x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

04 Apr 2005   •   00:00

  • 5 aprilie 2005
  • CODUL CONSUMULUI
    TRANZACTIE. Orice vanzare fortata este interzisa prin lege
    Prin Legea nr. 296/2004 privind codul consumului s-au reglementat raporturilor juridice create intre agentii economici si consumatori, cu privire la achizitionarea de produse si servicii, inclusiv a serviciilor financiare, asigurand cadrul necesar accesului la produse si servicii, informarii lor complete si corecte despre caracteristicile esentiale ale acestora, apararii si asigurarii drepturilor si intereselor legitime ale consumatorilor impotriva unor practici abuzive, participarii acestora la fundamentarea si luarea deciziilor ce ii intereseaza in calitate de consumatori.

    OBLIGATII. Agentii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii sigure, care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, sa se comporte in mod corect in relatiile cu consumatorii si sa nu foloseasca practici comerciale abuzive.

    Sunt interzise importul, fabricatia, distributia, precum si comercializarea produselor falsificate ori contrafacute, periculoase sau care au parametrii de securitate neconformi, care pot afecta viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor. Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.

    Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia.

    EXPEDIERE. Cheltuielile legate de inlocuirea produselor defecte, de remedierea sau de restituirea contravalorii acestora vor fi suportate de vanzator si recuperate de acesta de la producator sau, dupa caz, de la importator sau de la furnizorul anterior aflat pe lantul de distributie, daca prin contractul incheiat intre acestia nu s-a stabilit altfel.

    Orice persoana care are calitatea de producator, distribuitor sau vanzator de produse alimentare va comercializa numai alimente care prezinta siguranta pentru consumator, sunt salubre si apte pentru consum uman.

    Consumatorii trebuie sa primeasca toate informatiile necesare pentru o utilizare corespunzatoare, potrivit destinatiei initiale a bunurilor. In cazul in care agentii economici iau cunostinta, la o data ulterioara punerii pe piata a produselor comercializate, despre existenta unor pericole care, la momentul punerii pe piata, nu puteau fi cunoscute, trebuie sa anunte, fara intarziere, autoritatile competente si sa faca aceste informatii publice.

    COMPENSATIE. In cazul produselor identificate sau identificabile cu defecte, producatorii si/sau distribuitorii au obligatia de a le retrage de pe piata, de a le inlocui sau de a le repara, iar in situatia in care aceste masuri nu pot fi facute intr-o perioada rezonabila de timp, stabilita de comun acord intre vanzator si consummator si fara nici un inconvenient semnificativ pentru consumator, consumatorul trebuie sa fie compensat in mod corespunzator.

    In cazul lipsei conformitatii, astfel cum este prevazut in actele normative in domeniul conformitatii produselor, constatate de consumator, acesta are dreptul de a solicita vanzatorului, ca masura reparatorie, repararea sau inlocuirea produselor, in fiecare caz fara plata, cu exceptia cazului in care aceasta solicitare este imposibila sau disproportionata. Orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord intre vanzator si consumator si fara nici un inconvenient semnificativ pentru consumator, luand in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele, in conditiile legii.

    Guvernul elaboreaza prevederi privind regulile de securitate, standardele nationale sau de aderare la standardele europene, standardele voluntare cat si cele privind intocmirea documentelor de conformitate care asigura ca produsele comercializate pe piata sunt sigure. Ambalajele produselor trebuie sa asigure integritatea si protectia calitatii acestora, fiind, totodata, conforme prevederilor legale referitoare la protectia muncii, mediului si a securitatii consumatorilor.

    Stefanica, Dutu & Asociatii - societate de avocati

    PRIMIM LA REDACTIE
    Comentariu la "Meciul final se joaca in justitie"
    Informata recent ca din nou s-au publicat informatii bazate pe neadevaruri referitoare la procesul meu contra sotilor Grigore si avocata Gigu, am citit articolul publicat de Jurnalul National pe 20 ianuarie 2005.

    Imi exprim nedumerirea ca din nou Gabi Golea, in paragraful "Pretul sentimentelor", referitor la pianul Cellei Delavrancea, ma citeaza ca as fi declarat ca daca il voi obtine, il voi dona Uniunii Compozitorilor. Prin aceasta afirmatie bizara Gabi Golea arata ca:
  • a) nu si-a dat silinta sa citeasca raspunsul meu "Scrisoare din America" publicat in ziua de 6 noiembrie 2004 in ziarul unde este angajat, cand in paragraful 11, citez: "Intentionez sa donez pianul, aceasta relicva nationala, Muzeului George Enescu, indata ce voi fi in posesia sa. Acolo isi va gasi locul ce i se cuvine, avand in vedere ca ambii artisti talentati care ne-au facut onoare au fost prieteni pana la moarte".
  • b) nu a contactat Muzeul George Enescu, a carei directoare, doamna Ilinca Dumitrescu, a acceptat verbal acum doi ani, cu bucurie si emotie, darul pianului Cellei Delavrancea, cand voi intra in posesia lui.

