x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Şcoala de părinţi

Şcoala de părinţi

de Roxana Jianu    |    29 Mai 2010   •   00:00
Şcoala de părinţi

Deşi nu sunt mulţi cei care vor să recunoască, meseria de părinte nu trebuie învăţată după ureche. Românii încă mai cred că dacă au un copil înseamnă că ştiu şi cum să-l crească. Deoarece nu primesc odată cu pruncul venit pe lume şi un manual de utilizare, a luat naştere ParenTime, unicul centru exclusiv de cursuri pentru părinţi la nivel naţional.

Copiii... Ce poate fi mai minunat decât un suflet gingaş, pur, făcut din sângele nostru? Un suflet şi o înfăţişare care să ne semene, pentru care să trăim şi a cărei completă existenţă să depindă de noi. Un mic omuleţ la a cărui dezvoltare, maturizare şi împlinire să luăm parte voluntar, zi de zi, an de an, deceniu după deceniu. Să simţi freamătul dulce al pregăti­rilor micuţului pentru şcoala vieţii... A fi părinte înseamnă mai mult decât a asigura hrană şi lucruri materiale. A fi părinte este ceva divin. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Ar trebui să fie o prioritate să fim părinţi buni. Din păcate, o multitudine de studii efectuate în ultimii ani demonstrează faptul că românii nu au habar cum să îşi crească propriii copii. Ei consideră că oricine are un fiu ştie instinctiv cum să-l crească, lucrurile venind automat de la sine. Plus că folosesc aceleaşi metode ştiute de la părinţii şi bunicii lor, iar acestea nu pot fi decât un avantaj, în opinia lor. Pentru că, vorba aceea, "omul cât trăieşte învaţă".


A VENIT BEBELE. CUM PROCEDĂM?
În ultima perioadă, destui oameni preferă să devină părinţi la vârste cât mai înaintate pentru a putea avansa în carieră, cu riscul ca urmaşii lor să devină răsfăţaţi fără rezerve. Criza, desigur, îşi spune şi ea cu­vântul. Totuşi, când decid să facă pasul cel mare, a cărui urmare îi va însoţi întreaga viaţă, ei îşi pun copilul pe primul loc... şi nu chiar. Vor să îi ofere ce e mai bun, ce e mai sănătos. Cât mai multe. Mergând pe premisa "vreau să aibă viaţa pe care n-am avut-o eu, să nu-i lip­sească nimic puiului meu", cei mai mulţi dintre români muncesc de dimineaţa până seara, uneori chiar au mai multe joburi. Muncesc, se ostenesc, devenind nici mai mult, nici mai puţin decât mari străini faţă de nevoile reale ale propriului fiu ori fiică. Îi condamnă astfel pe cei mici la o viaţă confortabilă, înconjurată de lu­cruri scumpe, fără pic de valori morale, adevăratele lor nevoi. Ei, cei ocupaţi, refuză să înţeleagă că în educaţia unui copil contează în primul rând timpul, nu banii. Acel micuţ care s-a născut în secolul vitezei, în care timpul înseamnă bani, este un omuleţ care se zbate la tot pasul să descopere de ce are nevoie pentru a deveni om. Om în sensul propriu al cuvântului. Încearcă să îşi îndeplinească acest scop, însă cele mai bune modalităţi de a o face îi lipsesc, deoarece tati şi mami sunt ori prea ocupaţi să îi asigure un trai mai bun decât cel al fiului vecinului de la etajul de deasupra, ori nu ştiu cum să procedeze. Deşi intenţiile sunt bune, re­zultatul poate avea urmări grave asupra celui mic. Şi totul din dorinţa de a le asigura copiilor tot ce lor le-a lipsit...


TPE
Pe internet şi prin presă "lenevesc" materiale despre ateliere în care pot fi trimişi copiii, în vederea urmării unor serii de cursuri. Pe scurt, să înveţe cum să fie mai ascultători, mai puţin violenţi ori mai ordonaţi. Ei bine, de data aceasta, lucrurile stau altfel. Pentru că nu numai micuţii trebuie să înveţe, ci şi părinţii. În încercarea de a le oferi celor din urmă cât mai multe informaţii necesare "meseriei" de părinte, centrul complet de parenting ParenTime, unicul la nivel naţional, vine în ajutorul tuturor mămicilor şi tăticilor, indiferent că urmaşul acestora este bebeluş sau adolescent.

ParenTime a fost înfiinţat în anul 2008 şi activează în trei oraşe, şi anume în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, unde au loc cursuri despre cum ar trebui educat un copil. "Noi suntem singurul centru de cursuri pentru părinţi - integral dedicat acestui lucru. Am adus din America cursul de bază, franciza celui mai important curs de parenting din lume (Trainingul Părinţilor Eficace), care are la bază un program pentru părinţi (Training înainte de apariţia problemelor), iniţiat în anul 1962 de medicul american Thomas Gordon, numit şi «părintele parentingului», apoi am adăugat cursuri după ce am sesizat nevoile părinţilor", declară mana­ging partner, Iulia Zamfir. Tot de la aceasta am aflat că motivul alegerii companiei ParenTime este filosofia unică a celui mai răspândit curs din lume, TPE, pentru că porneşte de la culoarea albă şi ajunge să capete toate nuanţele, până la negru.


JOCUL DE-A PUTEREA
Unii spun că trebuie să fim autoritari şi agresivi cu micuţii care au "sânge din sângele nostru" pentru o mai bună educaţie. Că trebuie să le spunem să facă tot ce le zicem doar pentru că... NOI am ordonat şi pentru că NOI credem că aşa este bine. De pildă, că vor primi recompense în bani dacă vor face anumite treburi casnice ori dacă vor lua o notă mare la şcoală. Ori că vor mânca bătaie dacă nu termină de înfulecat tot din farfurie. Am urat şi am luptat mereu împotriva acestui principiu care statuează, de fapt, inconştienţa şi păcatul. Această modalitate consacrată de crescut odrasla prin care se presupune că ei trebuie să facă întocmai cum spune PĂRINTELE, adică autoritatea supremă în domeniu, este respinsă de dr Gordon şi cei de la ParenTime, de la care am aflat că "toate cursurile noastre au la bază o filosofie unică prin care ne uităm la copii, o filosofie care plasează copilul ca egal al adultului şi nu pe o treaptă inferioară, promovând o relaţie democratică cu el. Copiii se nasc cu multe abilităţi şi părinţii nu sunt mai deştepţi. Nu există copii răi, cel mult copii care nu îşi exprimă nevoile cum am vrea noi să şi le exprime". Despre cursurile care pot fi urmate la ParenTime vorbim data viitoare, când vom afla de la părinţi cum li s-au schimbat vieţile în urma vizitelor la şcoala de părinţi amintită.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor