x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Risc - Stapanul fumeaza, cainele tuseste?!

Risc - Stapanul fumeaza, cainele tuseste?!

de Raluca Grintescu    |    28 Ian 2007   •   00:00
Risc  -  Stapanul fumeaza, cainele tuseste?!

Animalele, predispuse la boli. Fumati? Aveti nevoie de un motiv sa renuntati? Aveti animale? Atunci, acesta este raspunsul!

Pisicile care traiesc alaturi de un fumator sunt de doua ori mai vulnerabile de a se pricopsi cu tumori. In cinci ani de zile, rata creste de trei ori, iar daca exista doi fumatori in casa, sansele ca o pisica sa se imbolnaveasca cresc de patru ori. Mai mult, cainii care traiesc sub acelasi acoperis cu persoane fumatoare sunt predispusi intr-un procent de 60% sa se imbolnaveasca de cancer la plamani. De pilda, cainii cu nasul mai lung, precum cei din rasa Collies sau Greyhound sunt de doua ori mai predispusi sa fie atinsi de cancer nazal. De fapt, toate animale pot fi afectate, insa cele mici si cele varstnice sunt mai sensibile decat oricare altele.

BOLI. Fumatul pasiv mai poate provoca animalelor de companie si alte boli, cum ar fi cele de ochi, intrucat fumul poate irita vasele fine de sange ale globului ocular. De asemenea, inhalarea nicotinei poate irita si gatul, deoarece animalele au un esofag mult mai mic decat al nostru. Asa cum fumul patrunde in mobila, perdele, paturi, la fel de usor patrunde si in blana sau pielea animalului.

Cele mai des intalnite forme de cancer asociate fumatului pasiv sunt tumorile gurii si cele ganglionare. Prin lins, animalul inghite o parte dintre microparticulele de fum ce contin substantele cancerigene care se depoziteaza pe firele de par, iar contactul acestor substante cu mucoasa bucala favorizeaza aparitia formatiunilor tumorale.

Asa ca data viitoare cand va mai aprindeti tigara ganditi-va ca animalul vostru drag poate plati scump placerile dvs. !
Obligatie - Cat mai putin tutun

Animalele de companie au ajuns sa ocupe un loc din ce in ce mai important in viata omului modern, iar o data cu intrarea lor in casa noastra survin si o serie de schimbari in stilul de viata al familiei.

Persoanele care sunt decise sa-si imparta locuinta si, implicit, viata cu un animal trebuie sa fie constiente de faptul ca isi asuma o serie de obligatii fata de animalul de companie nou-venit, cum ar fi reducerea tutunului. Animalele nu ne vor spune niciodata cat le deranjeaza unele dintre obiceiurile noastre. Vor prefera, de dragul nostru, sa ramana alaturi de noi si sa inhaleze fumul neplacut al tigarii. Noi suntem cei care avem posibilitatea - si chiar mai mult de atat, obligatia - de a proteja necuvantatoarele dragi din jurul nostru.
×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta