x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 8 februarie 2006

Scrisori - 8 februarie 2006

08 Feb 2006   •   00:00

Colectivul de cadre al UM 01328, Targu Mures:
"Unitatea noastra urmeaza sa se desfiinteze in prima parte a anului 2006. De asemenea, nu ne-am primit drepturile banesti, in speta banii pentru echipamente in intregime pe anul 2004. O parte din colegi a primit sume intre un milion si cinci milioane. Mentionez ca in orasul nostru mai exista doua unitati militare, doar ca cei de acolo si-au primit banii pe 2004, si o parte pe 2005. Va rugam sa ne ajutati cu un sfat pentru a ne putea rezolva problema".

RASPUNS: De la Ministerul Apararii Nationale, Directia Relatii Publice, am primit urmatorul raspuns: "In luna decembrie a anului trecut, unitatea militara 01328 a solicitat si a primit sumele necesare pentru plata contravalorii cotei parti anuale a drepturilor de echipament restante pentru anul 2004 si a drepturilor pentru anul 2005, sume achitate cadrelor militare la data de 21.12.2005. Exceptie a facut, din greseala, un singur cadru militar care nu a primit la timp contravaloarea partii valorice anuale a drepturilor de echipament pentru perioada 01.01-30.06.2004, cand a avut calitatea de ofiter. Situatia a fost corectata la 30 ianuarie a.c.".

Laura:
"Cu o rugaminte ma adresez catre dumneavoastra cu speranta ca ma puteti ajuta. Sunt angajata la o scoala din comuna Salatig, din judetul Salaj. Va rog sa-mi spuneti cui trebuie sa ma adresez in cazul in care am aflat ca din salariu se trag bani pentru Casa de Asigurari de Sanatate, dar banii nu ajung in contul lor, dar nu e doar atat, nici macar nu figurez in baza de date a Casei de Asigurari, ca angajata a acestei comune. Ce este de facut?".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj cu adresa in Zalau, Bd. Mihai Viteazul 85, telefon: 0260-611.929, 0260-614.504, 0260-614.928, e-mail: itm_sj@rovena.ro.

Miclea Adrian, Tulcea:
"Am un certificat de actionar numarul 13291407 din 20.12.1996 inscris in registrul actionarilor la pozitia 54590, detinand 995 actiuni; numarul 53723370 - 53724364 in valoare de 1.000.000 de lei vechi, la Comtim Holding Timisoara, din Timis. De atunci si pana in prezent nu am primit nici un fel de dividente. Nu am primit de la dansii nici un raspuns, desi le-am scris de nenumarate ori. Ce pot sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema?".

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

Popescu, Bucuresti:
"Va rog sa-mi spuneti cum putem angaja un expert contabil pentru o verificare a gestiunii".

RASPUNS: Puteti apela la serviciile oferite de experti contabili ai unor firme special create in acest sens.

Boboutanu Costache, Arges:
"Va rog sa binevoiti a investiga justetea recalcularii pensiei mele de vechime si limita de varsta, dosar 88960, din mai-iunie 1984 si recalculat la 4 aprilie 1994, prin introducerea stagiului militar de trei ani si patru zile - Casa de Asigurari Sociale a judetului Arges. Precizez si reiese si din acte o vechime de 44 de ani, 10 luni si trei zile, rotunjit 45 de ani vechime, din care 17 ani, sase luni si 21 de zile vechime in grupa I 100%, in subteran. In dosarul inregistrat in ziua de 23 martie 2005, cu nr. 6082, 6083, am depus adeverinte cu salariile avute din anul 1955 pana in 1963, salarii care nu au fost trecute in cartea de munca. Am sperat ca voi primi o marire prin recalculare, dar nu a fost asa, am primit 9.000 de lei, in moneda veche sau 0,90 lei in moneda noua. Este corecta calcularea?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "procesul de recalculare a pensiilor consta in determinarea punctajului mediu anual al fiecarei pensii, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa formula de calcul introdusa de aceasta lege si cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1550/2004 privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public. Concret, pentru fiecare pensionar in parte se determina punctajul mediu anual, dupa cum urmeaza: a) se imparte venitul salarial din fiecare an lucrat, rezultat din insumarea salariului cu sporurile cu caracter permanent existente in carnetul de munca, la salariul mediu pe economie din acel an, dupa care se face suma punctajelor anuale din fiecare an de activitate, rezultand un numar total de puncte; b) acest numar total de puncte se imparte la stagiul de cotizare (vechimea in munca), care este de 20 ani pentru femei si 25 ani pentru barbati - in cazul celor pensionati pana in iulie 1977, respectiv 25 ani pentru femei si 30 ani pentru barbati - in cazul celor pensionati dupa iulie 1977 si pana in luna martie 2001, inclusiv; c) rezulta punctajul mediu anual care se atribuie pensionarului, pe baza caruia se determina cuantumul pensiei; d) cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie, aceasta fiind in anul 2005 de 2.955.592 lei. Astfel, punctajul mediu anual este direct proportional cu nivelul salariilor avute in perioada de activitate, cat si cu stagiul de cotizare efectiv realizat (vechimea in munca). Referitor la grupa superioara de munca, respectiv grupa I, facem precizarea ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 19/2000, aceasta nu influenteaza cuantumul pensiei. In concluzie, va indrumam sa solicitati Casei Judetene de Pensii Arges buletinul de calcul care cuprinde punctajul mediu anual, precum si elementele care au stat la baza evaluarii/recalcularii drepturilor dvs. de pensie".

