x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Savuroasa tara a cantoanelor

Savuroasa tara a cantoanelor

30 Noi 2005   •   00:00

EUROPA GURMANDA
EUROPA GURMANDA
"La Route gourmande" e unul dintre cele mai interesante evenimente gastronomice mondiale. Desi, sub diferite forme si generice, se desfasoara in mai multe tari europene, varianta sa elvetiana pare cea mai completa.
EUROPA GURMANDA
"La Route gourmande" e unul dintre cele mai interesante evenimente gastronomice mondiale. Desi, sub diferite forme si generice, se desfasoara in mai multe tari europene, varianta sa elvetiana pare cea mai completa. "La Route gourmande" este, asadar, un traseu culinar care imbina miscarea fizica, degustarea bucatelor si a vinurilor cu convivialitatea. In Elvetia, traseul are o lungime de 5 km si se parcurge pe jos, indiferent de starea vremii, printre viile de la Vevey-Montreux. La capatul fiecarei etape a circuitului - aproape din kilometru in kilometru - se fac prezentari ale celor mai cunoscute marci culinare din regiune si degustari de vinuri. Aceasta manifestare populara se tine in a doua duminica din septembrie, indiferent de starea vremii. Exista o progresie in degustarea produselor: la primul popas se serveste un antreu, la al doilea - mancarea principala (care, in general, e un fel de carne cu legume), la al treilea - branzeturi si asa mai departe. Degustarea vinurilor e gratuita. Participantii au un buzunaras special in care poarta paharul-unicat, care devine trofeu pretios dupa terminarea turului. La manifestare, care nu e o competitie propriu-zisa, poate participa oricine a implinit varsta de 15 ani, a platit o taxa de 34 de euro si doreste sa-si ofere o aventura gurmanda.

Sigla calatoriei gurmande dintre Vevey si Montreux, care se tine in a doua duminica din septembrie

NICK DIN MONTREUX. Montreux, unde are loc evenimentul, este al treilea oras ca marime din cantonul Vaux. Compus din 16 sate, e considerat un important centru cultural elvetian, cu o viata foarte pasnica. De altfel, aglomeratia urbana a localitatii nu depaseste 20.000 de locuitori. Intr-un semnificativ amestec rural si urban, clasic si modern, randurile de vita-de-vie coboara de pe colinele apropiate pana in centrul orasului. Montreux, care e port la lacul Leman, se mandreste cu strugurii sai, pe care ii coace lumina soarelui reflectata pe coline de apele lacului. N-as fi stiut toate aceste amanunte daca nu l-as fi intalnit intr-o rotiserie pe Nick. Doctorul Nick Miller s-a nascut la Bucuresti si traieste de 23 de ani in Elvetia.

MANCARURI ELVETIENE. Desigur, o discutie cu Nick, medic psihiatru, nu strica in nici o ocazie. Dar parca tot mai interesant este sa vorbesti cu el pe teme... culinare. "Cel mai mult imi place sa vorbesc despre mancare - spune Nick. In Elvetia exista numeroase restaurante de bun nivel gastronomic, desi nu avem o bucatarie elvetiana in sine, ci o varietate de bucatarii. De exemplu, in cantonul Vaux, o mancare traditionala de iarna este Ă«le pape vaudoisĂ»: mancare de praz cu un carnat gras care se fierbe. In cantonul Frieburg a devenit simbol elvetian faimoasa Ă«fondueĂ», cu tot felul de amestecuri de branza puse intr-un ceaun special, la foc moale; in crema rezultata mesenii inmoaie o bucatica de paine ajutandu-se de o furculita. In cantonul Vall...e, o mancare traditionala de branza este Ă«la racletteĂ»: se incinge cascavalul la flacara, astfel incat sa se poata intinde pe o farfurioara o portie de branza topita, care se mananca apoi cu castraveciori si cartofi copti. Tot in cantonul Frieburg, in octombrie se tine o sarbatoare cand se face asa-numita mancare Ă«de benichonĂ». E un preparat care contine de fapt vreo zece feluri: paine cu lapte si miere - la antreu, bucati de carne de porc si de vita fierte intr-un fel de tocanita, pe urma, frigarui... Sunt niste mancaruri grele de iarna, dar care au foarte multa savoare."