    In ceea ce priveste afirmatia doamnei Grigore, ca as fi vandut casa Cellei cu toate bunurile ce se aflau inauntru, o invit si sfatuiesc sa renunte la aceasta noua amnezie, amintindu-i de prima noastra intalnire din 1995, la Hotelul Ambasador, solicitata de ea si debitoarea doamna Ghibu, unde doctorita Grigore m-a rugat sa discutam si aranjam intre noi - fara avocati - reintoarcerea bunurilor, adaugand ca i se oferise deja suma de 2.000 de dolari pentru statuia greaca pe care - evident - si-o insusise inainte de sosirea mea la Bucuresti. In plus, la Curtea de Apel, avocatul sotilor Grigore a declarat ca ei nu stiau unde se mai afla statuia greaca, ea apartinand Fundatiei Delavrancea. Fapt ciudat, aflat cu aceeasi ocazie: adresa fundatiei era identica cu cea a apartamentului sotilor Grigore...

    Declaratiile doctoritei Grigore au fost calificate ca nefondate de trei instante judiciare. Ultima afirmatie de mai sus este o noua si absurda nascocire.

    Meciul final s-a incheiat in favoarea mea pe 24 ianuarie 2005 si sunt surprinsa ca Gabi Golea nu a gasit necesar sa-si informeze cititorii ziarului Jurnalul National de acest fapt.

    P.S. Casa Cellei Delavrancea am vandut-o unei persoane particulare, iar nu proprietarului unui restaurant chinezesc, angro sau neangro. Veronica Liuba
  • Turturea Gheorghe, Bucuresti: "Am o nelamurire si sper sa o rezolv cu ajutorul dumneavoastra. Eu locuiesc cu familia la etajul doi, ultimul etaj, intr-o vila veche. As dori sa stiu cum trebuie sa platesc consumul de apa, eu neavand baie sau dus. Am o singura chiuveta si o toaleta. Ceilalti locatari au baie, doua toalete, iar eu platesc la fel ca ei".
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "modul de defalcare a consumurilor de apa reiese din aplicarea prevederilor Hotararii de Guvern nr. 400/2003, coroborat cu Ordinul MLPAT nr. 29/N/93, in care se stabilesc normele de consum in functie de dotarile apartamentului. Toate discutiile pot inceta prin simpla operatiune de contorizare individuala a consumurilor".

    Mihaela Stamate, Constanta: "Lucrez la o societate din ianuarie 2004, dar, atunci cand m-am dus la ITM Constanta sa ma interesez, am aflat ca am contract pe o perioada nedeterminata, dar din data de 1.06.2004. Acum sunt insarcinata si urmez sa nasc la inceputul lunii septembrie 2005. Va rog sa-mi spuneti daca in aceste conditii pot beneficia legal de concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani? La ce suma se ridica acest ajutor? Pe anul 2005, cat am apucat sa lucrez din el, o sa am dreptul la concediu de odihna?"
    RASPUNS: Puteti beneficia de concediu de maternitate in conditilie in care ati lucrat zece luni consecutiv. Valoarea indemnizatiei este de 7.830.000 lei.

    Gusan Maria, Bucuresti: "Trebuia sa vina pensia de persoana cu handicap pe 2-3 martie pentru cei care au aceasta problema, din Sectorul 2. De la primarie ni s-a spus ca va intarzia pana pe 10, dar nici pana acum nu am primit banii. Va rog sa ma ajutati."
    RASPUNS: Ne-am adresat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap de unde am aflat ca cel mai bine, cand intampinati o asemenea problema, este sa va adresati la Directia de Asistenta Sociala (DAS) Sector 2, telefon: 310.24.16, 314.40.79, deoarece dansii sunt cei care fac platile.

    Susan Radu, Deva: "Care este stadiul complet de cotizare? Mai exact cat este in cazul celor care au iesit la pensie pe caz de boala?"
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati. Atingerea stagiului complet de cotizare se va realiza pana in 2014, prin cresterea progresiva a acestuia, pornindu-se de la 25 de ani pentru femei si de la 30 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000. In intervalul octombrie 2004-martie 2005, stagiul complet de cotizare este de 25 de ani si 6 luni pentru femei si de 30 de ani si 6 luni pentru barbati. Precizam ca stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului pentru pensie de limita de varsta se calculeaza in functie de luna si anul de nastere al solicitantului, potrivit anexei nr. 9 la lege si nu este unul distinct pentru pensionarii de invaliditate, la care faceti referire".

    Timosco Octavian, Constanta: "La data de 29.10.1997, cu chitanta seria Y numarul 259 emisa de Rombell Invest SA Bucuresti am cumparat 150 de actiuni Gepa. De la acea data nu am primit nimic. M-am adresat Registrului Roman de Actionari de doua ori cu scrisoare cu confirmare de primire, dar nu am primit nici un raspuns. Va rog sa ma ajutati."
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una din cele doua burse.
    Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasdaq.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru ele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul produselor consumator