x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Silueta pe portativ

Silueta pe portativ

15 Noi 2005   •   00:00
METODE DE SLABIT
Muzica nu doar ne incanta simturile, ea poate chiar sa le vina in ajutor persoanelor care se confrunta cu un exces ponderal, dar care urasc exercitiile fizice.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinta anuala despre obezitate desfasurata in Canada, la Universitatea din Vancouver.

Studiu


Profesorii americani au tinut sub observatie 41 de femei obeze si supraponderale. Acestea au urmat un program de 24 de saptamani cuprinzand regim alimentar, exercitii de mers de trei ori pe saptamana, insotite de muzica, si psihoterapie de grup o data pe luna. Studiul arata ca femeile carora li s-a dat un walkman sau un CD portabil pentru a asculta muzica in timp ce mergeau pe jos au reusit sa scape de mai multe kilograme decat femeile care nu au ascultat muzica. In plus, femeile din grupul avand la dispozitie muzica au dus la bun sfarsit programele de exercitii cu mai multa asiduitate si perseverenta decat celelalte. Evident, cele care au ascultat muzica nu au abandonat activitatea fizica, reusind sa-si refaca silueta cu ajutorul ritmurilor muzicale, a precizat Christopher Capuano, profesor de psihologie la Universitatea Fairleigh Dickinson din New Jersey. "Mersul pe jos, insotit de ascultarea muzicii, le motiveaza pe femei sa faca sport, determinandu-le sa faca aceasta activitate cu placere", a adaugat profesorul Capuano, membru al asociatiei nord-americane pentru studiul obezitatii. Una dintre principalele probleme ale programelor de slabit ce trebuie sa fie respectate o anumita perioada este numarul mare al celor care abandoneaza pe parcurs. Muzica reprezinta factorul care ii determina pe participanti sa continue.

Meloterapia antreneaza corpul


Muzica antrenanta, in tempo rapid, induce o crestere a tonusului muscular. De aceea influentele meloterapiei asupra aparatului locomotor sunt constant utilizate cu succes in cazul copiilor cu handicap motor, persoanelor cu sechele dupa accidente vasculare cerebrale, dar si in cazul persoanelor obeze, care fac exercitii fizice pentru recuperarea deficientelor.

Corpul nostru este frecvent implicat in "trairea muzicii". Se stie ca ritmurile muzicale incita adesea la dans, la baterea automata a masurii. Multi simt nevoia sa dea din cap in ritmul muzicii ori sa-si incordeze coloana vertebrala (tendinta de a dansa) la auzul unei melodii saltarete.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul muzica