x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sărbătoarea vinului

Sărbătoarea vinului

24 Sep 2009   •   00:00
Sărbătoarea vinului

La poalele Dealului Istriţa, acolo unde se întind podgoriile buzoiene, se face cel mai bun vin. Solul calcaros şi aşezarea propice în bătaia soarelui, determină apariţia unor struguri dulci, savuroşi.



Vinurile au fost vedetele primei ediţii a Festivalului Vinului, desfăşurat la Breaza (judeţul Buzău) la data de 13 septembrie. Au fost organizate concursuri de vinuri (fiind premiate cele mai bune sortimente), de preparate gastronomice specifice zonei, dar şi spectacole folclorice care au încins atmosfera.

Festival
În perioada 18-20 septembrie, la Centrul Sportiv Olimpic şi la Bastionul Ţesăturilor din Braşov, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Micul Oktoberfest de Braşov. Pe lângă foarte multe sortimente germane sau româneşti de bere, vizitatorii s-au putut bucura de delicatese culinare. Maestrul bucătar Jakob Hausmann a pregătit pentru gurmanzi specialităţi de excepţie. Nu au lipsit programele artistice şi concursurile cu premii valoroase. Micul Oktoberfest îşi propune să devină un punct de reper în domeniu. Este construit în jurul multiculturalităţii regiunii, prin îmbinarea tradiţiilor româneşti şi nemţeşti.

Colibe tradiţionale

Străvechea civilizaţie Gumelniţa (ce datează de acum 6.000 de ani) va fi readusă la lumină, graţie unui proiect desfăşurat în Judeţul Olt. Acesta presupune construirea la Drăgăneşti Olt a unui număr de şapte colibe specifice acestei civilizaţii, fiind astfel o întoarcere în trecut. De asemenea, vor fi construite vechi case ţărăneşti (cu toate elemntele specifice vieţii de zi cu zi, ustensile, vase, piese de mobilier), dar şi a unei inedite biserici bordei (considerată a fi unică în lume), loc de rugăciune şi sfinţire a ofrandelor alimentare.

Târgul Cepelor
Asuajul de Jos, o frumoasă comună maramureşeană, a fost gazda unui festival dedicat exclusiv... cepei. Desfăşurat la 14 septembrie, în zi de sărbătoare, evenimentul a atras numeroşi oaspeţi din zonele învecinate. Ei au putut gusta şi cumpăra cele mai frumoase recolte, gospodarii de aici fiind recunoscuţi pentru priceperea lor. Ceapă roşie sau albă, împletită în cununi, numai bună de păstrat pe timpul iernii, usturoi şi legume bine pârguite (ardei, roşii sau vinete). Spectacolele folclorice au dat startul bunei dispoziţii, ediţia din acest an a târgului fiind o reuşită.

Baie în ciubăr
Nu departe de Muntele Găina, la Vidra de Sus, turiştii au parte de un răsfăţ cu totul aparte. O pensiune de aici le oferă oaspeţilor, pe lângă preparate tradiţionale cu ingrediente locale, şansa de a face baie într-un ciubăr. Acesta înlocuieşte moderna cadă, reprezentând astfel pentru turiştii amatori, o întoarcere la vechile rosturi ale satului. De asemenea, în apropiere se află puncte de interes precum Cetăţile Ponorului sau Gheţarul de la Scărişoara.

Banane contra minute
Tinerii din localitatea indiană Bihar Raghopur au descoperit o metodă inedită de a face rost de bani pentru cartelele telefonice. Fură câte un mănunchi de banane, apoi le vând, primind în schimb un cupon. Cu acest cupon pot fi încărcate cartelele telefoanelor mobile, fără prea mare bătaie de cap. Fermierii însă nu sunt deloc de acord cu noua "îndeletnicire" a tinerilor, fiind hotărâţi să sporească paza.

Festivalul Caşcavelei
Timp de două zile (12-13 septembrie), Valea Doftanei din judeţul Prahova "s-a îmbrăcat" în arome de brânză pusă la afumat. Cea de-a opta ediţie a reprezentat pentru miile de oameni prezenţi posibilitatea de a gusta diverse sortimente de caşcavea (se spune că nicăieri nu se face caşcavea mai bună ca pe Valea Doftanei, după reţete transmise din familie în familie), dar şi frigărui, bulz ciobănesc, pastramă sau viţel la proţap.

×
Subiecte în articol: food world