AM PRIMIT LA REDACTIE

Media, politicieni, oameni de cultura, interesati-va de Ministerul Culturii si Cultelor!

"Pentru ca am aparat revistele si editurile romanesti, cei care nu doresc sa se afle maniera guvernarii lor m-au trimis, inventandu-mi vini, in Comisia de Disciplina a inaltei institutii, cerand pe parcurs, sunt convins, indepartarea mea din minister, pentru a nu mai avea prin preajma oameni care sa le inteleaga proiectele si felul de a fi, preferand marmeladele si plastilinele aduse de pe oriunde, indivizi fara nume si fara identitate sau lipitori de afise electorale in puterile noptii. Atunci, la premiile revistei Luceafarul, in calitate de scriitor, am facut apel la breasla careia i se adreseaza respectivul program de subventionare. Avand constiinta comuniunii, eu nu am facut decat sa invit la dialog, semnalizand, in caz contrar, unele riscuri.

Dar, pentru a intelege mai bine ceea ce se intampla acolo, voi mentiona mai la vale pe cei care si-au luat in mod serios rolul de "procurori" de ocazie, programandu-ma comisiei, unde se pun in practica, legal, poruncile politicienilor de la MCC. Asadar, pentru ca nu cred ca poporul roman si-a epuizat comunicarea cu mine, eu, roman de origine aromana, teolog ortodox, ajung sa fiu judecat in lipsa, in Romania anului 2006, de urmatoarea formatie completa: Demeter Andras Istvan, regizor maghiar, directorul Directiei Generale Creatie Contemporana, Diversitate Culturala; Bela Krisboi, preot maghiar unitarian, seful biroului Relatii Internationale din MCC; Dan Marius Zarafescu, inginer teatrolog, seful Biroului Artele Spectacolului, cel care a facut si textul, stiind ce sa invoce, si Victor Badoiu, roman din Gura Sutii, fost cercetator in Sport, adus in minister direct sef, prin concurs, fireste, dupa ce mai posedase alte noua locuri de munca, diferite meserii, cu o mobilitate profesionala suspecta in modernitate, asemanatoare lui Leonardo Da Vinci. Rezumatul concursului: dupa proba scrisa, cea mai proasta lucrare este a dumnealui. La proba urmatoare, cea orala, in care, dupa cum stim, cuvintele zboara, are loc o minune, mai degraba un fenomen parapsihologic, si i se atribuie cea mai mare nota, astfel incat isi domina toti concurentii, vreo cinci sau sase, dupa care, brusc, revine la normal, asa ramanand pana astazi.

Ca lamurire despre potentialul celui care cu dreapta sa a compus referatele despre mine, cel care practic a sesizat Comisia de Disciplina, dupa ce a gasit, intamplator, pe internet, apoi "pe coltul biroului, lasat de cineva", articolul de la 26 ianuarie al domnului Nicolae Prelipceanu, va relatez, sper sa ma credeti, desi pare fantastic: Victor Badoiu, in jur de 40 de ani, sef birou Cultura scrisa, intr-un minister al Guvernului Romaniei, se contrazicea, ocazionat de o lucrare pe care o avea de facut acum cateva zile, cu colegii mei din birou, sustinand ca prefectul este acelasi lucru cu presedintele consiliului judetean, insistand ca "asa i se mai spune prefectului". Apoi, acest om, care conduce Cultura scrisa si sistemul bibliotecilor din Romania, nu vazuse in viata lui, de pilda, cum arata revista Convorbiri Literare. Gabriel Matei, uluit si vesel, i-a aratat si restul copertilor, evident - nu a reusit sa ii readuca nici o amintire. Ce sa mai vorbim de lecturi, de autori, de cunoasterea unui fenomen cu specific si cu sensibilitati deosebite! Explicatia, coincidenta, sensul pe care eu nu il descifrez inca, este aceasta: nevasta domnului din Gura Sutii, pe care va invit sa veniti sa il priviti, este de putina vreme plecata la Budapesta, cu o bursa, posibil sa studieze acolo ceva.

La prima editie a acestui concurs s-a prezentat si consilierul Gabriel Matei, un om care stie aproape totul in acest domeniu, care lucreaza de zece ani in minister cu aceste programe, de 40 de ani in domeniul cartii, care cunoaste fenomenul mai mult decat oricine ar putea sa il intrebe ceva. Chiar daca nici macar contracandidat nu a avut, concurand singur, evident nu a luat concursul cu pricina. Din contra, eu stiu, din ce mi-a spus, ca a fost umilit in aceasta comisie, va poate explica domnia-sa, in cazul in care va interesa pe cineva.

Nu stiu de ce in acest mandat, dar poate ca inteleg de ce "autonomia culturala pe criterii etnice" a inceput exact la Ministerul Culturii si Cultelor, de ce toata cultura tarii noastre, fie carte, publicatie culturala, biblioteci, teatru, dans, opereta sau alte forme alternative, plus relatiile internationale ale institutiei nu mai sunt sub directia romanilor.

In plus, manifestarile revistelor, vreo 24, propuse pentru finantare, cel putin premiile si tipariturile, de catre acelasi Gabriel Matei, au cazut in Colegiul Ministerului, neavand, cum vedem, cine sa le mai sustina. Felicit UDMR, care nu aduce, prin concurs, papagali in ministerele Guvernului Romaniei, ci numai sefi de birouri si directori! Tara mai avem? Posturi, vad ca da."

In numele transparentei, cel care nu se considera inca discriminat etnic, Marius Marian Solea
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul mediu primit munca