x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Slugarnicie - Atentie, se inchid granitele!

Slugarnicie - Atentie, se inchid granitele!

de Laura Toma    |    Cristian Stefanescu    |    06 Oct 2005   •   00:00
Slugarnicie - Atentie, se inchid granitele!

Sub presiuni interne si externe, "ghidul" destinat cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in strainatate a fost modificat de mai multe ori. Operand dupa principiul "Tara pe care o meritati", reprezentantii Politiei de Frontiera au propus un regulament care sa "disciplineze" romanii.

Un functionar guvernamental cu nasul pe sus a rostit sintagma care face istorie: "Tara pe care o meritati". O fraza paradigmatica pentru aroganta celor alesi sau numiti sa conduca. Jurnalul National continua rubrica in care le arata guvernantilor care se perinda de 15 ani incoace in fruntea tarii: "Asta e Romania pe care o meritati voi!". Le vom spune din nou: "Asa a ajuns Romania care v-a onorat cu incredere promisiunile mincinoase, pe care ati jumulit-o cat ati putut si v-ati priceput! Si pe care o sfidati si o insultati cu fapta si cu vorba".

Autoritatile de la Bucuresti au reusit performanta de a apropia Romania anului 2005 de cea a lui Ceausescu. Masurile privind combaterea migratiei ilegale au drept consecinta o restrictionare a liberei circulatii a romanilor comparabila cu cea dinainte de 1989.

Ministerul Administratiei si Internelor isi bate joc, de cateva luni, de nervii si de demnitatea romanilor. Din iulie, de cand seful acestui resort guvernamental, Vasile Blaga, se lamenta ca omologii sai din Uniunea Europeana i se plang ca nu mai fac fata hoardelor de romani, Bucurestii au dospit un "ghid" destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate.

CONFUZIE. Acesta urma sa intre in vigoare la inceputul acestei luni, dar astazi, 6 octombrie, inca mai asteapta publicarea in Monitorul Oficial. Fantomaticul ghid, pe care il puteti gasi aici, se transforma din cauza unei minoritati irelevante numeric, dar specializate in migratie ilegala intr-un demers coercitiv la adresa unei majoritati privite de autoritatile romane aprioric vinovate. Reglementarile tehnice sunt deopotriva abuziv de restrictive, dar si suficient de confuze pentru a le oferi emotii tuturor romanilor pana in momentul in care, obositi de atatea alergaturi si formalitati, reusesc in sfarsit sa treaca granita spre interiorul spatiului Schengen.

JUSTIFICARE
"Romanii sunt mai greu de disciplinat in sensul asta, nu trebuie sa ne gandim comparativ cu alte state europene, noi suntem noi si avem bubele noastre" - Vasile Motoc, chestor, adjunct al inpectorului general al Politiei de Frontiera

ABC-ul "disciplinarii"

Reprezentantii Politiei de Frontiera apreciaza ca noile reglementari contribuie la anihilarea "turismului deghizat", care a luat amploare si aduce atingere imaginii Romaniei. "E o lege perfectibila, ca orice lege, dar se asorteaza foarte bine cu realitatea sociala a tarii noastre. Dat fiind ca ne pregatim pentru integrare, trebuie sa scapam de ceea ce ne altereaza numele in strainatate", ne-a declarat chestorul Vasile Motoc, adjunct al inspectorului general al Politiei de Frontiera. "Romanii sunt mai greu de disciplinat in sensul asta, nu trebuie sa ne gandim comparativ cu alte state europene, noi suntem noi si avem bubele noastre", a completat chestorul Motoc.

CONDITII. Dupa noua revizuire, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa pasaport si asigurare medicala, bilet de calatorie dus-intors sau dovada detinerii unei sume minime in valuta de 150 de euro. In plus, pentru tarile comunitare membre ale spatiului Schengen trebuie prezentate si documente justificand scopul si conditiile sederii planificate.

Multi romani considera ca recentele reglementari vor duce la inflorirea coruptiei in randul vamesilor, caci ambiguitatile legii vor da nastere unor situatii interpretabile. Chestorul Motoc da asigurari: "Vom infiinta servicii de control, ca sa nu ajungem la noi vulnerabilitati in ceea ce priveste coruptia".

