x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ruptura musculara

Ruptura musculara

23 Mai 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR
O contractie brusca a muschiului cauzata de efort intens – caratul unor greutati, miscari ample si bruste –, sau o lovitura directa poate fi urmata de o ruptura de muschi.

  • de OANA ANTONESCU

  • Victime ale acestui gen de accidente pot fi persoane de orice varsta. Sportivii sunt cei mai expusi acestui tip de leziune, in conditiile reluarii antrenamentelor fara o perioada de incalzire prealabila.

    Ruptura de muschi se manifesta cel mai frecvent la nivelul membrelor superioare si inferioare.

    In aceste cazuri, persoana afectata simte o durere brusca si intensa si nu mai poate misca mana sau piciorul afectat. Rupturile de muschi sunt vizibile la palpare. Medicul simte ca muschiul este intrerupt si de cele mai multe ori apare si un hematom.

    Simptome

    Doctorul Dan Marinescu, medic specialist in medicina de urgenta la Spitalul Floreasca, clasifica rupturile musculare in incomplete si complete. In cazul rupturilor musculare incomplete, sunt lezate numai cateva fibre. "Simptomatologia este mai saraca si din acest motiv sunt mai greu de diagnosticat", explica medicul Dan Marinescu. In schimb, o ruptura musculara completa este evidenta, intrucat nu se mai poate face miscare, durerea este foarte puternica si apare o adancitura. Acesta este semnul evident al unei rupturi complete.

    Improvizati o atela!

    Medicul Dan Marinescu spune ca in aceste situatii cel mai bun lucru pe care il poate face o persoana care acorda primul ajutor este sa imobilizeze membrele afectate, sa tina muschiul in stare de repaus.

    Membrul superior se poate lega de gat cu o esarfa, in vreme ce membrul inferior afectat trebuie legat de cel sanatos. In masura in care este posibil, cel care acorda primul ajutor poate improviza o atela. Victimei unei rupturi musculare i se va administra un medicament impotriva durerii. De asemenea, compresele reci sau gheata pot ameliora in mod substantial durerea cel putin pana la cel mai apropiat spital de urgenta. Pentru rupturile musculare mari, interventia chirurgicala este singura solutie, in vreme ce majoritatea se rezolva prin imobilizare si tratament medicamentos (decontractante musculare).

    METODE DE IMOBILIZARE A MUSCHIULUI AFECTAT
    Bratul afectat trebuie imobilizat cu ajutorul unei esarfe pentru a reduce la minimum solicitarea muschiului afectat
    Piciorul sanatos va fi legat de cel afectat, ceea ce va permite muschiului sa se relaxeze
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul