este peisajul, cel italian în mod special. În Italia m-a inspirat fiecare colţ. Este o poezie de un pitoresc absolut extraordinar. Am lucrat mult la Modena, oraşul lui Pavarotti. Apoi, mai sunt două lucrări pe care nu le-am expus niciodată. Au stat în casă la mine şi care sunt făcute în perioada studenţiei. Un peisaj maramureşean şi un altul de la Mogoşoaia, realizat tot atunci. Este o selecţie de diferite lucrări din diferite perioade. Am şi portrete. Mi-au plăcut figurile Italiei, le-am făcut cu pasiune. Nu se mai fac portrete acum. Am mai ales câteva compoziţii florale. Am urmat teribil sfaturile din facultate, pentru că nu am avut profesori, am avut maeştri. Din cei mai buni ai picturii româneşti. Baba nu mi-a fost direct profesor, dar l-am urmărit pas cu pas. Iar când lua cuvântul maestrul Ciucurencu, era o linişte în sală, nici nu respiram. Îl iubeau studenţii extraordinar. Nu puteai ajunge la un anumit nivel dacă nu aveai maeştri care să te îndrume. Foarte mult au însemnat toate sfaturile fie în pictură sau chiar în viaţă." Expoziţia Elenei Uţă Chelaru poate fi vizitată până la 20 noiembrie.

×
Subiecte în articol: spectator