Pe la Petea, zilierii trec fara probleme

VAMA PETEA. Ieri-dimineata nu era mare aglomeratie
Ca romanii sunt inventivi, nu se mai mira nimeni. Desi noile reglementari intrate in vigoare de la 1 octombrie 2005 restrictioneaza iesirea cetatenilor romani in tarile UE, satmarenii care pleaca din Romania prin Vama Petea au gasit o solutie. Cum pentru calatoriile in regim de mic trafic, adica nu mai departe de 30 de kilometri de vama, nu sunt necesare documente justificative privind scopul calatoriei si nici sumele de bani in valuta prevazute de noile reglementari, satmarenii, si nu numai, s-au orientat. In aceste conditii, e greu de crezut ca vor mai exista turisti care sa declare ca merg mai departe de prima localitate de dincolo de Csengersima - Ungaria. Aceasta gaselnita este insa folosita doar de satmareni, riscul pentru alti turisti fiind acela de a fi intorsi de la granita ungaro-austriaca. Sau de a avea probleme la inapoierea in tara.

Cel mai afectati de masurile intrate in vigoare la 1 octombrie erau zilierii romani care lucreaza in Ungaria. Daca in primele doua zile dupa intrarea in vigoare a noilor ordine au fost intorsi din drum in jur de 500 de cetateni "abonati" la micul trafic de frontiera, acum situatia acestora s-a reglementat. (Crina Dunca)

VAMA BORS
RAREFIERE. Punctul de trecere Bors arata cam pustiu
Aproximativ 600 de persoane au fost intoarse din Vama Bors incepand cu 1 octombrie 2005. Agentul-sef Adrian Olaru, coordonator de grupa la Politia de Frontiera Bors, marturiseste ca "90% dintre cetatenii care doresc sa iasa din tara cunosc noile prevederi". Olaru sustine ca Politia de Frontiera a impartit firmelor de transport persoane ghiduri privind modificarile intrate in vigoare la 1 octombrie pentru a informa in timp util. Cat priveste nemultumirile cetatenilor din judetele de granita, agentul-sef Olaru sustine ca acestora li se va permite in continuare sa mearga pentru cumparaturi in Ungaria, dar sunt avertizati: "Daca o persoana ne anunta ca merge in Ungaria, dar, de fapt, o ia spre Germania, ea risca sa fie intoarsa de la vama austriaca, unde se afla in prezent ofiteri romani care se ocupa cu astfel de cazuri". (Natalia Ivan)

NADLAC - LINISTE SI PACE
Traficul este mai lejer in punctele de trecere a frontierei din judetul Arad dupa ce in primele zile ale acestei luni, la intrarea in vigoare a ordinului 820 al Ministerului Administratiei si Internelor, cateva sute de oameni care au vrut sa iasa din tara au fost intoarse de la granita, pentru ca nu intruneau toate conditiile impuse de noile reglementari.

Nici Vama Nadlac n-a facut exceptie. Ieri-dimineata era liniste si pace, asta dupa ce cu doar trei zile inainte fusese luata cu "asalt" de turistii care au dorit sa iasa din tara prin acest punct de frontiera. Seful IGPF, chestorul Nelu Pop, a declarat zilele trecute, intr-o vizita pe care a efectuat-o la Nadlac, ca proiectul de ordine a fost realizat intr-un cadru foarte democratic si s-au preluat mai multe propuneri facute de societatea civila, cum este cea a Asociatiei Carausilor Particulari, care a facut referire la posibilitatea rezervarii la hotel si prin intermediul Internetului, dar si propunerea oamenilor de afaceri care pot prezenta si alte documente justificative cum sunt cele de la Registrul Comertului. Cat despre micul trafic, noul ordin nu-l limiteaza in cazul romanilor din judetele de frontiera, pentru ca in conformitate cu articolul 4 litera "d" acestia sunt exceptati in cazul in care merg la cumparaturi in tarile vecine. (Nina Marin)

MAI SIMPLU
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnat ieri actul normativ de revizuire a Ordinului 820/2005 privind conditiile in care cetatenii romani pot calatori in strainatate. Noul ordin, cu numarul 900/2005, prevede ca prezentarea, la iesirea din tara, a unor documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate nu mai este obligatorie decat pentru cetatenii romani care calatoresc in tarile din spatiul Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Italia, Grecia, Luxemburg, Norvergia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Eliminarea acestei conditii, in cazul calatoriei in alte state, a fost posibila ca urmare a semnarii de catre politiile de frontiera din Romania si Ungaria a unui protocol privind impiedicarea migratiei ilegale. Celelalte conditii raman in vigoare in forma prevazuta de Ordinul 820/2005. (R.C.)
×