ELVETIAN, DAR ROMAN! Nick Miller se simte in Elvetia, dupa propria-i expresie, foarte roman si foarte elvetian. Cand a ajuns prima data la Montreux, cel mai greu i-a fost cu pauzele de masa: "La inceput, pauza intre orele 12:00 si 14:00 ma zapacea. Mai tarziu, mi-am dat seama ca e rational si bine sa se intample asa. E o placere sa vezi cum se inchid toate magazinele si birourile in mijlocul zilei, iar oamenii coboara in restaurante pentru a servi faimoasa Ă«assiette du jourĂ» - practic un meniu fix care costa vreo 10 euro. La fel de greu tin minte ca mi-a fost sa ma familiarizez cu pizza, spaghetele si mancarurile cu paste fainoase, care in Elvetia, datorita vecinatatii cu Italia, se gasesc peste tot. Mie imi plac niste spaghete Ă«al diavolaĂ», care nu sunt decat niste simple paste cu sos picant. Ieftin si bun. De asemenea, ma dau in vant dupa o specialitate locala din Vaux, numita Ă«filet de percheĂ». Sunt niste pestisori de apa dulce, lungi cam de 15 cm, cum e obletele la noi, care se prajesc si au un gust nemaipomenit. Eu, spune Nick, sunt un om de viata, deschis, caruia ii place sa manance si sa bea variat. Uneori, mai si chefuiesc! Vedeti insa, cheful se face in jurul unui pahar de vin bun, al unei mancari rafinate, cu prieteni buni si cu femei frumoase. Cand toate acestea se aduna, ajung la starea aceea de convivialitate care il caracterizeaza si pe elvetianul, dar si pe romanul din mine!..."

PRAZ CA LA MONTREUX


Alegem 10 bucati de praz, gros si alb; le taiem pe lung, apoi in felii marunte; le punem la fiert in apa clocotita si sarata timp de doua minute, dupa care le scurgem. Punem prazul in tigaie cu 50 de grame de unt topit, piper, legam compozitia cu o lingura de faina alba si adaugam o jumatate de litru de apa sau de supa. Amestecam pana cand incepe sa fiarba, moment in care punem deasupra un carnat. Lasam sa fiarba in continuare la foc mic 40 de minute, timp in care incercam, dupa gust, cat de sarat este carnatul. Cand mancarea este gata, punem in farfurie prazul si garnitura din carnat taiat in felii.
"La Cuisine des familles"
de Louis Maillard, Geneva 1893

MENIU DE CALATOR GURMAND


Montreux-Vevey septembrie 2005
  • Etapa I
    Aperitiv: Crochete cu untura de porc
    Vin: Ceasla
  • Etapa a II-a
    File de pastrav afumat de Leman
    Vin: Ceasla, Rose
  • Etapa a III-a
    Specialitatea Confreriei "Potes au feu"
    Vin: Ceasla, Rose, Gamay
  • Etapa a IV-a
    Carnat vaudois la abur, sos cu doua feluri de mustar, cartofi gratinati si praz
    Vin: Gamay, Pinot Noir
  • Etapa a V-a
    Branzeturi
    Vin: Ceasla, Pinot Noir
  • Etapa a VI-a
    Compot de mere cu spuma Grany Smith
  • LANTUL ROTISORILOR


    Alaturi de "La Route gourmande", la Montreux se bucura de respect "La chaine des rotisseurs", o reuniune gastronomica multinationala, care propune membrilor si simpatizantilor opere culinare din diferite parti ale Europei, unde are loc, prin rotatie, demonstratia. La inceputuri, membrii asociatiei se intreceau in a frige o bucata de carne. Ulterior, tinta principala a devenit maiestria culinara a cavalerilor din aceasta confrerie. Manifestarea reia o traditie franceza nascuta pe vremea cavalerilor templieri. Nick spera sa o poata promova acum si in Romania.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul nick montreux